UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

joi, 2 decembrie 2010

BASINILE ROSII MONTANE ALE LUI PAPURA VODA

Motto: Tara noastra wolfram poarta
Noi cersim din poarta-n poarta 

ROSIA MONTANA
Daci, romani, aur, nu ne vindem tara, uraniu, si mai nou.... wolfram ca la balamuc. 

Aurul. Sariti fratilor ca ne fura calul! Cum care cal? Pe Bator, calul Fefeleagai! Ni se fura aurul lasat mostenire de stramosii nostri care n-au fos capabili sa-l exploateze pe tot. Suna bine, ne gonfleaza sentimentele patriotice si patriotarde, dar din pacate inafara unor cuvinte potrivite care sa te loveasca la sentiment, nu prea are sustinere, nici istorica si ceea ce este cel ai dureros, nici economica. In ciuda gugumaniilor dacomaniace, istoria arata ca zacamintele aurifere au fost exploatate de catre agatarsi, un neam scitic tolerat de daci pe acele teritorii, tocmai pentru ca se pricepeau la exploatarea si prelucrarea aurului. Romanii de acolo sunt mai mult urmasii agatarsilor si ai colonilor nelatini adusi de catre romani pentru exploatare, decat ai dacilor.

Daca nu era aur la Rosia Motana, interesul pentru Dacia nu ar fi existat pentru romani, caci in momentul invaziei tocmai epuizasera zacamintele din Iberia, iar aurul din moneda romana era o amintire inecata in cupru. De aceea au cucerit o portiune atat de mica din Dacia, caci trebuiau sa pastreze un teritoriu tampon in jurul minelor. Restul sunt povesti. Noi suntem urmasii poftei de aur a romanilor.

Cat despre exploatarile canadienilor exploatatori.... cititi-i va rog si pe oficiali si veti afla cu durere ca pana la venirea lor, pana sa inchida minele, statul roman cheltuia dublu pentru obtinerea unui gram de aur, caci jumatate din pretul lui era subventionat de catre stat.  Acum fostii mineri sunt pe drumuri, ca de altfel si fostul presedinte de sindicat. Intre a cheltui de doua ori mai mult decat castigi si a castiga totusi ceva, adica un procent oarecare fara niciun risc din profitul altuia, care are bani sa investeasca si sa-ti asigure locuri de munca pentru somerii tai, varianta a doua este cea profitabila. Eu cred ca numai prostii se obstineaza sa creada ca a cheltui mai mult decat poti castiga inseamna sa fii patriot. Miscarea Rosia Montana este scornita si pusa in miscare de.... de.... :)))) Ia faceti va rog niste sapaturi si o sa vedeti cu surprindere cine si ce a fost personajul de azi, din fruntea miscarii. :))))

Cam cat aur ar fi e exploatat? Ia sa vedem:  
"Aurul despre care se presupune că ar putea fi extras de la Roşia Montană, adică 224 de tone, valorează acum opt miliarde de dolari, şi ar încăpea la tine în bucătărie." Apud voxpublica.realiatate.net
"La Rosia Montana exista un zacamant de peste 300 de tone de aur, 1600 de tone de argint si alte metale pretioase estimate la circa 7 miliarde de dolari, in functie de pretul aurului si a zacamintelor gasite." Apud Ecomagazin
"...zăcămîntul de la RM conţine 500 tone de aur dispers, dar, probabil, de 7-8 ori mai mult aur în filoane şi vîltori". Apud ziarul Tricolorul. Dupa o socoteala simpla ar insemna cel mult 4.500 de tone de aur inca neexploatat adica o cifra de 15 si chiar de 20 de ori mai mult.Cineva minte.Cine?

Uraniul. "Din verificările efectuate în legătură cu zăcămîntul de uraniu din zona staţiunii Roşia Montană, judeţul Alba, au rezultat următoarele aspecte de interes operativ: Calitatea zăcămîntului era deosebită, aceasta fiind considerată resursa cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume." 
Si inca una si mai tare si mai exploziva: 
" „La Roşia Montană sunt sute de mii de tone de URANIU pur”(sublinierea ns.). De 20 de ani, minereul radioactiv este traficat de aici, în cantități mici, iar zbaterea celor doi ministeriabili pentru ca GC să pună gheara pe zăcămintele de la Roșia Montană ar avea ca punct final legalizarea contrabandei cu uraniu, sub umbrela exploatării aurului"  Apud Exploziv News.  
Mamaaaa.... pai daca stiau rusii si de sutele astea de mii de tone de uraniu, dincolo de cel pe care l-au sutit in intregime din Bihor, de la Baitza, ca despagubire de razboi, nu mai plecau ei cu sovromurile de pe la noi. Davai ceas, davai palton, davai uraniu! Balshoe spasiba i dasfidania tavarishci motzi...V-am lasat contaminati ca si pe bihoreni .

Wolframul. Utima bazaconie care circula pe net este un articol deplasat, din care rezulta ca avem cel mai mare zacamant de wolfram din lume si ghiciti unde. Pai unde in alta parte decat la Rosia Montana, evident. Becul cu wolfram din capul autorului articolului, l-a luminat asa de tare incat, dincolo de scrantirea unor cuvinte gen "SUA israelinizata" (ca daca era doar israelizata zgaria la ureche), merge pana acolo ca ajunge sa declare zacamintele "inepuizabile". Te pomenesti ca wolframul produce wolfram si am dat peste o resursa vesnic regenerabila. Si ca intoxicarea sa fie deplina, ia priviti o mostra:
"Exploziv-News si GIS-SSR o dezvaluie in premiera: Zacaminte de wolfram, neexplorate niciodata, se gasesc insa, in cantitati uriase, si in muntii Retezat.."
Pai maaaaaai..... "autorule Exploziv-News".....!, daca zacamintele nu au fost "explorate niciodata", de unde se stie de existenta lor? Ai? Ca de exploatare bag seama, nici vorba....

Si-acu hai sa ne socotim! Daca adunam toate cantitatile de minereu care, dupa mintile infierbantate ale miscatorilor rosii montani, ar trebui procesate pentru extragerea metalelor rare de la Rosia Montana, cred ca vom ajunge cu exploatarea dincolo de granitele tarii, prin Carpatii Padurosi. 

Am fost vara aceasta la Rosia Montana, am intrat in mina, ca turist evident... Mi-am cules informatiile de la localnici, de la directorul minei, nu de pe net, de la impostori si entuziasti. Mergeti si dvs. si verificati daca nu credeti. Singurele argumente pertinente ridicate de "miscare" sunt cele ale protejarii vestigiilor istorice si ale mediului, restul.... sunt false semnale de alarma, flatulatii trase prin ziare, pe net, pe tv si pe unde mai apuca miscatorii sa le traga. Daca maine nu veti mai auzi proteste din partea "miscarii", atunci sa stiti ca organizatorii s-au indestulat cu un procent viager. 

Tara noastra intr-adevar a fost, este si va fi intotdeauna a lui Papura Voda, caci din nefericie noi atata putem. Daca puteam mai mult eram acum departe.

79 de comentarii:

  1. Sunt nelămurită! (mare filosofie! Parcă ar fi prima oară.)
    :)
    Ceea ce am priceput eu la un moment dat a fost că se refuză concesionarea fiindcă activitatea de exploatare ar duce la un adevărat dezastru ecologic în zonă.
    Acu' nu mai înţeleg nimic.
    Ori e aur, ori uraniu, ori wolfram? Ori ne poluează, ori ne strică vestigiile, ori n-au dat ăia o şpagă corespunzătoare?

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    sau
    :(
    eu ma-ntreb ca prostu'... daca nu e nimic de valoare la rosia montana a lui papura voda, de ce insista canadienii sa-si bage sculele acolo?
    Si ma mai intreb tot ca prostu'... daca nu e nimic de valoare la rosia montana a lui papura voda, ce au de castigat "anti -miscatorii"???
    Le-au dat spaga comunistii? Si-au bagat comisioane in buzunare pentru a tine populatia somera???
    :))

    Si ma mai intreb: oare de ce romanu' isi limiteaza privirea doar la bara din fata?! Adica la prezent, sub nicio forma la viitor.

    E mai bine sa angajam vreo doi someri, vreo 10 directori si vreo 15 inspectori decat sa lasam zestrea aceea sub pamant pana om fi si noi capabili sa o exploatam, nu in detrimentul nostru?!
    E mai bine sa aruncam vreo doua paini la prapaditii de romani de prin zona, in loc sa ne gandim sa exploatam acel teren supra si sub terestru in modul cel mai bun cu putinta?!
    Eu unul, daca ar fi sa votez as vota: NU! Nu exploatarii.
    De ce?
    Pentru ca in bezmeticeala mea cred, ca la un moment dat, vom avea la conducere si oameni bine pregatiti, de buna credinta si cu dorinta de a ridica (a nu stiu cata oara) tara asta din rahat!
    Decat sa sugem ce se scurge de la altii, mai bine tinem post!
    :)
    poate gresesc, dar asa vede tzuguiul meu lucrurile!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna searaaaaa... :))

    Stanjenelule,
    Este aur la Rosia Montana dar restul, uraniu si wolfram sunt fonfleuri - cel putin in privinta cantitatilor.

    Socotelile sunt urmatoarele. Mineritul in Romania, cel puin de pe vremea comunistilor, ca oriunde in lume de altfel(exceptie facand exploatarile de suprafata), a fost subventionat. In ceea ce priveste aurul, mineritul a fost si mai subventionat decat celelalte genuri de extractii. Ce am inteles dupa ce am stat de vorba cu directorul minei de La Rosia Montana (un tip absolut modest ca om, dar sclipitor si doxa de istorie, geologie si inginerie) este ca dincolo de tehnologia invechita care trebuia schimbata si pentru care trebuiau sume uriase, statul, adica eu, tu, noi toti, trebuia sa sustina financiar o activitate devenita nu neprofitabila, ci de-a dreptul mancatoare de bani. Rosia Montana devenise o hemoragie financiara si atunci s-a pus lumea pe liber. Statul, in combinatia cu canadienii nu-si asuma niciun risc. Riscul poluarii exista, intr-adevar, dar trebuie asumat si anihilat de catre canadieni. Intra in deal. Vestigiile trebuie ocolite si pastrate, sunt de acord. Spagile... :)) au fost date si inca se dau cu fiecare noua guvernare, care vine degraba sa puna bete in roate proiectului, cel putin asa urla ziarele.

    Dezastrul ecologic in zona este produs inca de pe vremea romanilor, apoi a ungurilor si in special a austriecilor, apoi de admnistratiile romanesti ulterioare, inclusiv cea comunista si din nou, "capitalista". Acest lucru s-a intamplat pentru exploatarile de suprafata. Acolo muntii sunt deja rani vii. Acolo a filmat Dan Pita "Duhul Aurului" si "Nunta de piatra" si tot acolo s-a filmat trilogia "bla-bla-bla.. aurul si ardelenii". Asta ca sa-ti aduci aminte de peisaj.

