UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

vineri, 10 decembrie 2010

CACROPOLIS




- episodul al doilea -

"Viata e scurta, incalca regulile, iarta repede, saruta incet, iubeste cu adevarat, razi necontrolat, si nu regreta nimic care te face sa zambesti"
 Asa ca ia aminte si nu te da in laturi de la nimic! Mai bine sa regreti ce ai facut, decat sa ramai un frustrat pe viata. Daca vrei sa fluieri, fluiera. Ce daca esti in biserica!? Razi ca un neam prost, ca numai asa te baga si pe tine cineva in seama. Canta ceva, galgaie niscai eufonii pe unde te-apuca, nu te sinchisi de ce-o sa zica lumea, actul artistic de geniu cand e sa se produca, apoi se produce independent de vointa ta, in cele mai sublime sau mai prozaice locuri! Mai ales daca te si filmeaza cineva. Nicio scena nu-i prea mare pentru un mare artist. Acropole? Ia, un biet maidan, o chisalita istorica, colo, numa bun sa-ti salte isteria-n laringe! Ia arata-le tu tuturor de ce e in stare romanul! Pune-te pe youtube! Sa vada toti cat de talentati si nonconformisti suntem noi! Nu te lasa! Pune mana pe-un ciuline! Arta cere sacrificii. Canta pentru gloria ta personala si pentru a neamului tau! Sa vada si ei cine suntem si ce putem noi, romanii! Vreti sa vedeti si voi? Ia dati va rog un clic AICI!

"Tiganului, cand i-e foame, canta; boierul se primbla cu mainile dinapoi, iar taranul nostru isi arde luleaua si mocneste intr-insul."- Ion Creanga - Pupaza din tei :))
Asta a fost odata... Poate ca pe vremea lui Creanga, a-i departaja pe tigani de romani era politically correct, caci la vremea aceea ei inca mai erau robi. Acum e invers. In fine, pana la urma, topiti cu totii in marea masa a europenilor civilizati, chiar nici nu mai conteaza. In zilele noastre, daca romanului i se face foame de glorie se pune pe cantat sau in orice caz se pune pe "ceva"-ul acela despre care isi inchipuie el, "artistul" ca inseamna a canta, dar neaparat in tara lui, unde totul este posibil.  Eu recunosc cinstit: nu ma pricep la arta si cu atat mai putin la muzica. Sunt un biet consumator de arta, un oarecare. Si mai recunosc ca de fiecare data cand ceva nu-mi place, incerc un sentiment de stanjeneala. Penibilul ma zgarie. Ma ia c-un fior de neplacere pe la lingurica, aidoma scrasnetului pe ciment al un ciob de sticla prins sub usa si mi se face asaaa.... ca un fel de rusine pentru "artist". 
Dar orisicat, sa revenim!

Fericiti cei saraci cu simtul ridicolului, ca alor va fi Imparatia Cerurilor! 
Cum ati putea voi defini mai bine ceea ce ati vazut in videoclip? Ce credeti voi ca se-ntampla acolo sus, pe Acropole? Sa fie vorba de tupeu, de sminteala sau de geniu artistic?  In ceea ce ma priveste, desi spre rusinea mea habar n-am cine este artista - si pe deasupra si cu o strangere de inima, ca poate nu sunt capabil sa inteleg arta si ca poate tocmai eu sunt cel care fluiera-n biserica - mie unuia mi s-a parut ca improvizatia suna foarte asemanator cu cantecele orbilor milogi, singura diferenta constand in lipsa cuvintelor. Din pacate insa, daca milogului ii dai niste parale sa plece cu Dumnezeu din urechile tale, cu tanguielile lui cu tot, aici, te uiti perplex si curios sa vezi daca pana la urma gurista va izbuti sa articuleze vreo propozitie coerenta sau macar sa ingaime vreun cuvant inteligibil. Daca insa as fi un critic muzical al zilelor noastre, avid de autobagare-n seama, v-as sugera sa credeti ca ceea cea ati urmarit in videoclip, contrar parerilor enuntate mai sus, nu este deloc un act comportamental deplasat. Este insasi grandoarea geniului artistic in plina desfasurare. Este arta pura si spontana. E sublima putem zice dar..... 

