UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

sâmbătă, 5 iunie 2010

FRAUDA PSIHICA

Discursul aprins al lui James Randi despre frauda psihică 
In discursul lui James Randi, uneori imi regasesc propriile argumente legate de impostura. Discursul este extrem de tonic. J.R. pune la bataie un milion de dolari pentru acei spiritisti sau mediumi care pot dovedi ceea ce fac. Pana acum nu a acceptat nimeni provocarea. Termenul de channeling, atat de "stiintific" si atat de drag spiritualistilor, incepe sa devina un cuvant tot mai golit de continut. Bucurati-va sau intristati-va... dupa caz! :)

Cum trecem de un astfel de lucru? Depindem de faptul că auditoriile precum dumneavoastră vor face presupuneri. De exemplu, m-am trezit aici, şi am luat microfonul de pe stativ, şi l-am pornit, voi aţi presupus că acesta este un microfon, deşi nu este. ... De fapt, acesta este ceva cu care cam jumătate dintre voi, mai mult de jumătate dintre voi, nu veţi fi familiarizaţi. Vedeţi, este un aparat de ras barba. Şi este un microfon foarte prost. L-am încercat de multe ori. Cealaltă presupunere pe care aţi făcut-o -- şi această scurtă lecţie vă va arăta că veţi face presupuneri -- nu numai că puteţi, dar şi că veţi face -- atunci când vă sunt sugerate corect. Credeţi că mă uit la voi. Greşit. Nu mă uit la voi. Pentru că nu vă văd. Ştiu că sunteţi aclo, mi-au spus asta în culise, este o sală plină şi aşa mai departe. Ştiu că sunteţi acolo pentru că vă aud, dar nu vă văd pentru că în mod normal port ochelari. Aceştia nu sunt ochelari, sunt doar nişte rame goale, rame destul de goale.
Acum că am făcut asta - voi explica imediat - trebuie să vă spun că sunt un actor. Sunt un actor care joacă un anumit rol. Joc rolul unui magician, al unui vrăjitor, dacă vreţi, un vrăjitor adevărat. Dacă cineva ar apărea pe această scenă în faţa mea şi ar susţine că este într-adevăr un prinţ din antichitate al Danemarcei, pe nume Hamlet, v-aţi simţi insultaţi şi pe bună dreptate. De ce ar presupune un om că aţi crede un lucru atât de bizar ca acesta? Însă există în lume o populaţie foarte mare de oameni care vă vor spune că au puteri psihice, magice, că pot prezice viitorul, că pot intra în contact cu morţii. A, ei mai spun şi că vă vor vinde astrologie sau alte metode de ghicire a norocului. Vă vor vinde cu plăcere asta. Da. Şi ei spun de asemenea că vă pot da maşini perpetuum mobile şi sisteme energetice gratuite. Ei pretind a fi vizionari, sau senzoriali, orice pot.
Însă singurul lucru care a dus la o mare revenire chiar recent, este această afacere a vorbitului cu morţii. Acum, pentru mintea mea inocentă, a fi mort implică incapacitate de comunicare. S-ar putea să fiţi de acord cu mine. Însă aceşti oameni tind să vă spună că nu numai că pot comunica cu morţii -- Bună -- dar în acelaşi timp îi şi pot auzi, şi pot transmite această informaţie celor vii. Mă întreb dacă este adevărat. Nu cred pentru că această subcultură de oameni folosesc exact aceleaşi trucuri ca şi noi magicienii, exact aceleaşi, aceleaşi metode fizice, aceleaşi metode psihologice. Iar ei, în mod eficient şi profund, au înşelat milioane de oameni din lume în detrimentul lor. Ei îi înşeală pe aceşti oameni. Îi costă o mulţime de bani. Îi costă multă suferinţă emoţională. Miliarde de dolari sunt cheltuiţi în fiecare an, peste tot în lume, pe aceşti şarlatani.
Acum, am două întrebări pe care mi-ar plăcea să le adresez acestor oameni dacă aș avea oportunitatea să fac asta. Prima întrebare: Dacă vreau să îi rog să cheme -- pentru că ei aud într-adevăr prin ureche. Ei ascultă spiritele în acest mod. Vă voi ruga să chemați fantoma bunicii mele deoarece, când a murit, deținea testamentul familiei, și l-a ascuns undeva. Nu știm unde se află. Aşa că o întrebăm pe Buni: "Unde este testamentul, Buni?" Ce răspunde Buni? Răspunde: "Sunt în rai și e minunat. Sunt aici cu toți vechii mei prieteni, prietenii mei decedați, și familia mea, și toți cățelușii și pisicuțele pe care le-am avut când eram mică. Vă iubesc pe toți și voi fi cu voi întotdeauna. La revedere." Şi nu a răspuns la afurisita de întrebare. Unde este testamentul? Ar fi putut foarte ușor să spună: "A, este în bibliotecă pe al doilea raft, în spatele enciclopediei." Dar nu spune asta. Nu, nu spune. Nu ne oferă nici o informație utilă. Am plătit o mulțime de bani pentru informația aceea, însă nu am primit-o. 
 