    Chestia, (accidentul) cu cianurile si cu scandalul de la unguri a fost reala. Probabil ca nu se va mai intampla. Dar oriunde in lume unde se exploateaza si se produce aur, tehnologiile sunt asemanatoare. Green Peace-ul latra la luna si toata lumea scoate aur. Ma opresc putin sa vb. cu Andrei. Bine?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreiule,

    Stiu ca tu cunosti problema, asa ca a ramas de discutat numai chestia morala.

    Discutia despre aspectul moral insa trebuie purtata pe mai multe planuri, caci altfel ne incurcam in logica lucrurilor.

    1.Planul moralitatii factorilor de decizie macro.
    -Trebuia sau nu trebuia, inchisa mina?
    -Trebuia sau nu trebuia concesionata exploatarea?

    2. Planul moralitatii celor care au pus in practica decizia de a concesiona zacamantul.
    -Au negociat in interesul lor propriu sau in interesul poporului, contractul cu canadienii?
    -Le-a pasat de consecinte sau i-a durut la bascheti de ceea ce se va alege cu zona, cu oamenii, cu vestigiile si cu viitorii romani, inca nenascuti? Mai clar: Clauzele au fost negociate cum se cade sau doar "negociate" la procentul pe care sa zicem, ca nu am fost acolo, si l-au negociat separat?

    3. Planul moralitatii ajutarii oamenilor din zona.
    Motii nu au dus-o bine niciodata si n-o duc nici azi. 1500 sau 2000 de someri( numarul variaza si de datorita celor care lucrau in activitati conexe... camionagii, etc) ori trei sau patru membri de familie intretinuti de tatal care muncea, inseamna o populatie de cca. 8.000 de oameni aruncata in aer.

    4. Moralitatea oamenilor din zona implicati cu dar mai ales fara voia lor in proiect.
    -Uite bunaoara fostul sef de sindicat marginalizat a pus in miscare "Miscarea". El este vuvuzeaua numarul 1. Asa se zice si cred ca se poate verifica pe net.
    - Cei care au avut pontul si au cumparat terenuri si case in zona pentru a fi despagubiti de canadieni.
    - cei care au puturi de mina in curte si care desi sunt astupate, caci filoanele sunt epuizate, tot mai spera la o minune.
    - cei care nu vand doar ca sa se poata imbogati pe vreo daramatura de casa.

    Ma rog... aspectele sunt mai multe. Revin punctual la pozitia ta. Mi se pare corecta, altruista dar doar in perspectiva. Din pacate insa contractul A FOST INCHEIAT iar clauzele trebuie respectate. Dincolo de toate celelalte aspecte morale se pune intrebarea: facem ca de obicei si spulberam fara scrupule orice intelegere, asa cum am facut de fiecare data in istorie si anulam contractul ca sa ramanem cu aurul pe care nu-l putem scoate sau ne tinem de cuvantul dat, semnat, parafat, indiferent cum a fost el dat la incheierea contractului?
    Urmeaza.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am crezut ca asta vara mergeai in minivacanta in Apuseni,nu la "documentare":)Stiu ca nu te pricepi la daci morti,dar la romani vii te pricepi?

    RăspundețiȘtergere
  6. Te urmaresc asadar punctual.

    Da este aur la Rosia Montana. Cantitatile prezumate insa sunt uneori aruncate halucinant in ochii celor avizi de tragedii. Si acest aspect l-am atacat eu, impreuna cu basinile cu uraniul si cu wolframul. Pe care din pacate pulimea le crede. Si se-agita si vocifereaza. Si ma enerveaza la inbox. Ca de-aia ma scandalizez cateodata si intorc e-mailurile inapoi transmitatorilor, bunilor mei prieteni, intrebandu-i ca pe niste colportori de basini internaute daca le-a murit discernamantul...
    :))))

    Tehnologia canadienilor este mult mai perfectionata decat era a noastra si in consecinta mai eficienta si profitabila. Probabil ca pot decanta si alte metale rare in zona, ceea ce noi nu reuseam.

    Bara din fata.... Buna intrebare. Prognozele se dau intotdeauna privind in urma. Si privind in urma, istoria ne spune ca NU AM PUTUT fi cum ne-am fi dorit. De ce crezi tu ca romanii se vor schimba vreodata? Toate intentiile bune vor fi acaparate de smecherasi si prabusite in buzunarele lor. Asa merge prin partile astea si asa o sa mearga si de-aici inainte, cred eu. Crede-ma ca as vrea sa gresesc si sa vad lumea prin ochii tai sau ai lui Dan Puric dar nu pot. Asta-i limita mea. NU POT. Si de pe pozitia aceasta comentez. Romanii, in marea lor majoritate si-au pierdut sfintenia si bunul simt. S-au salbaticit.

    Te rog sa ma ierti pentru asocierea cu Dan Puric daca n-am nimerit-o. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Adi, prietene:)
    Stai doua sa termin cu raspunsul pentru Andrei?
    Merci. :)

    Ah dar nu ma pot abtine... Nu, nu mergeam la "documentare" in Apuseni, :)) dar daca tot am fost prin preajma si daca omul care ne-a bagat in mina umplandu-ne de povesti era chiar directorul minei - si asta nu ne-a spus-o el, ci un tip de la Primaria din Alba care venise cu niste elevi de liceu... ce era sa fac? Am impins curiozitatea pana unde m-am priceput. Altfel imi puneam si eu, ca tot entuziastul, pe blog, "Sustin Rosia Montana". Realitatea de-acolo nu se prea potriveste cu "realitatea " de bonton de pe-aici.

    Iaca la romani recunosc ca nu ma prea pricep, cu tot parul meu alb. Dar ca orice roman neaos.... am pareri despre orice! :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. :)
    Nu din punct de vedere moral vorbeam, ci din punct de vedere mercantil.

    Daca canadienii tin mortis sa investeasca in rosia montana a lui papura voda de atata amar de timp, cu incrancenare... da-mi voie sa-mi pun suspiciunea la treaba.

    In Romania, dupa '89 toate au fost inchise, vandute, stoarse si distruse... sau lasate in paragina.
    cliseul cu "nu tehnologie" il stim de 20 de ani.
    Partea amuzanta este ca si dupa 20 de ani, desi privatizari au fost facute, terenuri vandute etc. avem de-a face tot cu "nu tehnologie"!
    Asa ca barba asta sa si-o prinda cine vrea de crestet sau sa si-o bage in dosul pantalonilor, pentru ca la mine nu mai functioneaza.

    Sa stea pe butuci asa cum a stat atata timp.

    In ceea ce priveste "contractul"...
    :)
    ce contracte am anulat noi, Romania, cu strainii???
    Behtelu-bestelu e in voga?
    E!
    Toate contractele, in urma carora s-au umplut buzunarele oamenilor ce tineau butoanele nu au fost reziliate, si nici nu vor fi!

    Ca o fi vuvuzeaua nr. 1 un sindicalist, o mie de sindicalisti, ma doare fix in cot!
    Ce nu ma doare in cot este:
    de ce Romania nu este capabila sa exploateze singurica resursele pe care le are?!
    Evident, retorica intrebarea!
    E dupa modelul de aur: firme ale unor smecheri au dreptul de a ridica masinile neparcate corspunzator, in loc ca administratia publica locala sa faca acest lucru!

    De ce am ajuns unde am ajuns? ne punem de fiecare data intrebarea, mult mai des in ultimul timp...
    pentru ca romanului ii plac satisfactiile imediate, rezultatele in buzunare instant si ca e precum calul cu ochelari, dar nu cu ochelari pe lateral, ci cu un fel de umbreluta in fata ochilor la 2,5cm distanta!


    :)
    Realitatea este, si de aceasta data, subiectiva! Fir'ar dracul al dracului!
    Asadar, datorita faptului ca "anti-miscatorii" sunt niste netrebnici de sindicalisti inlaturati si infuriati, hai sa facem afacerea secolului din care romania suge exact pixul, smecherii un pic de nectar iar canadienii storc minereul... sau doar argila. Ca de atata tehnologie, nu mai stiu a face diferenta!

    :)
    Si aici, ca in oricare domeniu, romanii actioneaza cu enimioara (sa salvam cativa prapaditi sa nu crape de foame)... nu cu tartacutza!
    Mai bine luam un zlot, chiar daca suntem ...'n cur! Cel putin, nu crapam de foame.
    :)
    Pentru ca, pana la urma acesta este singurul argument pe care l-am inteles invocat de catre marii negustori ai minereurilor!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Andrei,
    Urmare...
    Si-acum hai sa judecam ce ar fi trebuit facut cu aurul.
    Eu vad lucrurile asa:

    STIU CA MA INSOR MAINE DAR CE FAC LA NOAPTE?

    Uitand de factorul subiectiv, recte pofta de spagi si de profit imediat a negociatorilor.... si hai sa convenim amandoi ca lucrul acesta nu a existat, caci daca asta a fost totul, discutia pica in locul acesta, imi pun intrebarea: ce fac? Sacrific o populatie zonala pe termen lung.... nu se stie pe cat timp, cu speranta ca undeva candva va iesi si soarele pe strada mea sau ii ajut ACUM?

    Tu zici ca bine ar fi fost sa tinem post. Nu eu si cu tine am fi tinut post, ci EI l-ar fi tinut. Iar noi, apoi urmasii nostri, le-am fi platim in continuare hrana pentru post. Adica Zona Defavorizata recte subventionata... ajutoare de somaj, scutiri de taxe... etc., etc... Daca nu stii foarte multi smecherasi de pe aici sau de pe aiurea di tara, si-au facut firme pe acolo. C-asa-i economia. Golul atrage plinul... :))) Sau in cazul de fata, invers. Ei s-au dus sa-si umple buzunarele pe-acolo.

    Asta in ceea ce priveste populatia de-acolo.
    Dar pana la urma nu cred ca nici macar lucrul acesta nu a contat, ci mai degraba Vistieria. Si-aici ma opresc. Pardon, ma isaresc. :))

    RăspundețiȘtergere
  10. Scuze, acum am vazut ca ai raspuns.... O clipa sa te citesc, bine? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Iote-teeee... :)))
    Stai ca n-am terminatde citit!
    :))))

    RăspundețiȘtergere
  12. :)
    Bunule, nu am o parere despre mine ca sunt foarte inteligent, insa am parerea ca ma duce capul intr-o limita normala.
    Argument este acela: "am niste minereu si niste locuitori care sunt defavorizati"???
    Pai consideram ca acel minereu NU EXISTA! Punct.