....Dar din (ne)fericire pentru neamul nostru, Dumnezeu ne-a facut cam toleranti. Poate cam prea toleranti. Si iaca ma-ntreb si eu ca prostu, ce s-ar fi facut biata romanca, daca prin absurd ar fi trebuit sa-si castige existenta cantand pe Acropole sau aiurea, caci fie vorba-ntre noi, una este sa canti ca turist, lihnit de glorie si cu totul altceva sa canti ca emigrant lihnit de foame. Ia luati de priviti o mostra de reactii artistice! Sau poate rasiste. Sau poate demente.... Mdeh.... Ce sa-i faci!? E cam greu de spus acum, intr-o Europa unita, de ce unora nu le pasa deloc de arta altora. E trist.... E foarte trist...

Sursa foto necunoscuta.

23 de comentarii:

  1. Despre primul clip, ce să spun?
    Nu înţeleg...
    Doamna are o voce destul de frumoasă, dar locul, momentul şi "producţia" e... habar-n-am cum s-o descriu.
    Oricum, femeii i-a venit să cânte şi nu s-a mai putut abţine.
    Ar trebuie inventat pampersul pentru incontinenţa muzicale.


    La cel de-al doilea clip mă simt întocmai copilului cu îngheţata (iar îngheţată?!!). Am aceeaşi nedumerire vis-a-vis de gestul violent al domnului cu telefonul.
    Nu, "cântăreţul" nu face "artă", e drept! Nici locul şi nici momentul nu par a fi potrivite, dar de ce individul acela apelează direct la agresivitate?!

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    bun regasit!

    Bunule, asta nu face parte din "fabrica de rahat" ci din "fabrica de cautat rahat"!
    :)
    Daca nu ai fi postat tu clipul cu doamna "cantacioasa" nu as fi aflat, probabil, niciodata de el!
    Cu alte cuvinte, daca ar fi sa comentam tot ce se posteaza pe iutubeu nu ne-ar ajunge vietile anterioare si nici cele "posterioare"!
    :)
    Astfel ca nu vorbim de arta ci de ce-i trazneste omului prin minte! Vrea sa impartaseasca si cu ceilalti?
    Are iutubeul la dispozitie sau alte astfel de situri cu aceiasi "preocupare"!

    Cel de-al doilea clip nici ca l-am mai urmarit, pentru ca nu ma intereseaza cu ce se delecteaza oamenii in particular si posteaza pe iutubeu.

    Eu cred ca iutubeul, ca de altfel, si blogurile noastre, este un fel de sala (spatiu) unde fiecare depoziteaza ce doreste, cum doreste!
    Nu vad nimic rau in asta.
    Ba dimpotriva.
    Fiecare poate alege ce doreste.
    Ca la un magazin "unviersal" - unde gasesti de la chiloti pana la ozn-uri!

    p.s. Doamna din imagine este chiar draguta si finuta!
    Si am dat un sarci pe goagalu lu ptruptrucea si am aflat lucruri interesante despre ea.
    Ia da si tu un sarci sa vezi daca te aranjeaza?!

    RăspundețiȘtergere
  3. Da,tipa e penibila,cu tot cu ciulinele ei,dar o fii simtit ea ceva inaltator pe acolo.Sau e foarte ne...,sau dusa,sau si ne si dusa.
    Cit despre diletantul din imagine,de multe ori chiar iti vine sa faci gestul respectiv,multi nu fac diferenta intre a cinta,pe strada sau oriunde in lume,sau a atrage atentia prin orice mijloace,si a face si bani din asta.Avem si noi un "maestru" la fiecare festival medieval care ne rupe la propriu cu ferastraul lui si cu negative.Se potriveste la orice film de groaza,femeile avorteaza,copii pling din senin,babele au palpitatii,si totusi stau ciotca in jurul lui si il asculta cu gura cascata toti cetatenii,avind pe fata un amestec de masochism,incintare si prosteala.

    RăspundețiȘtergere
  4. Stanjenelule,:))
    Toate observatiile sunt corecte. Doamna are evident calitati vocale. Nepututul abtinerii mi s-a parut strident, vizavi de locul unde nu s-a putut abtine. :)))))
    Putea s-o apuce si in timpul unei simfonii, la opera bunaoara, sau in timul unei inmormantari... :)))

    Tipul cu "salade de fruits" canta binisor dar ghinionul lui a fost ca o facea cam tare.... :))) Riposta mitocanului insa a fost excesiv de brutala.

    RăspundețiȘtergere
  5. Andreiule,
    N-am cautat nimic, sa-ncremenesc!:)))
    Ambele link-uri la videoclipurile postate mi-au fost servite pe e-mail, de catre doua persoane diferite, in timpi diferiti.

