UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

marți, 15 septembrie 2009

tata doar fotografii

Pentru cei carora poezia le hraneste si le coloreaza viata, le recomand cu tot sufletul cartea-obiect a bunului meu prieten DAN IANCU, poet consacrat. Il las pe el sa va vorbeasca despre poezie. Felicitari Dane!

tata doar fotografii

coperta tdf - final

Cartea poate fi comandata la mine prin e-mail: uhi4ge@rdslink.ro Pret: 21, 8 lei cu toate taxele incluse, inclusiv transport, inclusiv tva, inclusiv o gramadă de altele.ieri cineva rîdea de mine pentru că i-am spus planul meu “utopic”. vînd această ediţie şi finanţez altă carte. o fi greu, o fi uşor, habar nu am. normal aşa este. anormal e că aud diverşi spunînd că “poezia nu se vinde” sau poezia e “citită doar de poeţi”. asta e cumva anormal. spun cumva ca să fiu politicos. anormal e că poeţii nu se pot întreţine din ceea ce scriu sau pentru că scriu. anormal e că în şcoală poezia e tratată ca o doctorie amară. învaţă pe dinafară i se urlă copilului. de ce? nimeni nu răspunde pentru că nici profesorii nu ştiu. după aia stăm ca proştii şi privim pe cîte unul care ţine minte siruri imense de nume, obiecte, numere. poezia e incarcată de formule. eminescu e poetul naţional, nichita e nepereche, bacovia are vocabularul cel mai mic, barbu e matematician, blaga e în spatiul mioritic… cine mai are chef să descopere corola de minuni dintr-o poezie? în cadrul atîtor revoluţii în educaţie mai nimeni. cine mai are grija poeziei? aproape nimeni. de ce? nu ştiu.

eu citesc poezie. voi?

p.s. a se vedea aici.


Cine este DAN IANCU?

Pai... s-o lasam pe Bianca sa ne spuna. Spune-ne Bianca!

bianca marcovici, pe septembrie 8th, 2009 la 9:15 pm cică:

la o aniversare, poetul Dan Iancu, de Bianca MARCOVICI

(Material propus pentru publicare la data de: 5-02-2007)
http://www.romanialibera.com

DAN IANCU
O piatră de spus
Editura Vinea, 2004

note de lectură

“cînd doar am să-ţi tac,
precum veioza cu sticlă mată,
desprins de lumină, să nu bagi de
seamă cum trece timpul, să nu-l
numeri, să nu-l presari în toată
camera ca pe nisipul violet din
acvariu. doar să tac.
după care nu va mai fi loc să-ţi
înşiri aşteptarea peste fotografii
aproape alb negru. poate eu
înfloresc şi tu nu ştii.”

După alte două apariţii editoriale “Despre înţeles”, editura Cartea Românească-1997
şi bostonmylove, editura Eminescu-2002, Dan Iancu a recuperat o viaţă de om, debutând târziu dar la timp, cum se spune, o piatră de spus, grea, care-ţi simplifică rolul poeziei în viaţa uni poet, adevărata dragoste târzie dar, scrisă în puţine cuvinte, aşezate în pagină ca un medalion de valoare, a unei femei pe care o porţi în inimă în fiece clipă a respiraţiei sau cifru numerotat al apei sub semnul Dragonului:

“e uşor să răneşti cu apă, dar
rănile se vindecă mai greu. ca şi cum sîngele ar albi vederea. ca şi
cum rănile ar fi nişte guri însetate.
ca şi cum apa” (4.o1)
Cartea îi este dedicată Elenei:
“ai să înveţi că vorbele mele au trup întotdeauna şi mai ales gesturi”
Iar toate poemele dezvoltă un haiku aşezat sub formă de motto, ca un răspuns sau ca o posibilă explicare a unui dialog, în fapt cu sine, cu dicţie, să zicem cu literă diferită:

“coapsa fierbinte
miros adînc de lac
pietre privind mirate”

"azi noapte, cînd făceam dra-
goste şi mă mîngîiai ca pe un
fruct. mă minunam de tandreţea
ochilor tăi. mă luam cu privirea ta
într-o capsulă de mătase atăt de închisă la vremuri.” (3.12)