A doua întrebare pe care aș vrea să o pun, destul de simplă. Să presupunem că îi rog să contacteze spiritul socrului meu decedat, ca un exemplu. De ce insistă să spună -- nu uitați, ei vorbesc în urechea lui -- de ce spun "Numele meu începe cu J sau cu M?" Este asta un joc de ghicit nume? Vânătoare şi pescuit? Ce este asta? Sunt 20 de întrebări? Nu, mai degrabă sunt 120 de întrebări. Dar este un joc crud, vicios, total lipsit de conștiința -- Îmi revin, stați jos -- pe care îl joacă acești oameni. Iar ei profită de oamenii inocenți, naivi, suferinzi, nevoiași din jurul lor. 
 Acum, acesta este un proces denumit citire rece. Există undeva un tip, Van Praagh este numele lui, James Van Praagh. Este unul dintre marii practicanți ai acestui gen de activitate. John Edward, Sylvia Browne și Rosemary Altea, ei sunt alți operatori. Existe sute ca ei pe tot globul, însă în această ţară James Van Praagh este foarte mare. Şi cu ce se ocupă el? Îi place să vă spună cum au murit cei decedaţi, știți, oamenii cu care el vorbește prin urechea sa. Deci ceea ce spune este, foarte des, este cam așa, zice el: "Îmi spune că, îmi spune că, înainte să treacă dincolo, avea probleme cu respirația." Oameni buni, asta înseamnă moartea.  Ţi se oprește respirația și apoi ești mort. Este atât simplu. Asta este genul de informație pe care vă vor transmite? Nu prea cred. Acum, acești oameni vor ghici, vor spune lucruri precum "De ce simt electricitate?Îmi spune 'Electricitate'. Era electrician?" Nu. "A avut vreodată un aparat de ras electric?" Nu. Este un jos de vânat întrebări precum aceasta. Prin aceasta trec ei.
Acum, Sylvia Browne este un operator mare. Noi o numim "Ghearele." Sylvia Browne -- vă mulțumesc -- Sylvia Browne este un mare operator în acest domeniu, în prezent. Sylvia Browne -- doar ca exemplu -- ea încasează în realitate 700 de dolari pentru 20 de minute de ghicit prin telefon. Ea nici măcar nu se duce acolo personal. Şi trebuie să aștepți până la doi ani deoarece timpul ei este rezervat în avans pentru acel interval de timp. Plătești cu carte de credit, sau altfel, și te va suna ea cândva în următorii doi ani. Îți poți da seama că este ea. "Bună ziua. Sunt Sylvia Browne." Ea este. Îți poți da seama imediat. Acum, Montel Williams este un tip inteligent. Știm cu toții cum este el la televizor. Este manierat. Este inteligent. Știe ce face Sylvia Browne, dar nu îl interesează. Pur și simplu nu îl interesează. Pentru că, concluzia este că, sponsorilor le place, iar el o va expune tot timpul publicității televizate.
Acum, ce vă oferă Sylvia Browne pentru acei 700 de dolari. Vă spune numele îngerilor voștri păzitori, asta pentru început. Ei, fără asta, cum am putea noi funcționa? Vă spune numele din viețile anterioare, cine ați fost în viețile anterioare. Duh. Se dovedește că femeile pentru care ea oferă aceste interpretări erau prințese Babiloniene, sau ceva de genul ăsta. Iar bărbații erau toți războinici Greci luptându-se cu Agamemnon. Nu se spune niciodată nimic despre un lustragiu de 14 ani de pe străzile Londrei, care a murit de tuberculoză. El nu merită să fie adus înapoi, în mod evident. Şi, ciudat, oameni buni -- poate ați observat și voi asta -- îi vedeți pe tipii ăștia la televizor -- ei nu cheamă niciodată înapoi pe cineva din iad. Toată lumea se întoarce din rai, însă niciodată din iad. Dacă îl cheamă înapoi pe oricare dintre prietenii mei, nu-i vor chema... Ei bine, înțelegeți voi.
Acum, Sylvia Browne este o excepție, o excepție într-un fel, deoarece Fundația James Randi Educational, fundația mea, oferă un premiu de un milion de dolari în limite negociabile. Câștigat foarte simplu. Tot ce trebuie să faceți este să dovediți orice eveniment paranormal, ocult sau supranatural de orice fel în condiții adecvate de observare. Este foarte ușor, câștigați milionul de dolari. Sylvia Browne este o excepție prin aceea că este singurul medium profesionist din întreaga lume care a acceptat provocarea noastră. A făcut acest lucru în cadrul show-ului Lary King Live pe CNN acum șase ani și jumătate. Şi de atunci nu am mai primit nici o veste de la ea niciodată. Ciudat. Ea a spus că, înainte de toate, nu știa cum să mă contacteze. Duh. Un medium profesionist care vorbește cu oameni morți, nu mă poate contacta?  Trăiesc, ți-ai fi putut da seama. Ei, destul de bine oricum. Nu mă putea contacta. Acum ea spune că nu vrea să mă contacteze, pentru că sunt ateu. Cu atât mai multe motive pentru a lua milionul de dolari, nu crezi, Sylvia?
Acum serios, acești oameni trebuie opriți. Ei trebuie opriți pentru că aceasta este o farsă crudă. Vin oameni la fundație tot timpul. Sunt ruinați financiar și emoțional deoarece le-au dat toți banii și credința lor acestor oameni. 
 Acum, mai devreme am înghițit niște pastile, trebuie să vă explic asta. Homeopatie, să vedem ce înseamnă ea. Hmm. Ați auzit de ea. Este o formă alternativă de vindecare. Homeopatia de fapt constă în -- și aceasta asta este. Acesta este Calm's Forte. 32 de tablete de somnifere -- am uitat să vă spun asta. Tocmai am ingerat somnifere pentru șase zile și jumătate. ... Şase zile și jumătate, asta este în mod cert o doză fatală. Scrie chiar aici pe spate, "În cazul unei supradoze, contactați-vă imediat centrul de intoxicare," și dă un număr cu 800. Stați liniștiți. Va fi bine. Nu am neapărat nevoie de ele deoarece am făcut acest tur de forţă pentru audiențe din întreaga lume în ultimii 8 sau 10 ani, luând supradoze de somnifere homeopate.
Cred că trebuie făcut ceva în legătură cu aceasta. Chiar ne-ar plăcea să primim sugestii de la voi despre cum să contactăm autoritățiile federale, de stat și locale pentru a le determina să facă ceva. Dacă aflați -- acum înțeleg -- noi vedem oameni, chiar și astăzi, vorbindu-ne despre epidemia de SIDA și copiii flămânzi din lume și sursele de apă murdară cu care oameni trebuie să sufere. Acestea sunt foarte importante, deosebit de importante pentru noi. Şi trebuie să facem ceva în privința acestor probleme. Dar în același timp... După cum spunea Arthur C. Clarke, știți, "Putrezirea minții umane." Afacerea de a crede în paranormal și ocult și supranatural, toate aceste prostii, această gândire medievală, cred că ar trebui făcut ceva legat de asta, iar totul depinde de educație. În mare parte, media este cea pe care o învinuim pentru acest gen de lucruri. Promovează în mod rușinos toate tipurile de prostii de acest fel deoarece satisface sponsorul. Este concluzia, este linia dolarului. La asta se uită ei. 
 
