UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

miercuri, 24 iunie 2009

PANA LA DUMNEZEU TE MANANCA SFINTII

Daca am reusi sa ne descalcim mintea si sa ne descotorosim de hainele grele si incomode ale traditiei religioase si de institutia poftitoare de glorie si putere care este biserica si sa incercam sa exersam credinta in Dumnezeu, in forma ei primara asa cum au deschis ochii asupra ei primii crestini, fara intermediari gen preoti, sfinti sau arhangheli, asezati de oameni cu buna stiinta intre noi si El, invocand harul divin, poate ca am intelege mai bine. Poate... pentru cine poate.

Isus a plecat de la noi fara camasa si cu o coroana de spini. Preotii il slujesc imbracati in aur si cu nestemate la potcap. O fac pentru El, pentru noi sau pentru ei insisi? Cui foloseste?

19 comentarii:

  1. Desigur ca este retorica, raspunsul se cere singur si m-am gandit mult daca este bine sa-mi exprim deschis opinia stiind ca as putea aduce atingere credintei multor oameni. Pe de alta parte insa, eu insumi sunt prins in farmecul si parfumul cantecelor ortodoxe. De foarte multe ori ascult Radio Trinitas, ba inca si Vocea Sperantei pentru comentariile textelor biblice.
    Ai ascultat vreodata polifonia, dondaneala calugarilor budisti? E fascinanta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tocmai am auzit un citat care exprima ceea ce gindesc:" credinta exista in pofida slujitorilor sai".
    Desigur ca exista si slujitori cu har , din pacate ei sint exceptia care confirma regula .Nu am intentia sa supar pe nimeni. Asta e opinia mea. Si mai cred ca este un singur Dumnezeu pentru toti.
    Da , ascult . Mantrle sint superbe.
    Nici nu indraznesc sa-mi doresc sa ajung in Tibet desi , din cite am citit si vazut in diverse documentare , e o lume fascinanta.Dar mie mi se pare intangibila.

    RăspundețiȘtergere
  3. Departe de mine gandul sa neg harul preotilor sau alcalugarilor, indiferent din ce fel biserica provin ei. Sunt oameni luminati si cu har si printre laici.
    Dar nu dogma si canonul iti aduc harul, ci credinta. Zic si eu.

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine Dan, dar citi dintre ei sint credinciosi? Toate podoabelecu care se pavoazeaza nu sint decit pentru impresionarea multimii. IIsus a fost un exemplu de simplitate in acest sens. Dar spiritualitatea lor?

    RăspundețiȘtergere
  5. Multi chemati, putin alesi.
    Din nefericire.....

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-am luat inima in dinti sa mai fac si eu un comentariu, unul mititel!! Asaa.. de placerea mea...

    Eu fac distinctie clara intre credinta si religie, unde religia (religiile) s-a/u sprijinit intotdeauna pe incredintarile stravechi ale omenirii: ale unei omeniri care poartă in spate o bogăţie de civilizatie autentică, pamanteana, nu extraterestră, si nu coboara din raiul copacilor ca orice maimuta de rand, ci din alt fel de raiuri, nu mai putin autentice..
    Asta cred eu, privind religiile din bazinul mediteranean.. Si apoi s-au ridicat agresiv impotriva propriilor radacinilor, fapt care chiar duce azi la revenirea oamenilor catre incredintarile dintai: legatura directa, nemijlocita, a omului cu Creatorii, cu civilizatorii de neam, de lume, de univers..
    Credinta este simpla, Creatia este vastă. Religiile despre care vorbesc se folosesc de realitati palpabile, de invataturi stravechi - si este bine ca macar asta fac, chiar dacă voalat, punând sub jugul supuşeniei elemente naturale concrete.
    Dar sa ma opresc aici...
    Când uit să mă opresc.. e jaleee!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si as mai indrazni ceva...
    Nu ne mananca pe noi sfintii, ci doar aceia care ni se prezinta drept sfinti..
    Daca ar fi sa continui.. chiar as merita bătăiţă!!
    Important ar fi, cred eu, sa fim realisti, dar credinciosi ca exista forte echilibrante in chiar lumea pe care o traim acum, si aici (măcar să pun o virgulă ca să nu cad chiar asa repede in banal!!)
    Week end odihnitor mai departe!!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristiana , crede-ma te rog ca nu pot merge mai departe de locul pe care il inteleg.
    Inteleg comportamentul primilor crestini, nu din carti sau din filme, ci pur si simplu punandu-ma in locul lor. Si incercand sa iau contact cu divinul asa cum poate ca o faceau si ei.
    Iar Dumnezeu probabil ca le raspundea lor, daca credinta lor se intarea, atat de mult incat nu le pasa de sfarsitul, nu totdeauna vesel pe care l-au avut. Si-acolo nu existau intermediarii pe care ni i-a servit biserica cu sloganul:"precum in cer asa si pre pamant" care de fapt era o transpunere a "precum pe pamant, asa si in cer" si au inceput sa construiasca functii si ierarhii ceresti care sa se potriveasca cu structurile de pe pamant. Asa m-a apucat indoiala cand am vazut cum trebuie sa te rogi la un sfant , mort de mult de altfel, astfel ca el sa-ti poarte ruga mai departe, sa-ti puna o vorba buna... De tampeni de-astea crede-ma , sunt satul. La fel si cu preotii carora trebuie sa le dai acatiste scrise intr-un anume fel, aidoma cu cererile tip de pe la institutiile statului.
    Nu te contrazic pentru ca stiu ca ai dreptate. Vezi mai bine si mai adanc. Dar limita mea este mai aproape decat a ta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Knock, knock!
    Sa-mi fie cu iertare,
    ca bat la usa domniei tale,
    am venit cu-n pas mare
    prinde leapsa din carare!