Urmărind evoluţia acestui poet atît de modest cu o poezie atît de profundă , sensuri largi pînă la chirurgia neermetică a cuvîntului, nesuperficial şi cu valenţe de durată, l-am descoperit în revista Online, cu un jurnal dedicat amintirii tatalui său, “tata doar fotografii” (15) :
http://www.aol.ro

“nu se poate nimic
nici amintirile nu se iţesc în ghiveci
doar înţelegerea e mai grea
rugoasă de cum creşte aiurea
peste întîmplătoarele obiecte
altădată lipsite de legături
aşa cum ne eram
nu mai ţin minte cum a fost la zece, dar nici la douăzeci şi nici la treizeci, iar la patruzeci eram departe. mîine un cinzeci imposibil sau corect ar fi ireconciliabil. aritmetica zecimală e limpede şi fără emoţii. graniţe puse cu mîna fără genetică.
cum ar fi mîine să te scot de acolo
recitînd poezii?”

Lui Dan Iancu, poetul,”jumătate de Zeu” care a trecut pragul anilor 50 de curînd, îi doresc, la o aniversare rotundă să scrie ca şi pînă acum!
Nu sunt critic literar , doar o admiratoare! Dacă poeţii se recunosc între ei , restul nu mai contează!

Bianca Marcovici

18 comentarii:

  1. Irina, fata mea zice:

    "Buna dimineata, tata! Mi-e dor de tine... Da, poeziile sunt pentru 'poeti'. Ce bine ca nu sunt pentru toata lumea! Ce bine ca poetii sunt saraci! Ce bine ca poezia nu este un bun de larg consum, o emotie colectiva, o multinationala, o hrana de iluzii. Ce bine ca este!"

    Raspunsul meu pentru tine, Irina tatii, este:
    Si eu te iubesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Poeziile sunt pentru suflet.Ce numai poetii au suflet? Sau noianul de griji, sau ambitiile au deposedat sufletul uman de acest necesar al trairilor interioare?
    A citi poezie inseamna a-ti primeni camarile spiritului, a deschide ferestrele renuntand la storuri, macar o data pe zi......
    Felicitari!Toate urarile de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări ! Gestul pe care îl faci, dragul meu prieten, este în spiritul tău. Dar şi Dan Iancu merită totul : este un poet fascinant, de rasă, de un talent strălucitor... Mulţumesc pentru acest regal poetic. Vă îmbrăţişez pe amândoi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Saru'mana Elena,

    Ma bucur ca m-ai vizitat. :)
    Categoric ai dreptate!
    Frumos era daca ti-ar fi raspuns preopinentul. Prietenul meu Dan Iancu. Am sa-l rog sa modereze.

    RăspundețiȘtergere
  5. Serban,

    Iti multumesc in numele lui pentru complimente.
    Il poti felicita si direct pe:

    http://uhitto.wordpress.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. Umila mea parere..Poetii sunt materializarea sufletului unui popor..poezia este pentru sufletul oamenilor..iar cind nu o astepti,trebuie sa scuturi zgura din jurul lui...
    Aveti dreptate..niciodata nu am inteles de ce profesorii,reusesc sa indeparteze cu usurinta copii de literatura..
    Am avut norocul sa existe Cenaclul Flacara..si astfel cu ajutorul lui Adrian Paunescu si a celorlalti oameni din Cenaclu..am gasit drumul spre poezie..Superbe versurile asezate aici de poetul nostru.ma bucur ca pot sa spun '"sa ne traiesti poete...!

    RăspundețiȘtergere
  7. pt ca nu ti-am gasit id-ul...iti las aici opera prietenului tau, care in marsavia lui te-a scos si pe tine la lumina!

    felicitari dan

    http://universuman.blogspot.com/search?updated-max=2009-06-26T14%3A41%3A00%2B03%3A00&max-results=3

    RăspundețiȘtergere
  8. Andrei,:)

    Am sa-ti multumesc eu in locul lui. Se bucura ca orice creator de apreciere, dar locul in care bucuria se amplifica este libraria unde scade stocul de carti la vanzare. Sper sa nu "mi-o fur", ca vorbesc in numele lui.:)

    Anonim,

    Stiam de o infruntare, dar nu de la Pamnantean, care este discret, ci de la Maya, chestiune pe care nu am crezut-o nici in ruptul capului. Mea culpa! Nu am vazut postul acela pana acum. Am mai intrat pe-acolo, dar se vede treaba ca ori nu am mai fost demult ori nu am avut ochi. Oricum la lansare am avut o stare de spirit mult prea vesela si am indraznit sa am alte pareri decat ale autoarei, asa ca in consecinta, ambasadele au fost retrase definitiv. Ai perfecta dreptate si iti multumesc frumos.