 Sursa video si transcript: tedcom 

30 de comentarii:

  1. Bine ai revenit, Dane!
    (Ohooo! Şi ce revenire...)
    Sunt mulţi care speculează naivitatea sau diferite nevoi ale oamenilor.
    Tot întreba Andrei la ce folosesc aptitudinile extrasenzoriale, uite că-i dai unul din răspunsuri chiar domnia ta. La făcut bani. Unii. Alţii -cei oneşti, dispar din cotidian, fiindcă sunt umiliţi, persecutaţi sau folosiţi de indivizii cu pumnul mai tare. Oricum ar fi, e încă o dovadă, cel puţin pentru mine, că a fi discret în privinţa acestor capacităţi e cea mai înţeleaptă atitudine.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    Bun regasit, frumosilor, chiparosilor!

    Bunule, eu m-am lamurit!
    Cerere si oferta.

    Exista o nevoie "ancenstrala" :) a omului de a fi pacalit, inselat, mintit, sau "fraudat psihic" incat a trebuit ca acest domeniu sa se perfectioneze pentru a satisface nevoia (cererea).

    Cei ce cheltuiesc bani pe astfel de lucruri nu cred ca trebuie nici compatimiti, nici protejati, poate doar in cazul in care au probleme serioase de discernamant (adica un certificat medical in care sa scrie ca au plecat "boii de acasa")!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Iris, fata frumos colorata, eu nu cred ca un om onest care are capacitati extraordinare ar trebui sa fie discret si nici sa se ascunda sub paravanul de victima.
    Un medic bun nu sta in spatele pacientului si-i vorbeste rusinos despre afectiunea care o are pacientul.

    Asa si cel cu "capacitati" para ar trebui sa stea vertical, in fata oricarui individ si sa demonstreze capacitatile lui, invitatie pe care, de altfel, a facut-o nenea Randi!

    Am observat ca in ultima vreme se dezvolta o reala obsesie pentru "ingeri si ierarhiile acestora", li se descriu atributiile, rolul, iar in subsidiar se recomanda si rugaciuni cu dedicatie.
    Pentru mine este de-a dreptul halucinant ce se intampla in domeniul ezoteric.
    Se face un gulas cu toate domeniile, fiecare individ care s-a "initait" isi pune amprenta personala astfel incat, gulasul se transforma intr-o scursura "comestibila" similara celei din troaca porcilor.

    ---
    :)
    mi-am adus aminte de faza din filmul "fantoma mea iubita" cand Whoopi Goldberg intinde cecul maicutei!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Andreiule, e o problemă de credinţă.
    Pentru credinţă, Dumnezeu ne-a oprit să facem demonstraţii.
    O ai sau nu şi cu asta am spus totul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hai să-ţi explic care-i principiul.

    Niciun OM nu va face demonstraţii în acest sens. Aceste capacităţi îţi sunt date ca să-i ajuţi pe ceilalţi, nu ca să faci circ cu ele. Pentru că ar fi vorba doar de un război al orgoliilor. Sau de bani. Două lucruri pentru care îţi poţi pierde sufletul.

    Nu crezi în aşa ceva, Andrei?
    E dreptul tău. Dar şi al celor care ştiu ce presupune asta de a-şi păstra credinţa şi verticalitatea, neintrând în acest joc din care ar pierde mult mai mult decât îţi imaginezi.

    Nenea acela a făcut o greşală mare: a oferit un premiu. La aşa ceva ies în faţă doar falşii paranormali. Adică cei ale căror capacităţi sunt doar abilităţi de a înşela. Şi n-a mers niciunul până la capăt, tocmai fiindcă se tem că-şi pierd credibilitatea şi, implicit, sursa sigură şi constantă de venituri.

    Cei dăruiţi de Dumnezeu cu astfel de daruri rămân printre oameni, tac şi ajută. Se opresc să facă tapaj de lucrurile care se înfăptuiesc prin ei.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)
    Bun regasit, fata frumos colorata!