    Desigur ca privind lucrurile ca tine se pare ca asa este. Internetul, ca si mintea omului, ca este sublim sau ridicol, suporta orice. Este si palat si latrina in acelasi timp.

    Am verificat. Doamna este intr-adevar sotia unui eminent scriitor. Eminenta din pacate nu se ia nici acar prin mariaj. In cazul de fata apare numai mneaei.... asa ca, sa ma ierte minunatul cuplu, si fanii lor daca i-am deranjat. A fost fara intentie. Nu am atentat la laurii nimanui. Nu am tintit cuplul, nici persoana, ci doar fenomenul... care mi s-a parut mai mult decat straniu si in contextul acela, emblematic.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Adi,:)
    Reactie de nota 10.
    Cam asa, cum povestesti despre cetatenii hipno-oripilati de pe strada, cam asa cred ca aratam si eu cand ma uitam interzis la primul videoclip. Nu-mi venea sa cred.:))))

    Al doilea insa, recunosc ca m-a revoltat prin reactia imbecila a frantuzului. Sa zicem ca nici victima, care daduse difuzoarele prea tare si nici agresorul cu scaunul, n-au avut minte prea multa. Dar gestul celui din urma m-a durut. Se vedea clar ca era fara emotie. L-a doborat la rece, din exercitiu. "Une brute" cum ar zice francezul.

    RăspundețiȘtergere
  7. :)
    Io m-am "minunat" ca ai dat o importanta atat de mare unor lucruri banale "executate" de catre niste la fel de banali oameni.
    Daca era vorba despre Victoria, regina Suediei sau despre "regina mama" a Angliei, erau pertinente si binevenite observatiile. Asa... nu au nicio relevanta.
    Niste oameni banali care fac niste lucruri banale, hai sa spunem (fiind exigenti) care frizeaza ridicolul.

    De cate ori om fi cazut si noi in ridicol, numai 'al de sus stie...
    Ca ne-am postat pe iutubeu, ca nu ne-am postat pe iutubeu, nici ca mai conteaza!

    Io, de pilda, spre a intari ceea ce mi-a spus Adi nu cu mult timp in urma, am ragit (de la a rage) precum un bou in "sfanta" biserica cand am simtit nevoia sa o fac si era cazul.
    :)
    Pune-ma si pe mine pe lista penibililor.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Andreiule,
    Lucrurile marunte ascund in ele adevaruri mari. Nu-i neaparat nevoie de accidente de comportament ale unor oameni "mari" pentru a ajunge tot acolo cu concluzia.

    Legat primul videoclip si de pofta de a ne da in stamba, mi-amintesc ca in urma cu vreo zece ani, la o receptie simandicoasa, care avea loc in Sala de Marmura a Cercului Militar National, iaca imi scapa acum prilejul, avand ca invitati si cativa functionari de la Prima Capitalei, acestia din urma au gasit de cuviinta dupa cateva pahare, ca s-ar cadea sa danseze oleaca pe muzica unui cvintet de coarde. Circ? Stupoare? E putin spus...
    :)))

    Cat despre cel de-al doilea videoclip, gestul francezului este evident unul xenofob. Terifiant.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apăi, în locul acela unde istoria saltă sub tălpile sandalelor prin fiecare pietricică, sufletele sensibile sunt cu uşurinţă cuprinse de fiorul ciulinico-artistic...
    Sau poate a dorit să verifice acustica locului.

    Oricum, fără pretenţia că aş avea autoritatea să recomand atitudinea potrivită într-o astfel de situaţie, cred că cel mai firesc mi-ar fi să amuţesc în faţa unor astfel de vestigii. Da' parcă poţi să ştii ce nebunie m-ar apuca şi pe mine?!

    RăspundețiȘtergere
  10. :)
    eu as posta in contrapondere: voluptatea romanului de a-l arata cu degetul pe celalalt!
    :)
    Fiecare dintre noi a trecut cel putin o data prin penibil, daca nu de foarte multe ori.
    Ori prin gesturi, ori prin fapte, ori prin vorbe!

    Intreb acum: vrei sa faci concurenta programelor de "stiri proaste"???
    :)

    RăspundețiȘtergere
  11. :)
    am vazut si cel de-a doilea clip iutubeu!
    :)
    Bunule, l-ai ales de minune!

    Blue mai mananci inghetata?!
    :))))

    GROTESC!
    De fapt, asta inseamna civilizatie, nu?!
    Cand cineva te supara si ai ceva muschi, zdranc, si ai rezolvat problema.
    civilizatie era = cu legea junglei... parca!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  13. :)
    de?!
    :))
    .. fabrica de inghetata!
    (sa fie din africa...)
    :)
    Asta din ieuropa e compromisa!