    Prietenia se ia, ai grija! :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Cum sa te numesc "curva cu 2 fete" popular zis?
    Daca ai ajuns sa critici om ca Maya esti mai crunt decat cei din lumea de jos!
    Dar sa te citez de pe site-ul prietenului tau:

    Dan Ioanitescu spunea...
    Ooooof, anonimule de pamantean ce esti! :)

    Multumesc acum, pentru victoria ta. Eu m-am uitat cu multa curiozitate la fenomenul Maya, dar am evitat conflictele. Pana ce filmul s-a rupt firesc.
    Acest blog nu mi-a fost tot timpul baza de aterizare si daca Anonim nu-mi deschidea azi ochii, puteam sa jur ca acest conflict s-a intamplat doar in capul Mayei.
    Da-ti-ar Dumnezeu sanatate! :)))))

    RăspundețiȘtergere
  10. anonim/anonima?

    Firesc ar trebui sa nu-ti raspund si sa-ti sterg comentariul nepotrivit.
    Este nepotrivit si ca limbaj si ca intentie. Retractez si faptul ca prietenia se ia. Nu e cazul tau.

    Se pare ca nu ai urmarit textul cu atentie. Reiterez:

    1/
    "am indraznit sa am alte pareri decat ale autoarei".

    2/
    "Eu m-am uitat cu multa curiozitate la fenomenul Maya, dar am evitat conflictele. Pana ce filmul s-a rupt firesc. "

    Acestea sunt singurele referiri din care nu reiese sub nici o forma ca am criticat-o pe Maya, ci doar ca am fost in dezacord de idei cu ea. Daca te priveste si vrei amanunte, subiectul la lansare era iubirea si eu nu am fost de acord cu ideea ei cum ca iubirea este "un troc" de servicii reciproce intre parteneri. Poate ca tu ai aceeasi opinie cu a ei, nu stiu si nu ma intereseaza.
    Am atacat o idee iar nu persoana, asa cum, dintr-o superficialitate de intelegere sau din rea intentie, ai procedat tu cu mine acum.

    Tu stii bine cui ii scrii. Eu nu am aceasta sansa. Daca vrei sa avem un dialog corect si sa cred ca ai bune intentii si nu doar bucuria meschina de a-ti marca locul, identifica-te! Ai curajul!
    Intreab-o pe Maya de cele ce le afirm! Ea iti va confirma, bineinteles daca va considera ca lucrurile acestea te privesc personal!

    Te rog in schimb sa fii atent cu limbajul popular! De descalifica! Daca ai fost bine intentionat(a) si consideri ca ai gresit, retrage-ti te rog comentariul. Eu deocamdata nu ti-l retrag. Iti promit ca am s-o fac si eu acelasi lucru cu al meu.
    Daca insa stai prost cu gandirea si cu bunele intentii, le voi retrage eu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim,
    Poate gasesti ceva de comentat la subiect. Ar fi de preferat!

    RăspundețiȘtergere
  12. Invitatie!
    Am placerea sa va invit la clatirea ochilor in armoniile toamnei...
    Hai la plimbare!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cred ca in societatea de azi sunt foarte putini oameni care se mai ocupa de poezie.Ma bucur ca nu au disparut toti.
    Da, poezia este pentru suflet iar poetii au cateva "grame" de suflet in plus fata de muritorii de rand.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cred ca faci o treaba deosebit de buna aici, prietene.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna Cartim Eddie,

    Bine ai venit!
    Multumesc pentru apreciere, stiu ca porneste de la un prieten.
    Acum am observat ca avatarul tau se anima daca plimbi mouse-ul pe el. E haios... cu draci pe el!( Am lipit nuca'n perete! Asa-i? O remarca prozaica la un indemn catre poezia pentru suflet) :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. Avatarul meu este un personaj controversat de desene animate , doar ca este preferatul meu..
    Nu cred ca e bai , lumea va intelege ca ai urat "Bun venit" si daca te-a distrat acel motan si ai spus-o pe blog inseamna ca vine din suflet :))

    RăspundețiȘtergere

parerea mea