    Te inseli amarnic. Nu e vorba de nicio credinta, ci de erijare.
    Iisus cand vindeca bolnavii, cand ii "scula" din morti, nu o facea pitulandu-se, lasan "misterul" sa-l inconjoare, ci o facea la vedere, spunand la sfarsit: "credinta ta te-a vindecat"!

    cat priveste premiul... nuare nicio relevanta!
    Cine are siguranta in capacitatile lui, ca si medicul in stiinta lui, merge cu fruntea sus, fara sa-i fie rusine de ceea ce este capabil sa faca.
    "premiul" este un fel de palma, in sensul "nu va mai saturati de bani"!
    Daca as fi avut "capacitati", cu certitudine m-as fi dus sa demonstrez acest lucru, fara mandrie, fara inftuare... as fi luat "premiul" si as fi facut case pentru femeile fugite de acasa cu copii, sau pentru batranii aruncati in strada, sau pentru tinerii care ies din orfelinate etc.

    Cand esti un om onest si ai credinta, din toata "mizeria" poti construi ceva curat, frumos, util!

    RăspundețiȘtergere
  7. Dacă zici tu, Andreiule, aşa o fi.
    Eu am o altă părere.
    Oricum, e destul de nerealist să faci o comparaţie între Iisus şi ceilalţi, ca şi între menirea Lui şi vremurile acelea, cu ceea ce se petrece acum.

    Tu ce vrei de fapt să spui, că aceste daruri nu există? Aşa, şi dacă ar fi aşa, ce ai demonstrat cu asta?
    (Hai, că încep să mă enervez acum!)

    RăspundețiȘtergere
  8. Iris, fata frumos colorata, nu vad motivul pentru care enervarea sa te cuprinda.
    Mi-am exprimat opinia, am si argumentat-o si am dat si solutia in ceea ce priveste "nu vreau banii".

    Comparatia nu este deloc nerealista, Iisus a fost pe vremea lui un om ca si tine, ca si mine, ca oricine dintre noi, in fata celor prezenti atunci, in timpul acela...
    Nu vad de ce ar trebui sa se ascunda cineva pentru ca are cpacitati pe care altcineva nu le are.
    Un om talentat la pictura, nu se rusineaza si nu sta in casuta lui cu arta lui ascunsa, ca nu cumva sa fie "admonestat" de ceilalti care nu au "capacitatea" lui- talentul.

    Asa si in cazul celor cu "capacitati paranormale".
    E un "talent" pe care il au si trebuie sa-l slefuiasaca, si apoi sa-l foloseasca in folosul tuturor!
    De alfel, cei care au capacitati extrasenzoriale, in general sunt "racolati" de guvernele puternice si folositi in te miri ce scopuri.

    E doar parerea mea si nu e musai sa coincida cu o alta.

    RăspundețiȘtergere
  9. Iertată-mi fie îndrăzneala de a mă baga în vorba, dar printre altele, nu mi se pare deplasată comparaţia dintre vremurile noastre şi vremurile lui Isus.

    În Evanghelia după Marcu (Marcu. 8) în introducerea la episodul înmulţirii pâinilor şi a peştilor, citim:

    1. În zilele acelea, fiindcă se strânsese mult norod şi n-avea ce mânca, Isus a chemat pe ucenicii Săi, şi le-a zis:
    2. “Mi-e mila de norodul acesta; căci iată că de trei zile stau lângă Mine şi n-au ce mânca.
    3. Daca le voi da drumul acasă flămânzi, au să leşine de foame pe drum, fiindcă unii din ei au venit de departe.”

    Happyendstory, de când n-aţi mai fost la un miting de protest al pensionarilor?


    Alt evanghelist (Luca. 12) lasă şi el mărturie:

    1. În vremea aceea, când se strânseseră noroadele cu miile, aşa că se calcau unii pe alţii, Isus a început să spună ucenicilor Săi: “Mai întâi de toate, păziţi-vă de aluatul Fariseilor, care este făţărnicia.
    2. Nu este nimic acoperit, care nu va fi descoperit, nici ascuns, care nu va fi cunoscut.
    3. De aceea, orice aţi spus la întunerec va fi auzit la lumină; şi orice aţi grăit la ureche, în odăiţe, va fi vestit de pe acoperişul caselor”

    Se pare că de ce i-a fost frica lui Isus, de aia n-am scăpat. He, he!

    RăspundețiȘtergere
  10. Dragă Andreiule, gata, acum m-am calmat şi nu mai am n-am nicio problemă.
    Nu ştiu exact de ce nu mă pot supăra pe tine. Deşi câteodată îmi cam vine să mă supăr din cauza insistenţelor tale, totuşi îmi trece suspect de repede.
    O să mă gândesc la asta, că e chiar ciudat.

    Am priceput: e doar o părere. A ta...
    Părerea ta s-ar putea să fie adevărată pentru unii din noi sau nu.
    Argumentaţia ta dă naştere la următoarele concluzii:
    1. că tu nu crezi în aceste daruri şi
    2. că sunt mulţi ipocriţi, şmecheri şi falşi extrasenzoriali în domeniu, care nu fac decât să profite de naivitatea semenilor.

    Până aici nimic neobişnuit.

    Divergenţa de opinii apare la problema afişării acestor aptitudini şi, aşa cum ai spus, la întrarea într-o competiţie publică.

    Nu e deloc aşa de simplu cum e un talent oarecare, fiindcă o pictură o faci, poate fi frumoasă, valoroasă, se vinde sau nu etc. pe când genul acela de aptitudini au un altfel de impact şi reprezintă fenomene cu implicaţii mult mai grave decât a picta frumos sau nu. Aceste aptitudini pot face mult rău celorlalţi.

    Iisus avea o anumită menire, de aceea a procedat aşa. Contează la fel de mult timpul în care s-a născut, nivelul de înţelegere al oamenilor cu care interacţiona, mentalitatea lor. Asta a determinat comportamentul său.
    Vremurile sunt altele, oamenii au altfel de perspective asupra fenomenului şi totul se reduce la mercantilism.
    Cam asta...