    Pe stat il doare-n... de populatia tarii!
    Tot defavorizata este/si va fi acea zona, ca de altfel mai toata tara.
    Si nu pentru ca populatia e puturoasa si betiva cum se tot vehiculeaza de atatia ani buni (ca uite ce au facut molodvenii care si-au luat bocceluta in spinare si au plecat la munca pe alte meleaguri) ci pentru ca toti cei ce s-au perindat in ultimii 20 de ani si-au vazut de interesul lor, servind interesele celor straini (care de altfel, fac jocurile in aceasta tara)!

    :)
    Parca si vad minunatul proiect demarat: prapaditii care vor munci vor lua salarii de rahat (dar suficient cat sa se tarasca de pe o zi pe alta), directorasii vor avea venituri fabuloase comparativ cu cei ce muncesc, iar romania va castiga fix pixul, dupa cum am mai spus-o!
    Cat ii revine Romaniei in urma acestui contract?!
    :))
    Se intampla aidoma si identic cum s-a intamplat cu gazul si altele.
    Dar... nu-i asa?
    Nu-i momentul sa fim "mandri", ca suntem rupti de foame...
    sa acceptam orice, ca nu cumva sa "scarificam populatia in speranta ca..."!
    Nu umblu frate! Nu sunt in stare, generatia mea nu este in stare, nu umblu!
    Cand voi fi in stare, voi umbla!
    Facem exact cum am facut cu padurile!
    Ce-mi bat gura... fiecare gandeste functie de perspectiva pe care o are in fata ochilor.
    Ma gandesc la viitor - 50 de ani... copii copiilor tai, ai mei, nu vor mai avea pe ce sa puna mana.. praful si pulberea vor suna-n gol a cucuvaie, pentru ca noi, generatia noastra; generatia ta, am gandit ca mai bun e un coltuc de paine decat sa gandim in perspectiva si sa actionam in consecinta.

    De curiozitate:
    ai facut un calcul sumar cat din venitul tau se duce in buzunarele statului?!
    Te-ai gandit cati bani se duc in buzunarele statului in fiecare zi de la prapaditii astia, care zice-se sunt "asistati sociali"????
    Pentru ca stim foarte bine, ca asistatii sociali muncesc la negru foaaarte muuulti!
    Despre ce vorbim?
    :)

    RăspundețiȘtergere
  13. :)
    Hai ca m-am enervat... si m-am dezenervat!
    :)
    Papura Voda este un personaj notoriu pe plaiul mioritic.
    :)
    Plai mioritic care ori a fost plin de bogatii, ori a fost unul sterp, sarac, de care s-au indurat cativa straini... aruncand cate un graunte poporului lesinat de foame, prost, betiv si puturos!

    Bunule, am ajuns la o satietate incomensurabila de mentalitate postcomunista, incat ori de cate ori aud: intre doua rele, o aleg pe cea mai putin rea, imi provoaca alergii ce s-au cronicizat deja.

    Subiectul nu ma mai intereseaza de multa vreme (rosia montana).
    Ma intereseaza putreziciunea aceasta intrata in mentalitatea colectiva, care nu poate fi curatata decat, probabil, printr-o rezecare sau ... lobotomie, sau Dumnezeu stie prin ce sau cum.

    Ne comportam precum drogatul care nu mai are niciun venit, si-ncepe sa vanda de prin casa. Nici nu-l intereseaza valoarea bunului vandut, ci il intereseaza doar suma care-i trebuie pentru a-si cumpara drogul.. pana maine, cand va fi nevoit sa mai vanda ceva din casa etc.
    Intr-o zi se trezeste ca nu mai are nici casa si-atunci ia bata si da in cap celor care inca mai au ceva!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Andrei,
    :)
    Chiar am zambit, caci mi-e drag sa vorbesc cu tine... :)

    Vorbim de ticalosii si de ticalosi si ni se pare ca ne luptam dar nu facem altceva decat sa fim de acord. :)

    HEHEHE! "Mai bine luam un zlot, chiar daca suntem ...'n cur! Cel putin, nu crapam de foame."
    Dar cand am functionat diferit ca natie? :)))

    Contract... am folosit cuvantul in mod generic. Trebuia sa specific orice intelegere internationala, acord, pact, tratat, etc, ca-i politic, ca-i economic, ca-i militar... am avut noi grija, de-a lungul istoriei sa-l incalcam. De ce am facut-o? De viteji? De morali? De drepti? Ash! De frica. Romanul se naste viteaz, ca orice om de pe lumea asta, dar ii intra repede frica in oase. Acesta este un aspect peste care nu putem trece, cel putin in relatiile cu Ai Mai Mari.

    Retorica:
    "de ce Romania nu este capabila sa exploateze singurica resursele pe care le are?!"
    Simplu! Pentru ca Romanica de acum este compusa din oamenii de acum. Romania interbelica era populata de romanii de atunci. Care din pacate au murit cu tot cu Romanica de atunci.
    Maine? Tu vezi un maine mai roz? Cu romani mai drepti?

    Eu prin pasivitate si poate ignoranta, dar si altii ca mine, mai determinati si in consecinta mai activi(vorbesc de generatia mea si a celor putin mai in varsta decat a mea) au bagat tara in c...t. Din lacomie, din prostie, din lasitate... nici nu mai conteaza. Generatia ta trebuie sa preia. Daca tu si multi altii ca tine (vorbesc de inteligenta si moralitate) doriti schimbarea cu toata fiinta voastra, atunci catarati-va fratilor si calcati-i pe astia batrani pe cap. Faceti voi schimbarea! Si eu o doresc, din tot sufletul dar din pacate pentru mine jocul si-a pierdut hazul, odata cu moartea sotiei.
    Ma rog, iarta-ma, nu eu sunt cel important aici, ci voi, cei mintosi si puternici.

    RăspundețiȘtergere
  15. Andreiule, Fii o clipa atent, ca sa vezi dracie de telepatie! :)))

    Pentru ca spiritualisticii spun ca nimic nu este intamplator, ei bine afla ca amandoi scriam in acelasi timp, fara sa ne fi vorbit sau sa ne fi citi comentariile unul altuia de generatiile noastre, fiecare cu responsabilitatile pe care si le-au asumat sau nu, sau pe care urmeaza sa si le asume.

    Abordam la simultan aceeasi tema. Asta-i culmea!

    In orice caz. Discutia merge mult prea repede si mai elaborat decat pot eu sa tastez. Am ramas in urma. Deh.... batranetea.
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. "Ma intereseaza putreziciunea aceasta intrata in mentalitatea colectiva, care nu poate fi curatata decat, probabil, printr-o rezecare sau ... lobotomie, sau Dumnezeu stie prin ce sau cum."

    Sunt absolut de acord cu tine. :)))) Pai sintagma "neam prost" se dovedeste a fi si la propriu si la figurat, la fel de adevarata...

    RăspundețiȘtergere
  17. :)
    Eu unul nu ma integrez in generalizarea ta. Daca nu ma integrez nu am cum sa achiesez la o solutie care nu este in realitate o solutie!

    Nu pot sa ma raportez la ce a fost inainte de acesti 20 de ani pentru ca toata istoria a fost mistificata, nu putem discerne adevar de minciuna, dar ma raportez la cei 20 de ani contemporani cu mine: nu am incalcat niciun pact, niciun contract, ba mai mult de atat, am facut si pe nevasta, si pe gospodina si pe prostituata (aceasta din urma a devenit o profesie de baza a Roamniei)!

    Da, vad un maine, o alta romanica!
    Am aceasta obligatie. Daca eu nu am putut face mai mult (alaturi de generatia mea), pot pune capul in piept, pot primi cu rusine oprobiul generatiei de maine, insa nu am dreptul sa ucid viitorul acelei generatii. Macar la acest lucru sa ne gandim!
    Nu-i voi spune propriului copil: suntem niste lesinati, incapabili, lasi, fricosi, tradatori; ii voi spune ca de atat am fost eu/noi capabili, asumandu-mi inactiunea, comoditatea, bascalia, ignoranta etc, insa voi face tot ce pot sa nu-l contaminez cu mentalitatea aceasta defectuoasa de handicapati, de neputinciosi, de "asistati"!

    Bunule, vorbim de mentalitati in acest spatiu virtual. Aici atat putem face. Ne impartasim gandurile. Uneori coincid, alteori nu!
    :)
    M-as catara pe grumazul tuturor celor care-si bat joc, insa sunt prea nesemnificativ si in inferioritate numeric fata de hoarda celor cu mentalitate putrezita.
    :)
    Sunt un tzuguiat si atat!

    RăspundețiȘtergere
  18. :)
    Bunule, pune-ti poza aceea cu barba si cu zambetul acela generos... cred ca de la poza mi se trage nervozeala!
    :))
    Vindeti fratilor tot, sa nu mai ramana nimic din tarisoara asta. Ungurii sa-si ia partea sa nu mai fie indoliati, rusii sa-si ia partea care o doresc... fiecare sa ia ce doreste, de pe unde doreste. Oricum am devenit straini in tara noastra!

    In ceea ce ma priveste, eu tot doream sa fiu nomad...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Ma duc sa bag "cornu'n perna"!
    Mi-a facut o deosebita placere sa te am alaturi. Mi-era dor.
    Lasa pesimismul si ia atitudine acolo, unde esti... ceva, cumva, se se va schimba si cu ajutorul tau, al meu si al altora. Cred!
    Noapte frumoasa. Sa-mi traiesti sanatos si bucuros.

    RăspundețiȘtergere
  20. Esti!
    Dar ai un tzugui de toata frumusetea!
    :))

    Esti anormal. Pentru ca "normalitatea" romanilor este stramba. Si eu si tu stim asta. Dar numai anormalii ca tine pot schimba lucrurile. In bine. Din pacate nu cred ca mai avem timp. Cangrena este pe cale sa duca la tara in groapa.
    Si probabil ca fara niste disperati "de bine", care sa lucreze sinergic, nu haotic cum se-ntampla acum, asta se va si intampla. De asta mi-e teama si mie... :(((

    Cine va da lovitura de gratie? Inca nu pot sa ma exprim. Cineva o va face totusi. La comanda sau din prostie, nici nu va conta....

    RăspundețiȘtergere
  21. Poza asta cu strambatura am pus-o pentru retorica mea de intrebare "o fi bine, o fi rau?" Este raspunsul meu de acum pentru ca intrebarea pare sa nu mai fie chiar asa de retorica. Cred ca e de rau. De foarte rau!

    Noapte buna! Mi-a facut bine!

    Chiar daca ai sa citesti chestia asta maine dimineata sau cine stie cand.... sa stii ca azi n-aveam niciun chef de niciun subiect de articol. Astazi n-aveam chef sa mai scriu. Si nu mai am de multa vreme. M-am enervat pe primul e-mail pe care l-am deschis, desi mai am altele 800 necitite in inbox si... Pastele ma-sii! A iesit ce-a iesit!


    Pardon doamnelor, daca veti da ochii din intamplare cu exclamatiile mele din miez de noapte. Voi nu mai scapati cate o injuratura nevinovata din cand in cand? E?