    RăspundețiȘtergere
  14. E o variantă şi asta!
    Dacă e "fabricată" de oamenii de zăpadă de la Ecuator, atunci deh!, ce motive aş putea să mai invoc?!
    :))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  15. Stanjenelule,
    Tu doar cu un iris in mana daca ai sta si ar fi cel mai frumos omagiu pe care ai putea sa-l aduci Acropolisului. :)

    Andreiule,
    Cateodata cred ca ti-ai gresit vocatia... Nush'ce-nvarti in viata ta de toate zilele dar cu siguranta ca daca vreodata te-ar batea gandul sa te reprofilezi, te rog sa ma crezi ca ai putea fi un detectiv de mana intai.
    :)))
    Exista intr-adevar o ruptura intre aparenta si motivul postarii, pe care cu surprindere vad ca ai sesizat-o.
    :)
    Dar asta este o cu totul alta poveste.

    Da, cu penibilul am avut cu totii de furca. Partea proasta este ca odata cu varsta, acest simt se atrofiaza.

    RăspundețiȘtergere
  16. Copiii mei,
    M-am implicat si Eu putin in povestea asta. Fabrica de rahat a inceput sa functioneze inca de pe vremea cand se coceau fructele in pomul cunoasteri binelui si a raului.

    RăspundețiȘtergere
  17. ManZeule, dacă irisul ar fi proaspăt scos din orbita cuiva, aş putea fi la fel de bine un frumos omagiu adus Apocalipsei!

    Glumesc, să nu te superi!
    O să consider că te-ai referit la floarea de iris. Mulţumesc.
    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  18. Ei copila Tati floare,

    Ma faci sa rad si asta-Mi place cel mai tare!
    Pai cum dracu, Doamne iarta-Ma (Te-am/M-am iertat!) sa ma gandesc la atrocitati!? Numai la flori mi-e gandul...

    A propos de Iris. Ochiul lui Shiva care are si el un iris inauntrul sau numit Irisul lui Shiva, cu care cateodata nu vede bine. Ma gandeam la niste ochelari cu trei lentile, doua in aparenta si una fixata-n esenta. Trebuie sa gasesc un maestru care sa se ocupe de biznisu-asta. E banos. Sunt atati de multi chiori de ochiul lui Shiva, de nu-ti imaginezi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Iartă-mi ignoranţa, dar cine-i nenea ăsta?! De Shiva vorbesc.
    O fi alde soţu' zeiţei Kali?
    (Ups! Că n-o fi tocmai băietul cela rău de care a fugit Khali'ma, personajul din povestioarele mele?)
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  20. :)
    ManZeu ma bucur ca esti printre noi concomitent cu noi...
    :)
    sunt inclinat sa-mi manifest o mica impertinenta. Se cade, nu se cade, io o spun ca nu-mi pot tine gura...
    Nu tu ne-ai blagoslovit cu o batranete umilitoare?
    Nu tu ti-ai dorit sa pui "mot" operei tale, precum motul inventat de noi pentru inghetata?!
    Nu-ti place motul batranetii?!
    De acolo de sus nu este o priveliste prea idilica?!
    Era o poveste despre un "belestem" al lui ManZeu, imi pare rau ca am uitat-o, catre om... ceva de genul: la-ceput in patru labe, apoi in doua si-apoi in trei.
    Nu o mai tin minte, dar bine s-ar fi potrivit aici.

    RăspundețiȘtergere
  21. Voi ati vazut cit de badaran era francezul-marocan cu puseul de liniste,eu ma vazut cit de cacacios era ala care cinta si cit de execrabil cinta,de sincer,l-as fi batut si eu.Nu de mult inca iti era hazna sa mergi in orice oras european care se respecta si sa asculti artisti stradali la propriu,chiar cvartet,pian pe strada,trupe care cintau extraordinar.Acuma ca sunt in bransa,si voi nu ca batman,dar de cind au navalit brunetii diletanti la cintat peste tot,sa dus pe copca,si chestia e ca suntem bagati toti in aceasi oala,indiferent cit de bine cintam.

    RăspundețiȘtergere
  22. eu cred ca l-ai fi batut de ciuda ca are podoaba capilara bogata si ca este aerodinamic!
    :))

    Eu i-as trage vreo doua peste carca celui care nu stie sa scrie romaneste!
    :))

    RăspundețiȘtergere

parerea mea