    Şi apropos de ceea ce am vorbit noi cândva, fără glumă, am uneori senzaţia că foloseşti ceva, un dispozitiv electronic care ecranează. Te percep foarte puţin, de fapt am încercat acum ceva vreme, de vreo două ori şi am simţit ceva non-bio.
    :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  11. Unii nu pot trai daca nu cred in...Altceva...si cauta acest aspect in toate cele...se dau bani multi, se destrama familii, se smintesc minti si se ingreuneaza suflete... Toate astea pentru o asa-zisa liniste si gasire de Cale care de fapt nu are nicio legatura cu nimic firesc...
    Personal, nu ma enerveaza cel mai mult sarlatanii, caci vorba ceea, nu e prost numai cel care cere...ci si cel care da... Cei mai stresanti mi se par cei care isi spun "cunoscatori", cei care abereaza in nestire cu zambetul tamp al misterelor deja fumate... Ei dau lectii, ei explica, ei lumineaza in jur precum licuricii extrasenzoriali si propovaduiesc idiotenii mult mai mari decat ei...
    Pe astia i-as inchide undeva sa nu mai contamineze cu minciuni si altfel de intinari.

    RăspundețiȘtergere
  12. Păi, Faustinus, nu cred că am fost vreodată. Fiindcă atunci când se ţin mitingurile cu pricina, de regulă, sunt la muncă.
    Şi cred că păstrându-mi locul de muncă şi având un salariu declarat, corect trecut în cartea de muncă, fără sume la negru, ofer ocazia de a se reţine şi vira suma aferentă CAS-ului datorat, adică, mai pe româneşte, contribui după puteri la pensiile pe care statul le plăteşte acestor oameni.
    Sau ţi se pare puţin lucru?!

    Nu e necesar să ies la mitinguri ca să văd suferinţa oamenilor. Asta e o prejudecată. Totuşi, poate n-am înţeles eu ceea ce doreşti să spui.
    De aceea, te întreb: ce-ar trebui să facem, să-l ispitim pe Dumnezeu, să producem minuni ca să muşamalizăm răul şi urâtul care ne înconjoară?
    Adică, acest rău să crească nestingherit, să înflorească în vreme ce unii să se ocupe de înmulţirea pâinii şi a peştilor?!! Sau crezi că n-ar fi pâine şi peşti destui în ţara asta, dacă cei care au pâinea şi cuţitul ar fi oameni drepţi, cinstiţi şi buni administratori??!!

    În legătură cu Iisus, ştiu prea puţin ca să judec aceste lucruri. Ca şi Andrei, doar mi-am spus părerea, însă am convingerea că va ieşi la lumină absolut tot ce trebuie să iasă.
    Îi spuneam lui Andrei că acei oameni cu daruri trebuie să le folosească pentru semeni, dar fără să intre în competiţii de orgolii, ceva gen "hai să vă arăt ce poate muşchii mei!"
    Dacă ai să ai amabilitatea să reciteşti, vei vedea că am spus:
    "Cei dăruiţi de Dumnezeu cu astfel de daruri rămân printre oameni, tac şi ajută. "

    RăspundețiȘtergere
  13. Ştiu şi eu, Anna, poate că decât să închizi undeva licuricii extrasenzoriali mai util ar fi să le combaţi ideile cu argumente valide. Din confruntarea părerilor au ieşit la iveală adevărurile utile, nu din astuparea vreunei guri, fie ea cât de stâmbă.
    Comuniştii aveau tactica asta, să bage pumnul în gură ca să acopere ceea ce credeau ei că nu trebuie spus.

    RăspundețiȘtergere
  14. Iris, fata frumos colorata, tu platesti cas-ul pentru TINE, nu pentru actualii pensionari.
    Actualii pensionari si-au platit singuri pensiile la momentul cand erau in campul muncii, ca si tine.
    (de care ar trebui sa beneficieze acum)

    Ca statul si-a batut joc de banii cu pricina, ca nu a stiut sa managerieze bine situatia, ca a distrus economie, ca nu a creat locuri de munca, ca nu a investit pentru a dezvolta un segment (daca nu mai multe)economic etc. e problema lui, el are de dat socoteala tuturor, dar se pare ca a reusit sa capuseze mintile tuturor romanilor cu ideile lor cum ca cei aflati in campul muncii acum, platesc pensiile celor iesiti din campul muncii.
    Statul = guvern!

    Nu uita ca la bugetul de stat virezi in fiecare zi o caruta de bani si acea caruta se numeste TVA!
    Nu mai vorbesc de alte taxe si impozite pe care le bagam in fundul acestui stat, care de 20 de ani nu stie ce sa faca cu banii insa stie foarte bine sa gaseasca culpabili divizand clasele sociale pentru a crea conflicte.
    Unui sistem care nu functioneaza bine, pentru ca e prost construit, sau pentru ca e cu buna intentie facut sa functioneze prost, ii trebuie diversiune, si cea mai buna diversiune functioneaza cand populatia este "divizata"... generand conflicte!

    Astfel ca, pastrandu-ti locul de munca, tie iti foloseste, nimanui altcuiva.