    RăspundețiȘtergere
  22. Bună dimineaţa, oameni frumoşi la minte şi la suflet!
    Zic şi eu ca Dan, tare mi-e drag să vă citesc! Dialogul vostru, bine argumentat şi de mult bun simt mă ajută să pricep şi eu "misterele" Roşiei Montane.
    Vă mulţumesc pentru lămuriri.
    Acum tac şi "ascult". Cu drag.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Hehe,poza fernandel,Buna dimineata

    Este un lant intreg de cauze si efecte aici care nu incep de ieri,eu numesc aceasta transformare spre colaps si inghetare pur si simplu materialism,cu cei trei mari protagonsiti ai indoctrinarii,medicul,profesorul si preotul.Materia in sine este bine mersi,tot spirit si ea,sau infoenergie,insa materialismul este o perceptie falsa, de efect, asupra realitati.Aceasta perceptie superficiala trece de factorii psihologici,trece de calitate in favoarea cantitatii,trece de legatura profunda dintre noi si legatura si mai profunda intre noi si natura,si multe alte aspecte care au fost eliminate in timp,in generatii,foarte pregnant in ultimul secol.
    Solutia ar fii un nou nivel de perceptie,autoeducatia pornind de la alte valori fundamentale,si fiecare cu fiecare,schimbare individuala pe primul plan,a considera omul ca valoare principala,si nu structurile si grupurile.Citi stiu despre importanta unui jurnal sincer si profund?E drept,pentru masa de primtivi astea sunt cuvinte mari,insa toate trebuie sa inceapa de undeva,un salt in perceptie are efecte pentru fiecare la nivelul lui,si imi place sa cred ca toti au posibiltatea de a schimba,de a vedea brusc totul diferit.
    Daca acest drum trece prin multa suferinta si neintelegere,probabil ca si roadele sunt pe masura,prin paralele elasticului.

    RăspundețiȘtergere
  24. :)
    Buna de dimineata... spre amiaza, tuturor!
    "pastele ma'sii de traba"
    :))
    Bunule, mi-esti drag "pana la lacrimi", vorba cantecului!

    "buba" care coace asta e: faptul ca numai avem respect de sine, ne desconsideram, ne vorbim de rau, noi pe noi... nici nu mai trebuie sa vina cineva din exterior pentru a ne spune ceva "de rau", pentru ca le-am epuizat noi pe toate (atributele negative)!
    Sunt oameni in aceasta tara extraordinari.

    Nu suntem primitivi, Adi!
    Nici macar aceia care-njura birjareste in trafic, si nici macar aceia care stau la cozi, calcandu-se in picioare pentru o fasole cu carnat sau pentru a pupa moastele vreunui "sfant"!
    Suntem disperati! Am pierdut busola.
    Pe chipul romanului se citeste disperarea, nu privitivismul!

    Intoarce-i injuratura unuia de-l consideri primitiv cu un zambet, sau cu un gest frumos si-l vei vedea cum se schimba.
    Intinde-i o mana celui ce se calca in picioare pentru "moaste" si vei vedea ca recunoaste ca-i disperat... ca nu mai are punct de sprijin.
    In 20 de ani acest lucru au realizat cei de la putere: debusolarea, iar intelectualii, comozi, comenteaza pe margine despre pleava ca este primitiva, barbara, needucata etc.

    Nu e nicio mare filozofie, nu trebuie niciun "salt" in perceptie, nici o "constiinta evoluata", nicio alta dimensiune, ci un lucru firesc: ordine si repere!
    Suntem precum chiorii pe marginea prapastiei. Cei mai multi dintre noi se-aseaza-n cur si asteapta... intre timp, pentru a nu se plictisi de atata asteptare, comenteaza, filozofeaza si, in special, critica...
    Partea tragica este ca cei ce se aseaza-n cur si asteapta sunt tocmai cei care ar trebui sa faca reversul...

    RăspundețiȘtergere
  25. Ştiu şi eu, Andreiule?!
    Parcă şi mie îmi vine să-i zic tot primitivism. Şi să subscriu la cele spuse de Adi.
    Că disperarea de care vorbeşti tu vine tot din nivelul submediocru al aspiraţiilor. Majoritatea oamenilor vor să aibă ce mânca, ce bea şi ce f... Acu', eu sunt de acord că acestea sunt necesare, însă şi după ce le au, tot la asta le şade mintea. Diferenţa e că vor să aibă mâncare, băutură şi obiecte sexuale de o calitate considerată superioară aşa cum arată superioritatea conform standardelor actuale.
    Oamenii care au conştiinţă morală rareori îşi manifestă disperarea în plen. Ei o trăiesc ca pe o dramă interioară, dar nu se reped să se calce pe picioare la fasolea cu cârnaţi, deşi se poate să le fie foame mai abitir decât multora.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  26. :)
    Bărbi multe izvorate din dorinta de a epata!

    Omul, indiferent carei natiuni ii apartine, are nevoie de lucruri elementare, pentru a functiona rezonabil (sa nu-i spunem "normal")!
    Degeaba ii dai strictul necesar daca nu ii dai si reperele si ordinea!

    Biserica face balci, dupa cum face balci si statul! Manevreaza o turma. Pastorul e beteag la minte...

    Cum spunea un nene cu ceva studii: romanul ca individ separat este istet 9adica scos din turma), in turma devine prostul desavarsit!
    :))

    Citeste si analizeaza raspunsurile noastre de la aceasta postare si gandeste!
    :)
    Fiecare vorbeste functie de perceptia lui: adi marcat de "ezoterism", tu marcata de "suferinta provocata de mascul", Bunul marcat de povestea directorului de banca si de o deceptie care a prins radacini in urma a ceea ce i s-a intamplat in viata...
    :)
    Eu... va las pe voi sa completati.

    Percepem si actionam atat de emotional, incat totul transformam intr-o telenovela ieftina.
    Bara din fata e vinovata sau umbreluta aceea pe care ne-o asezam (de teama) la 2,5 cm distanta de ochi!
    Nu vom iesi din rahat, daca am invatat sa inotam in el.

    Rutina si obisnuinta sunt cele mai nocive, insa cele mai imbratisate metode de a supravietui ale romanului.
    Si nu pentru ca este primitiv, ci pentru ca nu are repere, nu are ordine.

    Modelele se ascund prin crapaturile sociale, tocmai pentru a nu pierde confortul...
    si asta nu inseamna privitivism ci "eu sunt mai important" decat ce se intampla in jurul meu!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  27. @Andrei,
    Recunosc că şi tu ai dreptate atunci când spui:
    "Intoarce-i injuratura unuia de-l consideri primitiv cu un zambet, sau cu un gest frumos si-l vei vedea cum se schimba."

    şi

    "Suntem precum chiorii pe marginea prapastiei."

    Spuneam acum vreo două zile cuiva că eu am ajuns să cred că soarta noastră e cu adevărat disperată. Că mi se pare puţin probabilă schimbarea mentalităţii generaţiei actuale. Am fost crescuţi şi educaţi de nişte adulţi care şi-au pierdut orice capacitate reală de a judeca cu mintea lor şi de a lua decizii optime. Lor le-a lipsit exerciţiul gândirii, fiindcă totul se făcea centralizat, pe baza unor dispoziţii şi hotărâri luate la nivel central. Ei ne-au învăţat doar supunerea prostească şi cârcotitul pe la colţuri.
    După 1898 ne-am trezit că avem libertate, dar nu ştim s-o folosim. Democraţia era ceva foarte vag şi am confundat-o fie cu nihilismul, fie cu pretenţiile nefondate. Ca de obicei, cei mai adaptabili s-au dovedit ticăloşii de diferite speţe. Bişniţarii, oamenii cu relaţii, şmecheraşii... Ei s-au "orienta" şi acum ne conduc. Iar noi am rămas tot masă de manevră. Dacă vom şti să educăm generaţiile următoare, să-i formăm coerent şi înţelept, abia atunci vom avea conducători capabili să ia decizii utile acestei naţii.
    Scuze, că-s cam offtopic...

    RăspundețiȘtergere
  28. Andreiule, păi, respectând câteva diferenţe de nuanţare, îndrăznesc că spun că nici măcar nu ne contrazicem.
    Spusele noastre converg, până la urmă.
    Şi, fireşte, fiecare din noi suntem rezultatul experienţelor subiective şi obiective.
    Oricum, dacă am reuni şi organiza ideile scrise pe aici, cred că ar ieşi ceva util. Fără a fi o lipsă de modestie, dar consider că viziunea fiecăruia are importanţa ei şi coroborate, ele ar acoperi un o felie importantă din realitatea asta nefericită.

    RăspundețiȘtergere
  29. * erata - Bunul marcat de directorul de mina, nu de banca
    ... ce conexiune o fi facand mintea mea, nu stiu!
    :)

    Da, Iris! Asta-i solutia: EDUCATIA!
    Dar cine face educatie?
    Cei care deja sunt blazati, deprimati, satui de vietile lor, de suferintele lor?!
    Cei care nu mai gasesc in ei viata, forta, un ideal pentru care sa existe?!

    RăspundețiȘtergere
  30. Nope!
    Eu nu consider romanii primitivi! Si nici prosti, si nici betivi, si nici puturosi!
    Aici parerile noastre nu converg, nu coincid, nu se intalnesc!
    Ii consider lasi, fricosi, tradatori!

    RăspundețiȘtergere
  31. @Dan Ioanitescu...subiectul Rosia Montana e delicat pentru mine..pentru ca sunt legata de acele locuri. Si ma doare sufletul de saracia din zona. Cu toate astea sunt de aceiasi parere cu andrei..iar firma asta canadiana si oamenii de pe acolo sunt dubiosi. Pana acum s-a castigat din speculatii bursiere..si cine stie ce alte afaceri ascunse. Plus ca, adevarat, e poluare, dar o exploatare de suprafata e un risc enorm avand in vedere zona montana si schimbarile climatice din ultima vreme. Iar in ce priveste uraniul..iti spun eu sigur ca exista in cantitati importante..si o stiu asta de multi ani ..de la tata care era inginer acolo. As fi stiut mai multe dar atunci eram copil si nu ma prea interesa..ma gandeam doar cum sa plec din zona :). Si parca in contractul cu statul e stipulat numai aurul..restul e bonus pentru canadieni :). Directorul de la RMCG e normal sa-i sustina..si pentru multi oameni de acolo e speranta salvarii de la saracie..dar privind in asamblu andrei are mare dreptate.

