UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

joi, 9 iulie 2009

BLESTEMUL VADANEI

Cantecul Mariei Tanase "Cine iubeşte şi lasă" a fost cules in anul 1929 de reputatul etnograf, folclorist si muzicolog Harry Brauner, din Drăguş, un sat pierdut prin tinuturile brasovene. Linia melodica si versurile originalului acestui cantec, care initial se chema "Tărăişul şarpelui" a fost prelucrat ulterior de Harry Brauner, in asa fel incat sa se potriveasca inegalabilei voci şi maretiei scenice ale artistei. Trei genii au contribuit la genialitatea acestui cantec: vaduva anonima, Harry Brauner si Maria Tanase.

Greu blestem de dragoste, irupt din sufletul despicat al unei romance, el a fost adaugat cu sens si apoi sublimat prin vocea spectaculara a Marioarei. Cantecul si-a depasit cu mult menirea de anatema aruncata asupra celui care tradeaza dragostea unui om, a accesat universalul si-acum este resimtit dureros pana la lacrimi, de catre orice roman care si-a abandonat iubita, tara ori credinta. Si fiecare in sufletul si cugetul lui recunoaste lucrul acesta si daca nu este un caine cu inma impietrita, se va teme de mesajul lui...

Cu cantecul "Cine iubeşte şi lasă" as deschide si as inchide orice sedinta parlamentara, orice investire intr-o demnitate publica si l-as lasa ca melodie de fundal la serviciul pasapoarte, la aeroport, la Ministerul Afacerilor Externe, in orice minister daca s-ar putea, in camerele de cinci stele ale europarlamentarilor. El ar trebui cantat in piete publice la orice miting si chermeza electorala cu mici si bere. Chiar si in supermarketuri atunci cand sedusi de catre o reclama intindem mana dupa branduri. Pervertirea si manelizarea sufletului romanesc in goana disperata dupa audienta si profit a posturilor de televiziune si radio, a venit momentul sa inceteze.

Si sa nu ne mai miram intr-una de ce poporul roman din care fiecare dintre noi, cu mai mult sau mai putin onor face parte, are soarta pe care consideram si ne lamentam ca nu o merita. Sa incercam sa fim corecti si sa ne uitam fara prejudecati in istorie! Sa observam cate intelegeri si tratate am incalcat noi romanii... Sa ne asumam greselile stramosilor nostri si istoria asa cum a fost, nu asa cum ne-ar fi placut noua sa fie.

Si inca ceva! Ar fi cazul sa incetam odata pentru totdeauna cu sabloanele rasiste si antisemite si sa ne plecam in fata geniului nationalilor si conationalilor nostri! Avem un exemplu. Ele sunt foarte multe.


17 comentarii:

  1. Suntem atat de patrioti in zilele noastre incat ne-am trada tara pentru orice nimic...dureros...

    RăspundețiȘtergere
  2. Si macar daca ne-am da seama ca ni se intampla. Nici nu ccred ca bagam de seama. Ni se pare firesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dan, poate ca suntem atat de rutinati incat nici nu mai osebim ce e bine si ce nu; nu mai putem scoate ochelarii de cal, din comoditate sau de teama ca ne vor durea ... urechile!

    Ma bucura postarea ta.
    Si, indraznesc sa-ti spun, iarta-ma, ar trebui sa scrii mai des PENTRU CA AI CE!

    RăspundețiȘtergere
  4. HAa..!
    Bravo, Pamantene!!
    Mai spune-i te rog frumos o data, poate o ajunge si i s-o prinde bine de minte, de inima, de literatura!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc prieteni,
    Vad ca umblati in gasca! :)
    Va doresc o vara frumoasa!( eu am vreo trei dar sunt cam afanisite).:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Dane, esti matinal!

    Poate nu ne-am trada tara. Poate am trada doar oamenii din ea (unii, ok..). O fi acelasi lucru?

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte adevarat ce spui, cam tot ce ni se intmpla o meritam, cum ne asternem asa dormim, asa am fost de sute de ani, crezi ca se va schimba cineva acum. Cat despre melodie de cate oeri o ascult mi se face pielea de gaina

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa este. Blestemul vine peste noi de peste veacuri.

    RăspundețiȘtergere
  9. Dane,stii ca este o vorba in Ardeal ca blestemul de vaduva se prinde...poate ca e ceva real.In orice caz nu cunosc o rostire omeneasca mai rascolitoare ca aceasta,cine iubeste si lasa'perfecta in tripla dimensiune>melodie, cuvinte, interpreta.
    Eu ca femeie nu mai interpretez altfel decat prin prisma iubirii intre barbat si femeie, dar extrapolarea ta la parlamentari si in general la cei care tradeaza oameni, idei, tzara e geniala.Nu m-am gandit! Dar ca propunere chiar ca o poti face si nu numai aici pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Poetessa,
    Nu e simplu.. Numai sa se faca o astfel de propunere si toata lumea politica o sa considere ca a primit un vot de neincredere, ceea ce si este de fapt. Juramintele cu mana pe biblie ... nu prea au haz, nu cred nici ei si nici noi, pe cand un blestem... eeei.. se schimba socoteala! Blestemul te lucreaza la subliminal si daca crezi... te ajunge. Si-apoi cum crezi ca vor accepta ideea sa fie corecti, cand pe ei ii intereseaza si maduva ciolanului, dara-mi-te partile lui moi si suculente?
    E greu poetessa, suntem niste bieti romani perversi cu ifose de mare neam.

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos şi convingător ! Textele Dumneavoastră sunt adevărate exemple de gândire vie, eliberată de prejudecăţi. Citindu-vă, mă simt mai relaxat şi cu orizonturile deschise.
    Aveţi dreptate. Rasismul este un semn de primitivism mental şi social...

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Sunteti dumneavoastra prea bun domnule Tomsa! :) :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Bun gasit, bunul meu prieten!

    Iti multumesc pentru amprenta pe care mi-ai lasat-o in casuta.
    Ilustrata este magnifica. Aproape ca te invidiez (dar nu in sensul negativ). SUNTETI FRUMOSI!
    Fie ca Dumnezeu sa va daruiasca sanatate si bucurii, din plin.

    Abia astept sa iau o portie de teatru in zona "file din poveste", sa citesc noutati pe blogul tau... parca as fi lipsit o vesnicie!

    O zi frumoasa, senina si plina de bucurie.

    RăspundețiȘtergere

parerea mea