    In ceea ce priveste "ispitirea lui Dumnezeu" iar e o preluare ambigua a "scriiturii".
    Ce-nseamna de fapt, sa ispitesti pe Dumnezeu?
    Ne spune cartea sfanta.
    Cum l-ai ispiti tu pe Dumnezeu, daca un nene ar spune: voi toti, care sustineti ca vorbiti cu mortii, ca aveti capacitati de vindecare, ca etc. sunteti niste sarlatani.
    Cine se considera curat, cinstit, onest, sa vina sa infirme cele spuse de mine.
    Iar daca poate infirma cele spuse de mine primeste si un premiu consistent care ar putea fi folosit in scop umanitar!?
    Cum l-ai ispiti tu pe Dumnezeu?
    El ti-a dat DARUL! Daca ti-a dat darul inseamna ca ti l-a dat sa-l folosesti, nu sa stai in lumina obscura si sa faci pe mimoza.
    Un medic isi ocupa un loc intr-un spital meritoriu, dand un concurs serios.
    Un avocat, asisderi. etc.
    De ce cel cu capacitati paranormale nu ar putea sustine un "examen"?!

    Minunile le face doar Doamne-Doamne (prin oameni). Asa stiam eu.


    A da un examen nu inseamna "defilarea muschilor", inseamna increderea in propriile cunostinte, forte, capacitati, calitati etc.

    Nenea Randi ne dadea exemplul acelei persoane feminine care castiga 700 dolari pe 20 de minute - convorbire telefonica!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  15. Vai de mine si de mine:))). Pai daca as purcede la argumentat impotriva fiecarui "vraci" de cartier, mamica Omida, auzitor, vazator sau simtitor de oareshce treburi deosebite in capul lui si a liotei de retarzi care il urmeaza, gratie spiritului gregar, unde as ajunge???
    Desigur, ai putea sa imi zici ca la televizor: "nu iti place, schimba programul!". Dar atunci ai fi comunista... si nu e bine deloc:).
    Inteleg si accept (cu destula teama:))) dreptul la libera exprimare a ideilor, insa unele din ele ma fac sa imi doresc cenzura, oricat de scandalos ar parea:).

    RăspundețiȘtergere
  16. Andreiule, te afli într-o mare confuzie întreţinută cu bună ştiinţă de STAT.
    Dacă matale chiar crezi povestea aceasta cu zâne, cum că bănuţii plătiţi de mine LA STAT sunt puşi la ciorap ca să-mi fie returnaţi la bătrâneţe, te înşeli.
    (Aici nu vorbesc de pensiile private.)
    Păi, dragă Andreiule, dacă e aşa atunci de ce vor să mocşoreze cu 15 % pensiile pentru care unii au contribuit în mai bine de 20 ani de muncă????????? Unde-s frate banii lor?!
    Tot acolo unde se duc şi ai mei. Ca să nu mai spun că e foarte posibil să nici n-apuc pensia, chestie pentru care onor STATUL nostru se străduie la greu. Că mai avem puţin şi ieşim la pensie pe la frumoasa vârstă de 70 ani, nu?!

    Oricum, mai era un sens în ceea ce am spus. În loc să supravieţuiesc din şomaj, adică din fondul de asigurări sociale, produc pentru el.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tocmai, Andreiule! Pentru că statul a administrat prost banii noştri, a fugi la miting când ar trebui să "produc" nu pentru stat, ci tocmai pentru cei care au nevoie de sumele strânse din acele impozite, ar fi o eroare.
    În fapt, amândoi am subliniat în felul nostru că problema nu e că merg eu la miting sau nu, ci faptul că cei care administrează banii o fac prost şi fără discernământ.
    Şi acolo e buba cea mare.

    RăspundețiȘtergere
  18. L-aş ispiti pe Dumnezeu în sensul că aş etala darul ca să-l conving pe unul care nu crede.
    Dacă nenea acela vrea să se convingă, ar trebui să vină la omul respectiv şi să-l vadă făcând anumite lucruri pentru semeni.
    Cel prin care se face "o minune" n-are de ce să dovedească ceva, cuiva. El ştie şi crede, pentru că a văzut. Nu el este cel care pune la îndoială ceva. Şi nu-i nici problema lui să schimbe convingerea cuiva.
    Niciunul dintre capacitaţi n-ar trebui să facă ceva ca să convingă pe altcineva de existenţa Lui Dumnezeu, fiindcă aşa cum bine zici, darurile vin de la EL. Şi, într-un fel acum înţeleg şi eu mai clar. Vremurile în care Dumnezeu făcea minuni ca oamenii să creadă, a trecut. Acum, cine crede bine, cine nu...

    RăspundețiȘtergere
  19. Nu, Anna, nu-ţi spun schimbă canalul ci doar argumentează.

    Altfel, după părerea mea:

    1. loveşti o persoană, dai într-un om care poate habar-n-are că greşeşte, în loc să-i combaţi ideile, concepţia;
    2. te delimitezi la modul egoist, adică afirmi că ai cunoştinţă de un adevăr superior dar refuzi să îl împărtăşeşti celui care nu-l cunoaşte;
    3. laşi să se perpetueze un lucru pe care-l categoriseşti suficient de rău încât ai sechestra persoana, dar refuzi să faci ceva până la acel nivel de agresivitate, dintr-un motiv care scapă înţelegerii mele.

    RăspundețiȘtergere
  20. Pentru Happyendstory, postarea de la 9 iunie 13.03

    Nu am aveam nici o îndoială că nu aţi fost la mitinguri de pensionari, fie numai şi numai pentru că sunteţi tânără şi frumoasă. Nu aveaţi ce căuta acolo.

    Am glumit cu mersul la miting. Stiu bine că impostura nu se limitează la sălile de marmură ale Parlamentul şi la televizoarele cele zgomotoase.