    RăspundețiȘtergere
  32. Parfum!
    :))))))))
    Bre, amândoi îi considerăm needucaţi şi - pe unii - needucabili.
    La asta mă refeream când spuneam că părerile cam coincid.
    Fiindcă, dacă ai să reciteşti comentariul meu cu "s-aibă ce mânca, ce bea şi ce f...", ai să remarci că subliniam primitivismul aspiraţiilor, nu că-i acuzam de vicii. Adică, după ce le sunt satisfăcute nevoile elementare, ei consideră că "evouează" dacă în loc de icre de crap, aspiră la icre negre, sau dacă în loc de bere marca autohtonă, beau nu-ş de care bere englezească, iar în pat, în loc de Maricica o au pe Simona Sensual. Cam asta voiam eu să spun...
    :)

    RăspundețiȘtergere
  33. :)
    Irisa, de aceea pleaca romanii pe capete din tarisoara asta? datorita privitivismului aspirational???
    Indiferent de nationalitate, omul isi doreste mai mult... din ce in ce mai mult. Nu doar ce manca, ce bea si ce fute!
    Ceea ce ai reliefat tu este ceea ce ne arata mass media. Asta doresc ei sa vedem noi!
    Iar noi "punem botul"... pentru ca e mai simplu sa stam comozi in fotolii si sa ingurgitam informatiile care ni le dau ei!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  34. Fly, un om important, i-am uitat numele, a venit cu tone de dovezi pe hartie la tembelizor. Era profesor si cercetator. Imi pare rau ca nu-i mai retin numele. Nimeni nu a vrut sa-l bage in seama. I s-au pus intrebari idioate si a plecat asa cum a venit!
    Nimeni nu are interesul de a cladi ceva serios in aceasta tara, ci doar de a apuca cate un ciolan! Cand iese cate unul care are curaj sa se lupte, ori il duc in derizoriu, ori scot la inaintare cateva specimene dubioase care cica ar sta in spatele afacerii (in cazul acesta specimenele dubioase sunt sindicalistii)... totul este dus in derizoriu. Scot pe piata informatii cat mai controversate si apoi, in ultima instanta, ating "inteligenta emotionala" a romanului.
    Faza cu "defavorizatii", cu "asistatii" functioneaza de fiecare data!

    Eu nu apartin de locul acela, nu ma leaga absolut nimic, decat faptul ca m-am nascut in aceasta tara si-mi pare atat de rau ca am ajuns sa ne comportam precum drogatii: vindem tot, fara sa gandim la valoarea bunului, doar pentru a mai supravietui o zi!
    Si "rosia montana" nu este singurul caz, din nefericire!
    :(

    RăspundețiȘtergere
  35. Andrei,iar ai inteles un c...t,adica nu ai inteles nimic:).Marcat de ezoterism cum zici tu,vb de cu totul altceva,dar prins in minte nici macar pe tine nu te vezi asa cum esti,daramite pe altii.
    Daca ii zimbesti si vb frunos unui primitiv nervos,risti sa creada ca il sfidezi si sa iti stearga zimbetul cu un pumn,singura chestie care ii intimideaza este fermitatea si curajul.
    Tu zici ca nu suntem primitivi,dar atita timp cit interpretezi totul pur senzorial,cit timp cel mai important pentru tine e ce maninci,ce bei si sexul,plus toate formele la care visezi sa le ai,cele comune gen masini,iesiri de lux,fufe colorate,esti primitiv.Iar nivelul de evolutie al fiecaruia in parte este si vina sistemului,dar este si pragul la care poate ajunge fiecare prin el insusi,prin propria perceptie si intelegere,si nu este nimic ezoteric in asta.Fotbalul,manelele,biserica si politica au ceva in comun,sunt sporturi de masa,si asta e nivelul de perceptie,nici nu poti sa ceri mai mult.
    Si la acesta masa haotica de oameni aflati in plin proces de intelegere simpla,da le papa,jucarii,imagini colorate,si hogeacuri mari cu rapirea din serai pe perete,sa vezi cit de cuminti sunt.Nu sunt nicidecum disperati,sunt smecheri si asteapta sa li se dea,daca se poate cit mai gratuit si fara efort,si se razbuna pe ei si pe tot atunci cind asteptarile exprimate in genul sus ala,jos ala,la vot sau oriunde,le sunt inselate.Dar niciunul in mare masa nu este capabil sa creeze cit de cit ceva,beneficiaza gratuit de creatia altora si li se pare normal sa procedeze asa,am exemple girla bazate pe propria experienta,nu citite in ziare sau vazute la stiri.Pareri,impresii,senzatii,instincte,judecati si judecari,invidie si ura,asta traieste masa pe care o aperi tu,iar aceste constatari nu au nimic de a face cu ezoterismul sau viziunea mea asupra vietii.Stiu ca suna a rechizitoriu,insa vrem nu vrem,in viitor vor fii clare limitele de evolutie ale fiecaruia,si fiecare va stii unde ii este locul fara sa fie tras de mineca si atentionat,pornind de la ce mai simpla prezentare:faptele vorbesc.Faptele si felul cum esti ca om.
    Totusi,in spatele oricarei fiinte exista o lumina vie,care nu are nici o treaba cu ce face fiinta respectiva,nu judecam leii ca vineaza sau furnicile ca maninca de vii gindaci,dar vedem aleatoriu si limitat diferentele intre bine raul asa zis moral creat de noi insine,daca e sa judeci ceva,poti judeca fapte,manifestari,nu si fiinta sau fiintele aflate in spatele acestor fapte,pentru ca viata in sine si cea ce se afla in cadrul ei sunt doua realitati paralele,ce facem fiind un joc al mintii si interpretare la diverse nivele,ce suntem fiind insasi realitatea noastra.

    RăspundețiȘtergere
  36. Adi, ti-am inteles frustrarea, de multa vreme, nu e necesar sa o accentuezi.
    Tu consideri ca esti primitiv. Nu am nimic impotriva, fiecare este liber sa gandeasca dupa cum simte.
    Si sa se raporteze la ceea ce crede de cuviinta.

    Depinde de zambetul arborat pe chipu-ti. Daca este unul ironic, s-ar putea, dupa cum bine zici, sa te trezesti si cu o smetie peste bot. Si sa nu fii suparat daca o vei primi, pentru ca o vei merita.
    Exercitiul educational este precum o linie continua... se sfarseste odata cu omul (fie el spiritualizat, fie el nespiritualizat)!

    Masa "pe care o apar eu" este masa din care si eu fac parte, si tu, si Bunul, si Irisa, si Flay, si cei ce trec pe aici, citesc si merg mai departe etc.
    :)

    Cat priveste "locul fiecaruia" in viitor, tu poti crede orice, dupa cum si eu, sau oricare altul dintre noi... Inca nu s-a pus taxa pe gandire si nici cenzura.

    In afara de fotbal mai sunt si alte sporturi, in afara de biserica si ezoterismul umflat cu pompa in secolul XXI mai sunt si alte "cai" de "evolutie" etc.
    Nimic din ceea ce am vrea sa se limiteze la gandirea noastra, din afara noastra, NU SE LIMITEAZA!
    Oricat de mult ti-ai dori.
    ... restul sunt barbi de adormit mintea celor ce prin inactiune si-au gasit calea "i"luminarii!


    :)
    Imi place noua ta masca! Ai devenit mai impulsiv, mai vehement, mai musculos... Carui fapt se datoreaza aceasta schimbare (masca)?!
    Nu o lua ca pe un afront, te rog.
    Pentru mine esti acelasi bun prieten, Adi!
    Teoria ta nu se mai pupa cu noua masca...
    (cum te-ai simiti lezat, cum ai percutat - doar asa iese omul din barlog si actioneaza, cand este direct vizat, fie ca e primitiv, fie ca e "spiritualizat")
    :)

    RăspundețiȘtergere
  37. Pe vremea când eram mai mititel, am asistat la un spectacol la Teatrul Naţional cu piesa “Generoasa Fundaţie” (în original doar « La Fundación ») de Antonio Buero Vallejo. Am reţinut o replică pe care o rumegam mulţumit de parcă eram parte a unei misterioase conspiraţii. Zicea un personaj :

    « va trebui să fii foarte inteligent ca să-ţi dai seama că trăieşti într-o închisoare ».

    De ce eram fericit ? Pentru că mi se părea că remarca se făcea la adresa regimului comunist. În naivitatea mea, nu-mi era clar atunci că, dacă era să considerăm ţara în care trăiam o închisoare, nu trebuia sa fim foarte inteligenţi. Erau câteva caracteristici clare : ermetismul graniţelor, lipsa paşapoartelor, vizele de ieşire din ţară, cenzura corespondenţei şi, în general, eficacitatea urmăririi „vieţii şi activităţii” individului, ca să mă exprim aşa. Mai târziu, aveam să pricep că aluzia dramaturgului spaniol nici măcar nu viza regimurile comuniste, ci situaţia din Spania franchistă (piesa data din 1974).

    Acum, din motive care nu-mi scapă, replica din Buero Vallejo îmi vine din nou în minte. Oare de ce? Sunt mai multe motive care ne pot duce cu gândul la o închisoare globală : scanarea corporală, datele biometrice, urmărirea prin intermediul cardurilor, codurilor, pinurilor, sateliţilor, camerelor de luat vederi ş.a. Dar nu închisoarea globală este tema domniilor voastre, ci piciorul de plai românesc şi defetismul naţional tradiţional.

    Nota bene: În treacăt fie vorba, îmi place că distinsul companion Andrei Radu, campion al lucidităţii şi maliţiei pe acest blog, mai are o speranţă. Este reconfortant chiar şi pentru mine, care mi le-am cam pierdut pe toate, în ciuda naturii proprii, tolerante şi optimiste.

    Dar Blue Freedom a emis o idee interesantă, pe care însă nu o pot relua decât sub formă interogativă: există suficientă energie intelectuală, chiar în acest spaţiu virtual, pentru a pune cap la cap o forţă pozitivă care să schimbe (oprească) lucrurile? Furaţi de calitatea şi viteza argumentelor, s-ar putea să nu fi observat tendinţele de anulare, prin Codul Muncii şi alte legi, a drepturilor – iertaţi-mi vorba proastă! – « celor ce muncesc ».

    « Flexibilizarea » pieţei muncii înseamnă restrângerea treptată a drepturilor angajaţilor şi creşterea mijloacelor de represiune la dispoziţia angajatorilor (concedieri parţiale şi definitive, reduceri de salarii sau pensii, anulare drepturi). Atenţie, nu este vorba de o falie „bugetari – privaţi” cu care ar putea încerca unii să ne intoxice. Este vorba de înrobirea salariaţilor faţă de patronii privaţi sau de stat, de eliminarea oricăror mijloace de rezistenţă juridică a celor dintâi.

    De aceea, întreb? Nu ar fi mai bine să concentrăm « energia intelectuală pozitivă » pe care entităţi ca ale dumneavoastră ar putea-o emite. ? Nu ar fi mai bine ca într-un fel sau altul, în loc să plângem pe mormântul răposatului, să-i prevenim decesul ?

    Cu alte cuvinte, mai putem noi să fim suficient de inteligenţi să ne dăm seama că suntem împinşi către o închisoare, chiar dacă mai avem încă unde evada?