    Multumesc frumos, o noapte instelata iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am inteles, chiar daca nu era cazul.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu mi-am pus problema de atatea ori: am nevoie de intermediari pentru a accede la Dumnezeu? Da, daca nu te nasti cu un har,ai nevoie de un indrumator, de un guru care poate fi unul din parinti, sau oameni din preajama copilariei sau orice creator de arta.Dupa mine arta e mai aproape de Creator decat preotii fara har,cei care nu se daruiesc oamenilor.
    La moartea tatalui meu acum multi ani, a venit dinspre un oras unde avea domiciliu fortat, parintele Todea - un preot cu har,ajuns cardinal dupa '90(cum nu aveam telefon pe vremea aia ne-au anuntat "tovarasii" dar cu 'sfatul' expres sa nu fie lasat sa vorbeasca multimii la inmormantare).Dupa ce a plecat ne-a scris mamei si celor 5 copii o scrisoare de compasiune unde nu a putut se pare sa-si adune numai cuvintele lui inspirate de Dunmnezeu ci ne-a scris intreaga poezie a lui Cosbuc 'Moartea lui Fulger' De aceea spun si chiar cred ca multi creatori de arta sunt mai aproape de Marele Creator decat multi slujitori in sutana(muzica pe care iti place s-o asculti, de ex e tot arta spiritulizata, nu?)...Biserica asa cum e ea acum mi se pare un alt mijloc de manipulare din partea Puterii oamenilor a multimilor reduse la instinctul de supravietuire cu orice pret.
    In calitate de greco-catolici am trait o farama de sentiment de 'primi crestini' in sensul ca parintii ne-au botezat pe toti in somn intr-o perioada de persecutie a greco-catolicilor, am facut prima impartasanie clandestin, casatoriile, botezurile copiilor, slujbele de Pasti, de Craciun etc. Dupa ce si-a recapatat o parte din biserici si a fost libera , religia ca atare nu ma mai poate atrage in mreje, nu stiu, eu sunt de vina sau m-a incantat pana atunci doar caracterul 'secret' si 'clandestin'.Habar n-am.Totusi ma mai duc la biserici si la cele ortodoxe si la cele catolice nu neaparat ca trebuie ci cand simt nevoia sa ma intalnesc cu alti oameni.

    RăspundețiȘtergere
  12. anonimule,
    Minunatele stelute de pe coniac ingemanate cu cele de pe cerul de azinoapte s-au facut verzi azidimineatza. Pacat!:-)
    Am luat leapsha cu placere .

    RăspundețiȘtergere
  13. "arta e mai aproape de Creator decat preotii fara har,cei care nu se daruiesc oamenilor."
    Tare imi place....

    Arta este opera Creatorului.
    El ne foloseste pentru Opera Sa.

    RăspundețiȘtergere
  14. problema asta mi-am pus-o si eu de multe ori, desi respect o parte din traditiile mostenite de atata timp, in special pentru frumusetea lor, credinta in Dumnezeu o delimitez foarte bine, nu are legatura cu preoti, nu are legatura cu picturi ( desi imi plac icoanele foarte mult), nu are legatura cu niste cladiri, credinta o am in sufletul meu, ma rog la Dumnezeu nu la ore fixe, nu dimineata si nu seara ci de cate ori simt nevoia in sufletul meu, nu ma asez in genunchi, nu imi ascund capul si chipul, ma rog atunci cand simt ca pot face asta. O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ai venit Cristina!

    Intocmai cred si fac si eu. Nu cred ca fac ceva gresit atata timp cat Dumnezeu nu ne-a lasat vreo norma sau pravila care sa reglementeze veneratia, inafara celor laste evreilor cu arderile de tot pe care nici macar ei nu le mai baga in seama. Si cum le-ar mai asculta daca si-au schimbat indeletnicirile si din pastori si agricultori cum erau cand Iahve le vorbea prin prooroci, in ultimii doua mii de ani s-au transformat in bancheri si finantisti.
    Ar insemna sa aduca arderi de tot in loc de oi, capre sau vitei numai extrase de cont! :-)
    Sau cash!
    Pai asta ar gheseft?

    RăspundețiȘtergere
  16. La multi ani Cristina!
    Adineauri am aflat.

    RăspundețiȘtergere

parerea mea