    Imi plac însă argumentele raţionale, reci dar evident inteligente ale lui Andrei Radu, şi la schimbul dintre domniile voastre, am fost curios să caut în Evanghelii vreo "mărturie" care să arate vreo similitudine între vremurile lui Isus şi cele ale noastre.

    Evangheliile sunt relatări de fapte şi evenimente cu tâlc, dar nu conţin prea multe descrieri ale mediului social. Am găsit însă cele două relatări care m-au ajutat să zic: da!

    Vremurile erau la fel, chiar în lipsa blogurilor, adică existau oameni săraci şi înfometaţi, exista făţărnicie şi - cum îi spune acum - dreptul la viaţă privată era încălcat.

    Iar apropo de subiectul de start al discuţiei, existau o gramadă de falşi profeţi.

    RăspundețiȘtergere
  21. @happyendstory:
    Imi cer scuze, in primul rand, ca postarea anterioara a fost incompleta, insa nu puteam scrie foarte mult.
    Argumente pro si contra asa-zis stiintifice cred ca le stim pe dinafara, pornind de la aceeasi premisa, ca atata timp cat nu exista un arbitru omniscient care sa medieze astfel de polemici marjam pe libertatea de opinie, fapta si asa mai departe...
    Inainte de a raspunde punctual la niste... chestiuni, voi zice doar ca am cunoscut fenomenul in speta destul de aproape, cand diverse fiinte dragi au decis sa apeleze intr-un fel de ultima instanta la sarlatanii-vindecatori despre care multi afirmau ca i-au salvat din ghearele mortii. Astfel, am asistat la curatiri de aura, la scormonit dupa stramosi, vieti anterioare, conectari cu spirite, frecat pe spate cu bioenergie, desfundat de urechi, nas, curatiri apoi de locuinta, purtat amulete, desfacut cununii, cuvinte ciudate, prins de muste prin aer...si multe altele. Invariabil, concluzia era ca trebuie n-shpe sedinte, ca se opune rezistenta, ca o fi, c-o pati si cu un oftat prelung si ingrijorare in glas ni se explica cum ca e o problema grava... Bine ca nu e un exercitiu:)).
    In preumblarile cu pricina, am inceput sa discut cu oamenii...si cu cei care stateau la rand cu un soi de evlavie si pretindeau ca x sau y sunt cu adevarat vindecatori, si cu unii dintre hoti care pana la urma mi-au explicat :))) nesfarsita putere de vindecare a credintei in ceva de neinteles si a creierului care "strunit" cum trebuie, face minuni. Adicatelea manipulare, cum ar veni...Mentionez ca smecherii erau din cei retrasi din cotidian, la care ajungeai doar prin interventii si pareau normali la vorba si al port pana incepeau sa fanatizeze intens si fara noima...
    Acum sa vedem. Zici asa:
    1. loveşti o persoană, dai într-un om care poate habar-n-are că greşeşte, în loc să-i combaţi ideile, concepţia - vorbim de oameni care au pus cap la cap niste franturi de emisii televizate, putina empatie si o tona de naivitate de care se folosesc in numele unui bine remunerat sau ba nici nu mai conteaza, sadind false piste si sperante...Vorbim de oameni care stiu foarte clar linia de demarcatie intre real si aberatie, dar intrati in joc refuza sa o mai recunoasca...
    2. te delimitezi la modul egoist, adică afirmi că ai cunoştinţă de un adevăr superior dar refuzi să îl împărtăşeşti celui care nu-l cunoaşte - aici am rugamintea sa nu ierarhizam Adevarul. iar Adevarul meu este Dumnezeu, nu cel al dogmelor, nu cel al Bisericii...ci acela care pentru fiecare om inseamna acelasi lucru.
    3. laşi să se perpetueze un lucru pe care-l categoriseşti suficient de rău încât ai sechestra persoana, dar refuzi să faci ceva până la acel nivel de agresivitate, dintr-un motiv care scapă înţelegerii mele - sper sa fi inteles bine ce ai dorit sa zici - nu las sa se perpetueze nimic, de aceea scriu, ascult oamenii, ii ajut sa se inteleaga si accepte folsind ceva asemanator maieuticii,nu vanand cai verzi pe pereti.
    Si ca sa fie treaba oabla, promit sa postez pe bloc cat de curand fragmente din tratate de antropologie, poate astfel oamenii vor flitui mai repede licuricii bezmeticenergeticieni de data aceasta:).
    Anna - cerandu-si scuze pentru spatiul abuzat...

    RăspundețiȘtergere
  22. @ Faustinus

    Nu am fost la mitigul cu pricina din motive pe care le-am expus deja. Faptul ca as fi "tanara si frumoasa" nu are nicio relevanta in aceasta problema. (Oricum nu-s, dar va multumesc pentru amabilitate).
    As fi mers daca as fi avut convingerea ca aceasta e metoda prin care se poate schimba ceva, dar n-o am.

    Nimic mai adevarat, impostura isi face simtita prezenta peste tot in jurul nostru. Ea tine de individ, nu de un domeniu anume.

    Si mie imi plac argumentele lui Andrei. Prin aceste polemici ma obliga sa abordez anumite probleme din perspective la care nu ma gandisem pana atunci. Uneori ma juta sa-mi reconsider cate un punct de vedere si, cu certitudine, am invatat multe lucruri din aceste dialoguri care par agresive, dar eu zic ca doar par. Fiindca la sfarsit ne "despartim" in relatii cordiale, indiferent de finalul disputei.