    RăspundețiȘtergere
  38. frustrare???:)):)),amice,esti un bou.:))

    RăspundețiȘtergere
  39. :)
    faustinus acel subiect nu intereseaza pe nimeni, deocamdata!
    :)
    Pentru ca inca nu si-a produs efectele asupra fiecarui individ. Dupa cum observi, orice subiect am aborda, in loc sa-l extrapolam, incercam sa-l inghesuim in niste tipare deja formate, apoi sa ne dam unii altora in cap ca intelegem fix cacat!
    Este tot un argument, as spune, in favoarea celor pe care ma straduiesc sa le exprim (in felul meu mai "translucid") - ca nu reusim sa privim mai departe de "spatiul nostru vital".
    Cum acesta a fost atins, cum "percutam", altfel stam cuminti la caldurica si comentam in ipostaza de "buric al pamantului"!

    Asa se intampla si cu noile legi ce se vor promulgate. Si se vor promulga, si se vor implementa... pentru ca noi, omenirea (indiferent de natie) suntem "adormita" cu diferite substante. Unele se numesc "ezoterism", altele se numesc "competitie" si "cariera", "bani", "averi" etc.

    Nu suntem prezenti, asa cum ne spune nenea acela care tot face bani din conferinte - pentru ca noi intelegem sa fim prezenti doar in "spatiul nostru vital", nu in societate.
    "Ce ma intereseaza pe mine ca breasla x" sufera din cauza unei legi defectuoase, eu fac parte din breasla y - acesta este sablonul in care functionam.

    Acm sa revenim la defetismul romanesc. Aceasta este buturuga mica care rastoarna carul mare.
    Pereptuarea mentalitatii ca suntem primitivi, prosti, puturosi, betivi va avea repercusiuni indubitabil: generatii fara respect de sine, care vor proceda la "scuiparea in capul celuilalt cu seminte" iar privirea va fi intotdeauna la 2,5 cm in fata.
    Vederea orizontului o va orbi (pe generatie)!
    Cam asa se intampla si cu noi, insa nu suntem intr-o faza atat de acuta.
    Avem o sansa.
    Iar eu cred ca va veni ziua in care oamenii mici cu caractere meschine, oamenii care isi blameaza "turma" uitand ca fac parte din ea, se vor fi anihilat, singuri-singurei.

    RăspundețiȘtergere
  40. De ce sa evadam, Faustinus?!
    De ce nu ne-am uni aparandu-ne drepturile care sunt sterse rand pe rand???

    RăspundețiȘtergere
  41. p.s - goagalul m-a facut figuri si mi-a postat comentariul de enshpe ori! Le-am sters.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  42. Ştii, Faustinus, poate că energie intelectuală pozitivă ar fi suficientă. Dar cine să aibă înţelepciunea, claritatea şi echilibru să joace rolul de administrator sau organizator?
    Până ne exprimăm noi ideile, vorba domniei tale, trec şi se petrec evenimente care ne lasă de căruţă.
    :(

    RăspundețiȘtergere
  43. Bii, Andreiule, ia spune-mi şi mie cu ce te delimitezi tu de incriminata categorie a chibiţilor? Adică,concret, enumeră ce faci tu ca să-ţi susţii părerile la nivel de existenţă curentă.
    Te întreb la modul foarte serios, fără urmă de ironie, în ideea de a ieşi şi eu din categoria celor care doar vorbesc. Deci, în ce constă implicarea ta?

    RăspundețiȘtergere
  44. erată: echilibruL
    (mi-e foame, deh!)

    RăspundețiȘtergere
  45. Subscriu la fondarea unei noi specii in biologie, Adi. Bos antilogicus sau Bos primitivus, depinde care-ti place.

    RăspundețiȘtergere
  46. Ma implic acolo unde-mi duc existenta. Ba mai mult, m-am implicat si in problema profesorilor, desi eram outsider.
    Insa cel mai important, din punctul meu de vedere, este ca incerc din rasputeri sa nu perpetuez, pe unde-mi umbla pasii, mentalitatea aceasta otravita cum ca suntem asa cum spunea Adi sau Bunul.
    Si cred ca romanul are nevoie in mod cu totul si cu totul special de unitate, de vorbe care sa-i readuca increderea nu sa-l tot flituim cu rahat pe la bot si apoi sa-i spunem ca-i dam servetel sa se stearga, fiind politicosi!

    RăspundețiȘtergere
  47. Am uitat descrierea noii specii de Bos: "umbla prin savanele urbane cautand noi victime carora sa le bage coarnele in fund, nestiind ca apoi ele raman murdare din lipsa abilitatii de a sterge... resturile de pe ele. mai mult, frustrarea imensa acumulata din cauza unor cantitati prea mari de testosteron, il face sa repete acelasi gest la nesfarsit." Adi, tocmai te-am facut naturalist :D

    RăspundețiȘtergere
  48. Ok, dar cred că asta am făcut-o mereu, exceptând ultimii 3 ani în care am fost copleşită de problemele personale atât de grav, încât am abandonat toate cauzele.

    RăspundețiȘtergere
  49. Mamaaaa... ce da lume buna p-acilea, pa la Domnu Dan!

    Hai noroc la toata lumea!:))

    Fratilor,
    D-abia astept sa va citesc si io comentariile voastre care cre'ca sunt (peste 50 deocamdata) foarte interesante.... Va-ntaratarati bag sama, nu jucarie!
    :))

    Domnu Dan,
    Ce-aveti domne cu Rosia Montana? Am mancat si io cateva rosii da la munte , ca acolo creste(sub 50) numa la solar si ierea foarte bune.... Pardon, era!

    Auziti? Daca io am sub casa mea un filon da aur sa zicem, pa care nu poci sa-l scotz singur, sa consider ca nu-i al meu, ci al urmasilor urmasilor mei, in veacu vecilor? Sa-l las acolo? Ar fi bine-asa?

    Am citit ce zice Domnisoara flaituscai si sa stii domnu Dan ca io tot ca dumneaei gandesc. Are dreptate si dumneaei si Andradu.

    RăspundețiȘtergere
  50. Andrei: am menţionat ideea de „a evada” nu ca recomandare, ci ca posibilitate. Ea încă mai există, dar nu pentru multă vreme.

    Când exista un „lagăr” socialist se putea evada în „lumea liberă”. Acum suntem în lumea liberă, doar că zidurile închisorii sunt tot mai largi. Aproape că nu le mai observăm cu ochiul liber. E posibil ca peste o vreme închisoarea să fie mai largă decât vom putea noi să pricepem…

    În plus, lumea liberă nu mai e nici ea ce-a fost ! Pe timpul campaniei SUA în Irak, un ziarist britanic a fost arestat pentru că a criticat poziţia guvernului la vreme de război: trădare, cum ar veni ! Sigur, acum nu mai e nevoie să arestezi oamenii şi să le tai capul, pentru că democraţia aduce în scenă compromisul, adică şantajul. Tipul de la Wikileaks nu este căutat pentru delict de opinie, ci pentru delict sexual.

    Să ne unim ?! Cum Dumnezeu să ne mai unim? E prea târziu ! Suntem deja parcelaţi, mărunţiţi, repartizaţi! Nici măcar nu mai suntem o societate, ci doar fragmente. Pensionari vs. activi, bugetari vs. privaţi, centrali vs. locali, rămaşi vs. plecaţi, parlamentari vs. prezidenţiali, tineri vs. bătrâni, mogulii lor vs. mogulii noştri, ăi cu stimulente vs. ăi fără stimulente, poporul populist vs. FMI finanţist, iubitorii lui Păunescu vs. detractorii lui, ecologişti vs. economişti, tanga vs. tetra. Mă opresc aici la lenjeria intimă, să nu ajung să spun prostii…

    RăspundețiȘtergere
  51. Blue Freedom: Bună întrebarea şi la obiect ! „Ce-i de făcut?”, cum se întreba ilustrul înaintaş. Dialogul nostru va deveni un exerciţiu de futilitate, după ce Dan va trage oblonul peste Roşia Montană şi ne va deschide o altă fereastră, către o lume mai bună şi mai dreaptă. Aş vrea să pot răspunde, dar nu am un răspuns bun. Am însă o teorie !

    Daca funcţionarul inept de la poştă care îşi bate joc de mine, va înţelege că va merge şi el la un alt ghişeu, unde alt funcţionar inept îşi va bate joc de el,

    Daca instalatorul nesimţit şi lacom îşi va aduce aminte de neglijenţa lui când se va duce la medicul nesimţit şi lacom să-şi trateze organele bolnave,

    Daca cocălarul cu jeep care este dispus să strivească pietonii pe zebră, îşi va aduce aminte că are şi el un tată în vârstă care traversează şi el strada printre cocălari cu jeep,

    Cu alte cuvinte dacă fiecare, la locul lui, va face ce se cuvine să facă conform normelor legale, profesionale sau morale, pe ansamblu societatea va arăta automat mai bine, fără să ne dea Jeffrey Franks alt miliard de dolari, fără să cadă Băse de la putere, fără să ne ocupe nemţii (mă rog, aici e de discutat!).

    Numai că noi nu facem ce trebuie decât accidental, nu zi de zi şi în proporţie de masă, cum se exprima alt gânditor genial. Poate că nu ne-ar trebui nici măcar o minte limpede, un coordonator, un Mesia.. . .

    Eu nu pot da vina doar pe anumit sistem, pentru că, se vede treaba, există nişte defecţiuni de ADN în noi înşine. Sistemele trec, se schimbă, noi rămânem şi, parcă, rămânem la fel.

    Ca să închei într-o retorică proletară:

    comentatori din toate blogurile, uniţi-vă!

    de ce uitaţi că-n voi e număr şi putere?... etc… etc….

    PS: Na! Bună ziua aţi dat, belea aţi căpătat!

    RăspundețiȘtergere
  52. :)
    Faustinus acest subiect puteam sa-l discutam la "planeta puscarie", insa nimeni nu s-a inghesuit la dialog.
    E mai usor sa facem misto, basca si... cam atat.
    A, ba nu! Fi'mi'ar bostanul lucrator, si sa acuzam.
    Pe oricine, orice, insa nu pe noi!

    Daca functionarul ar face, daca politistul ar drege etc.
    Functionarul face ce face pentru ca a fost invatat de cei care nu sunt functonari sa se comporte ca atare etc. Adica: functie de comportamentul nostru avem si feedbackul!
    Cu cat sunt mai putini (ca numar) cei ce se milogesc pe la birouri sa obtina un drept, sa indese pe sub tejghea un pachetel pentru a nu mai sta la coada, cu atat functionarimea nu va mai avea tupeu sa se comporte ca pe tarlaua "lu' ma'sa"!
    NOI ii determinam pe cei din jurul nostru sa se comporte intr-un anume fel.
    Vreti un exemplu concludent, aici, in virtual?
    Priviti reactia lui Adi, ulterior a lui Eldariel!
    :)
    Vreti un exemplu concludent in realife?
    Policlinicile private!
    Si ei tot romani sunt, tot medici, sau tot asistente. Insa nu mai au nimic din comportamentul celor de la stat...
    :)
    Nu suntem uniti pentru ca nu vrem sa fim uniti. "ce ma intereseaza", "nu-mi pasa" etc.
    Si proliferam aceasta mentalitate.

    Ai dreptate, avem ceva defectiuni in ADN, insa nu sunt atate de mari incat sa nu le putem corija.

    "ce e de facut"?
    Schimbarea atitudinii! Schimbarea mentalitatii!

    Eu nu am vazut nemti sau suedezi, si nici macar africani care sa depuna atata pasiune in a-si vorbii semenii de rau.
    Suedezii nu-si vorbesc somerii de rau, desi ei chiar stau acasa pe somaj, pentru ca le convine mai mult sa nu munceasca, venitul fiind consistent din somaj. Isi cunosc drepturile.
    Nu-i considera asistati social pe cei care sunt someri.
    pe hanidacapati (sau cei bolnavi) nu-i considera handicapati, nu-i privesc ca pe niste gunoaie, gandindu-se ca ii asista social (adica slabeste bugetul din pricina lor) etc.

    RăspundețiȘtergere
  53. Domnu Faustinus si Andradu,
    Avea Mihai Stanescu, caricaturistu, una d-a luat premiul al mare in Japonia acum fo 25-30 da ani, cu unu care iese din cetate si sa holbeaza in prapastie. Cre'ca sa potriveste la discutie. Uite o s-o pun pa blogu meu, dac-o s-o gasesc pa net. Goagale, scoate poza!

    RăspundețiȘtergere
  54. @Faustinus, e de mult bun simţ ceea ce spui: "să înţeleagă", "să gândească" şi "să aplice", dar, oameni buni, toate aceste scheme comportamentale incorecte, neproductive sau cu un caracter distructiv, au fost fixate şi repetate ani de-a rândul. Sunt deprinderi de mult timp formate!!!

    Şi tu, Andrei, ai perfectă dreptate!
    Acest obicei de a arunca privirea în ograda vecinilor, ignorând ceea ce faci tu însuţi, este tot una din vechile noastre deprinderi.

    Cu toţii ştim că deprinderile ajung un fel de a doua natură şi puţini, foarte puţini reuşesc să scape de ele prin proprie putere. Întâi e necesar să le conştientizezi şi apoi, printr-un efort de voinţă, să te lepezi de ele.
    E ca şi cu lăsatul de fumat. Ai nevoie de ajutor, de educaţie, poate de ceva paleative - măcar pentru o vreme.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  55. Concluzie: toti avem dreptate
    Dormim linistiti!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  56. Da, Andrei,toţi avem bucăţica noastră de dreptate atunci când observăm, analizăm şi expunem situaţia.
    Ironia ta cu "dormitul liniştit" e inutilă în privinţa constatărilor noastre, dar se potriveşte perfect dacă ne referim la soluţii. Ne-ar trebui ceva concret prin care să schimbăm lucrurile.
    "A te implica la locul unde îţi duci existenţa" poate însemna foarte mult sau nimic. Eu recunosc, pe mine mă derutează! Fiindcă îndrăznesc să consider că m-am implicat aproape tot timpul. Dacă lucrurile stau prost, înseamnă că am greşit undeva. Dar unde? Dacă mi-aş fi dat seama singură, aş fi schimbat ceva, dar uite că nu-mi dau şi atunci am nevoie să mă lămuresc confruntându-mă cu ceea ce spun ceilalţi că fac. Însă primesc numai informaţii cu grad mare de generalitate. Mi-aminteşte de epoca de aur şi de mult vehiculatul îndemn: să facem totul.... Ok, totul-totul, dar ce?!!
    :)))))

    Faustinus încearcă şi reuşeşte să fie ceva mai punctual, dar foloseşte condiţionalul. E, oricum, un pas înainte în această discuţie, însă rămân prea mulţi "dacă" şi nicio cale prin care să-i eliminăm.
    Cumva ne întoarcem la educaţie, la mentalităţi dificil de schimbat şi la principii morale autentice.
    Ah, da! Şi la informaţiile de o anume factură (proastă!) cu care suntem bombardaţi zilnic pe toate canalele media. Ca să ne gândim mai mult la ce mâncăm, ce bem şi ce f..., decât la schimbări interioare şi exterioare.

    RăspundețiȘtergere
  57. Are ceva comentarii articolul... am icercat sa le citesc pe toate, dar undeva aproape de jumatate am pierdut sirul.
    Mi-a placut postarea si am avut multe reactii in timp ce citeam. Insa cand sa le pun in comentariu am realizat un lucru, ca as fi scris din auzite si mai bine ne lipsim de ele! :)
    In concluzie, bine ca au venit romanii cand au venit, bine ca au venit rusii, bine ca acum vin canadieni... daca nu veneau astia stateam ca fraierii calariti de unguri si bulgari asteptand sa ne bage si pe noi in seama unu de neam mai mare.
    Cine spune ca a fi patriot insemmna sa ai in proprietate un pamant si nu ai ce face cu el, e un pervers care, in sinea lui, vrea sa fie dictator! Mai bine sa fiu patriot intr-un popor nomad, decat sa fiu patriot de unul singur.
    Ce daca avem uraniu, aur, si alte minunatii?! Sa facem ceva cu ele, iar daca nu suntem in stare mai bine sa ne vedem de treaba! O sa le utilizam cand nu o sa mai fie nevoie... ca asa e in tenis!
    Mereu am invinovatit soarta de ceea ce ni se intampla si mereu am patit-o... eu zic ca e un semn! Ia sa nu ne mai plangem si sa facem ceva, sa vedem daca avem cu ce! E mai simplu sa ii spui unuia sa faca si sa il critici decat sa faci si sa primesti proriile reprosuri.... nu!?
    Sunt un idealist, un romantic, un aiurit cu capul in nori... probabil ca asa sunt etichetat de publicul mare. Asta inseamna ca nu sunt normal intr-o mare masa de normali care ma sperie!

    Iti zambesc cu drag pentru articol si nu numai!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  58. Mamucaaaaa....!!!! Ce-ati facutara fratilor? V-ati racoritara?
    :)))

    Ia va rog luati da v-ampacati, ca io pa toti va iubesc la fel. Si as vrea sa va-mbratisez, da n-o sa pot, pen'ca no sa-mi iasa bine faza cu imbratisarea barbateasca. Io mi-s IRONMAN! La mine se aud paraituri. Nu ca la titlu. Altfel.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  59. Buna seara la dvs. boieri mari!

    Dragii mei,
    Va multumesc tuturor pentru maiestrie. Comentariile sunt un regal. N-am mai intervenit din pacate, caci totul parea ca merge bine si de la sine. :))

    Voi incerca sa punctez pe rand.... dar putin mai incolo, caci am o veste buna, frumoasa si minunata, ca o paine calda.

    Iata ca ma pot fali cu un roman de exceptie, de o mare calitate si care nu imi este necunoscut. Bunul meu amic Dorin Stefan. Sa ne traiasca tutror acest roman!

    Ia stati asa sa va bucurati putin la sentimentele nationale. Vedeti va rog si luati aminte la postarea urmatoare! :)Vorba lui Faustinus deschid o fereastra. Mama da ce fereastra!

    Pana atunci va multumesc inca o data tuturor, in ordinea intrarii in scena:
    Stanjenel,
    Andreiradu,
    Adi Campean,
    Faustnus,
    fly2sky,
    Eldariel,
    Ptruptrucea,
    Aditzu.

    Negresit va voi raspunde, dar ma mananca sa impartasim vestea cea buna.

    RăspundețiȘtergere
  60. :)
    te bucuri de faptul ca e autorul turnului din Taiwan?
    Sau de premiul pe care l-a obtinut?!
    Sau de ambele?!
    Sa-ti traiasca, sa fie sanatos si sa se bucure de premiu.
    Las' sa faca pentru asiatici, ca pentru romani fac turcii, chinezii si... tatarii!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna seara Andreiule, ;)

    Ma bucur pentru el, ma bucur ca este roman de-al nostru si ma mai bucur ca sunt contemporanul lui. Si chiar mai mult de-atat! Consider ca este o reusita romaneasca, unde mai pui ca este si a unui bun amic de-al meu! Cum sa nu ma bucur!?

    Meritul este insa integral al lui Dorin.

    RăspundețiȘtergere
  62. se construieste minunatia aceea de turn in Romania?!
    macar in miniatura????
    :)
    Sub aspectul prieteniei, a reusitei, da e o veste buna! dar pentru romanica (facand legatura ca este roman, iar noi contemporani cu el) vestea nu e buna deloc.
    la noi nu este posibila construirea catorva kilometri de autostrada, desi avem atatia oameni capabili!
    Scolile sunt desfiintate, spitalele daramate etc...
    Dar, privim catre asia!
    Vom vedea turnul din Taiwan al lui Dorin Stefan din cimitirul vesel de la sapanta!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  63. Un nou imprumut la FMI cu care sa construim turnul evident este exact ce ne trebuie.

    Sau poate renuntam la Catedrala MANUIRII oamenilor!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  64. Andreiule,
    :))
    Nooooo.... ca-mi adusei aminte...
    :))

    Cu mai multi ani in urma... Dorin Stefan a castigat un concurs national cu proiectul lui, pentru sediul noii Opere Romane. Poate ca dupa ce Statu o sa scoata paraua pentru Opera, bineinteles asta dupa ce o va scoate intai si-ntai pe cea pentru Catedrala, p-orma o sa ne faca noua Dorin un bloc mai tare ca ala din Taiwan. Da intai sa vedem vreun chior de la Stat pentru Opera, cel putin cat o sa mai traim noi... :)))))

    Poate ca daca vindem Casa Poporului, ne mai incropim cu ceva spitale si scoli. Ce a fost mai bun s-a cam gatat. Acum Romanica este un fel de talcioc. Imi pare rau si sa stii ca nu iau chestiunea in ras, pentru ca este extrem de grava.

    Dar pe de alta parte nu cred ca mai iese bici din ea, care sa si pocneasca. Nu in timpul vietii noastre.

    Sper sa nu te fi suparat. Nu asta intentionez facand haz de necaz!

    RăspundețiȘtergere
  65. :)
    neazta, Bunule!

    Cum sa ma supar pe evidente?! Ai adus argumente pro la ceea ce am evidentiat eu.
    Ne falim cu romani de geniu, care nu au loc in aceasta tara pentru a-si exprima geniul. Ne mandrim cu cate o reusita a cuiva pentru ca atat ne-a mai ramas. Mandria. De altfel, daca ne privim mai bine ce facem mai tot timpul: ne laudam!
    Cu rudele, cu copii, cu romanii care au reusit peste hotare.
    Atat ne-a mai ramas. Ne agatam de ceva, pentru a nu ne prabusi in haul cascat in Romania de 20 de ani!

    Problema este mult mai adanca, dincolo de sentimentalisme, emotii si "nationalism"!
    Arhitectii care au ocupat pozitii cheie in "statul degeaba" nu si-au facut datoria... poate chiar au fost de geniu, dar banul a primat.
    Este suficient sa privim Bucurestiul si ne dam seama cat de profesionisti au fost cei care au avut "haturile" in maini!
    :)
    "talcioc"?
    Putin spus.
    :)
    Stefan Dorin este o veste buna, insa nu pentru romani!
    Ci pentru el, pentru familia lui, pentru prietenii lui.
    Romania nu are nevoie de "blocuri mai tari" facute de arhitecti de geniu, pentru ca am tigani si mai tare estetica (care estetica?) a Bucurestiului!
    ...Poate sa-l faca in creierul muntilor sau in zonele defavorizate pentru a le tansofrma in zone turisitice ale urdei. Asa vom scapa si de "defavorizati" si de "asistati"!
    :)
    Romania are nevoie de oameni morali, cu simtul raspunderii, care pun profesia inaintea compromisului.
    Lucru mare si aproape utopic la noi, in romanica!

    RăspundețiȘtergere
  66. Buna ziua !
    Acum vreo trei ani am coborat si eu in mina de la Alburnus Maior , am vorbit cu doi ingineri unul pro si celalalt contra unei eventuale exploatari .
    Socoteala mea e simpla . Socoteala unui chimist care stie bine ce insemna chimizarea minereului , pana la obtinerea aurului , argintului , wolframului , uraniului, cuprului ...
    Este vorba de o optiune politica , una sanatoasa si "durabila". Ce vrem ? Vrem sa dezvoltam acolo turism agrar ? Se poate ! Peisajele Apusenilor nostri sunt superbe . Valea Ariesului are un potential incontestabil in dezvoltarea turismului . Ai si ce vedea in Apuseni . Daca cineva se gandeste si vede numai pana la varful nasului , atunci hai sa incepem expoatarea . Ce va insemna ea ? Imaginati-va un peisaj lunar , lipsit de viata , plin de halde de steril , apele poluate vor ucide viata in zona ..padurile vor disparea , oamenii vor pleca in alte zone dupa ce vor realiza ce crima au facut pentru cateva locuri de munca si vreo 4 miliarde aduse la buget ( cam asta este pretul sacrificiului ). Oare merita ? Eu cred ca nu !

    RăspundețiȘtergere
  67. Nu îndrăznesc să mă exprim pe aceasta temă, pe substanţă, din lipsă de informaţie cu adevărat solidă. Şi, de altfel, aceasta este marea problemă legată de Alburnus Maior. Nu există o dezbatere adevărată, transparentă, exhaustivă, comparativă, cum ar trebui sa fie în astfel de cazuri. Nu avem decât două tipuri de monolog, ambele neconvingătoare.

    Campaniile ecologiste (eu însumi sunt un ecologist moderat) sunt nenuanţate, emoţionale şi intolerante. Campaniile promotorilor proiectului sunt interesate, vinovate şi mint prin omisiune.

    Autorităţile sunt cele mai mârşave în aceasta privinţă pentru că nu declanşează o analiză transparentă şi obiectivă. Probabil câţiva ticăloşi interesaţi îşi fac calcule personale şi aşteaptă momentul oportun pentru a genera o decizie care nu de plusurile şi minusurile proiectului vor ţine cont, ci de comisioanele lor, precum iudele care îşi dau poza prin ziare pentru publicitatea proiectului.

    Cele două scenarii pe care domnia ta le prezintă nu sunt în afară de reproş. Dacă dezvoltarea turistică montană este viitorul de aur al zonei, de ce nu s-a purces pe acest drum până acum? Scenariul cu peisaj lunar şi halde de steril poate nu este apocaliptic, dar în câte locuri din ţară astfel de peisaje nu există deja, dar nu datorită aducerii unor miliarde la buget prin mari proiecte de investiţii, ci tot unor tâlharii politice sau administrative?

    RăspundețiȘtergere
  68. Buna ziua prieteni,

    Imi cer mii de scuze pentru parenta de indolenta dar am niscai probleme cu mama, care ma solicita.

    Draga Raoul,
    sunt de acord cu tine si chiar am si specificat ca, daca exploatarea se face fara pericol ecologic, nu ma impotrivesc, ci aplaud.

    Draga Faustnus,
    Iti multumesc frumos pentru ca ai preluat sarcina grea a amfitrionului.
    Raman dator! :)

    RăspundețiȘtergere
  69. NUMAI NISTE IDIOTI PROST INTENTIONATI CA VOI PUTEAU COMENTA LA MISTO CU STIREA ASTA .... PRESUPUN CA NU STIE NIMENI CUM A APARUT AURUL IN PRIMA INSTANTA NU ?? ... DECI DACA NU STITI VA ROG SA TACETI IN PLM DIN GURA CA STRICATI AERU SI ASA POLUAT ... AURUL SI TOATE METALELE CU VALOARE ATOMICA PESTE FIER APARE CAND O STEA EXPLODEAZA IN ASA NUMITA SUPERNOVA .... DECI AURUL APARE IMPREUNA CU TOATE CELELALTE METALE RARE INCLUZAND WOLFRAM, CUPRU, BISMUTH SI ALTE METALE CA URANIU !!!! ... NUMAI UN IDIOT COMPLET SAU UNUL PROST INTENTIONAT POATE DECLARA CA NU EXISTA METALE RARE PENTRU SIMPLU MOTIV CA LA EXPLOZIE NU FACE NIMENI SELECTIA IAR CANTITATEA ESTE DIRECT PROPORTIONALA CU VALOAREA ATOMICA ASTA INSEMNAND CA DE EXEMPLU URANIU E MAI PUTIN PENTRU CA ARE VALOARE ATOMICA MARE ( ARE CEL MAI MARE ATOM URANIU DACA NU STIATI DAIA SE FACE DIN EL BOMBE IDIOTILOR) ... DECI NU ARE CUM SA NU EXISTE METALE RARE DECAT DACA LE-A FURAT CINEVA IMEDIAT DUPA EXPLOZIA AIA DE ACUM 50 MILIARDE DE ANI IN PLM DE SECURISTI IDIOTI CARE VRETI SA FURATI RESURSELE PAMANTULUI ... FMM DE BULANGII CORDITI ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))
      Înjuri frumos în PLT, aşa cum te-njurau şi pe tine părinţii tăi acasă, bravo! Asta desigur dacă nu ai crescut prin canale... În schimb cu gramatica stai foarte prost. Şi cu metalele rare... Vezi că ai încurcat Curiul cu Cuprul! Şi la socoatele cu miliardele de ani şi cu direct proporţionalitatea ani ai dat-o-n bară rău de tot!
      Concluzia?
      Nu ştii nimic!
      Stai jos! Patru!

      Ștergere
  70. Domnu’ Mia,

    De ce v-ati enervati asa de tare?

    In fond ati asistat la un schimb de pareri bine intentionate si purtate in termeni decenti. Daca cineva se indoieste de existenta metalelor rare altele decat aurul intr-un zacamant inca neexploatat il puteti combate cu argumente, nu cu invective.

    De exemplu, argumentul matale cu explozia supernovei poate trece drept bun pentru niste ignoranti ca mine, ca prea o zici cu foc ! Este un argument ca oricare altul pana se stabileste adevaral definitiv in chestiune, avand in vedere ca numai mai avem martori de la explozie.

    Oricum, mata, parand om de stiinta, chiar mai nervos fiind, ma mira ca folositi notiunea de « valoare atomica » lasandu-va potentialii discipolii un pic nedumiriti, nestiind ce ati vrut a comunica : « masa atomica » ori « numarul atomic ».

    Dar pentru asta nu gasesc de cuviinta ca trebuie sa ne trimitem la origine, ci doar la tabelul lui Mendeleev. Unde, aurul este asezat confortabil in compania domnilor Wolfram si Bismut, dar cumva pastreaza distanta de mai putin rarul nea Cupru.

    Prin urmare trebuie sa ne iertati pentru nestiinta - nu sa ne injurati - si sa ne explicati in cuvinte simple, pe intelesul nostru.

    Asa cum as vrea eu sa explic cum nu putem noi fi si bulangii si securisti deopotriva. Securistilor nu le plac bulangii, iar bulangiilor nu le plac securistii.

    Dar, corditi, da, aici ne-ati prins, suntem!

    Ceea ce va dorim si dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  71. Omule care ai facut blogul ăsta!
    Dacă eşti de acord cu exploatarea unei zone în genul acesta înseamnă că nu mai crezi in nimic (şi nu mă refer la religie). Iar pe mişcare o interesează intr-adevăr numai ceea ce spuneai: mediul si vestigiile istorice. Nu fac parte din "mişcare" dar am refuzat bani de la Gold Corporation pentru o lucrare care îi ajuta să-şi promoveze investiţia. Cunosc oameni din "Salvaţi Roşia Montană" şi-ţi garantez că nu aşteaptă şpagă aşa cum obscur insinuezi şi ies din casă la toate mitingurile să apere mediul.
    Situaţia Cavnicului seamănă puţin cu a Roşiei Montane, iar ei au acceptat câteva investiţii în pârtii de ski cu un impact mult mai mic asupra mediului decât o exploatare feroce şi s-au pus uşor uşor pe picioare prin turism. Şi poate citeşti si despre conceptul de dezvoltare durabilă sau ţi-l explică bunul tău amic Dorin Ştefan.
    E prima şi ultima dată când intru pe acest blog (din pură întâmplare) aşa că nu aştept răspuns.
    Şi scrie te rog cu diacritice mai ales când părereşti public, chiar dacă e puţin mai greu. Face diferenţa.
    Andrei Fuselova

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu eşti?
      https://www.facebook.com/andrei.fuselova?ref=ts&fref=ts

      Ștergere
  72. LA ROSIA MONTANA ESTE AURUL AGATHIRSILOR, SI TARA ACEASTA TOT A AGATHIRSILOR ESTE SI INAINTE SA VI SE FURE LIMBA,IDENTITATEA,ISTORIA SI SCRISUL SE NUMEA AGARTHA. AGATHIRSII OR SA IASA DIN NOU LA LUMINA SI ATUNCI.......................SA SE FEREASCA HOTII,. INTRATI PE SITE-UL LUPTATORII ORDINULUI DRAGONULUI

    RăspundețiȘtergere
  73. Hi, hi, hi, Agartârşia ... :)
    Am intrat şi am ieşit foarte repede... Mi-a fost (aga) târşă să comentez

    RăspundețiȘtergere

parerea mea