    Legat de marturiile din Evanghelii, eu ma refeream cu precadere la mentalitatile oamenilor si la receptivitatea lor fata de un anume gen de minuni, nu la conditiile sociale stricto senso. Ganditi-va, de exemplu la impactul stiintei, al progresului tehnic asupra intelegerii unor fenomene.
    Acum oamenii sunt mult mai sceptici. Daca faci ceva, primul lucru la care se gandesc este: "are un dispozitiv in maneca", sau ce stiu eu.

    In rest, sunt de acord cu ceea ce ati spus dumneavoastra.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  23. Mulţumesc, Anna.
    Sunt de acord cu ceea ce ai spus şi mi-ar fi părut rău să pierd replica ta. A meritat sa te stârnesc la argumentare. Fiindcă asta am urmărit prin cele 3 puncte.

    Ce am de comentat?
    Doar un lucru, la pctul. 2. "Adevăr superior" înseamnă dpmdv cunoşterea unei felii mai mari din ADEVAR. Probabil că m-am exprimat incorect fiindcă şi eu eram pe fugă. Este precum diferenţa dintre un şcolar din clasa I şi unul dintr-a V-a. Unul ştie să adune şi să scadă, celălalt cunoaşte în plus înmulţirea şi împărţirea. Cam asta însemna "adevăr superior".

    În rest, multă baftă în demersul tău bine intenţionat şi util tuturor celor interesaţi de acest subiect.

    RăspundețiȘtergere
  24. (oarecum offtopic)
    :)))))))))
    Să mai zică cineva că nu se fac minuni şi-n zilele noastre. Nu-s ele chiar cristice, dar ...uite că sunt.
    Cum "ce minuni"?
    Se vede cu ochiul liber că s-au înmulţit peştii. La greu. (Pâine nu ne trebuie, oricum, fiindcă ţinem la siluetă!)

    Cum "care peşti"?
    :))))))))

    RăspundețiȘtergere
  25. Iti foarte multumesc, happyendstoryblueiris.
    Uneori numim acelasi lucru in mod diferit sau lucruri diferite cu acelasi nume. Asa si aici: tu probabil te referi la cunoastere, iar eu la Adevar.
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  26. Parerea mea e ca adevarul e la mijloc. Sunt o groaza de sarlatani care pacalesc cu buna stiinta doar cu scopul de a face bani, altii cad prada propriilor inchipuiri si redau ceea ce percep prin viziunea lor distorsionata, altii poate chiar sunt sinceri cu cei din jur si cu ei insisi, si chiar pot ajuta anumite persoane. Domeniul spiritual e unul foarte complex, subiectiv si nu prea poate fi `atins` si analizat dupa metodele stiintifice obiective (cel putin cele pe care le detinem pana in momentul de fata). `Realitatea` si spiritul sunt precum doua fete ale aceleasi monede. Cumva merg impreuna, se intrepatrund, depind una de alta, insa nu ne este permis sa vedem. Chiar daca anumiti oameni traiesc clar fenomene `paranormale` , acestea le sunt date doar lor si oricat ar incerca sa demonsteze si altora, nu le este permis. Eu am asa o senzatie ca tot ceea ce traim e sacru, orice lucru oricat de banal si penibil, ca totul e sacru si singurul lucru care ne impiedica sa vedem e propria limitare, care are si ea insa un rost, altfel nu ar fi existat. Domeniul spiritual cred ca e ceva personal, nu poate fi ingradit de legi si conceptii umane limitate. Faptul ca cineva crede sau nu in existenta a ceva mai mult decat ceea ce percepm cu simturile noastre limitate e o viziune proprie pe care are tot dreptul sa si-o assume. Faptul ca cineva urmeaza anumiti maestrii, guru sau dumnezei e doar o experienta prin care trebuie sa treaca. Eu una nu cred sa existe dumnezei sau ceva care iti poate `salva` sufletul, cred ca doar ne influentam unii pe altii. Cred in interdepententa, o `chestie` care e in acelasi timp si un singur lucru insa si o infinitate de finite individuale care se influneteaza unele pe altele prin simplul fapt ca exista.

    RăspundețiȘtergere
  27. Happyblue, Andrei, Faustinus, Anna, va multumesc ca ati considerat acest subiect bun de comentat si v-ati implicat. Cum nu am avut nicio contributie in scrierea lui, am stat frumos deoparte si am aurmarit dezbaterile de pe margine. Si ca mine au ai fost cativa chibiti, caci mi-am pus un feedget care imi arata. Le multumesc si lor.

    Cred ca Luize are dreptate. Altfel chestiunea nevazutelor ar fi trebuit sa fie clara si elucidata demult. Daca eu o rejectez ca inexplicabila sau mai rau, ca inexistenta, asta nu o va face sa dispara, ba mai mult, din cand in cand iti va trimite semne si semnale. Acum depinde de fiecare cat de bine reuseseste sa le surprinda sau dimpotriva sa le reprime si sa le ignore. Eu unul sunt atent.

    Am o mica urmare la asta, pe postarea urmatoare. Vin imediat!:)

    RăspundețiȘtergere
  28. Eu îţi mulţumesc, Anna!
    Ai dreptate, am fost neatentă şi m-am exprimat incorect.
    Adevărul este unul, cunoaşterea lui poate fi parţială şi, eventual, ierarhizată.

    Danule, bine ai revenit!
    E amuzant cu aruncă domnia ta câte o firimitură şi noi ne repezim precum vrăbiile. Ne mai înecăm uneori, când "bobul" e prea mare, dar mai vine unul-altul din stol şi ne dă câte-o aripă după ceafă, aşa că ne trece.
    :))
    Aşteptăm provocarea următoare. Mulţumim.

    RăspundețiȘtergere
  29. Stanjenelule,
    Am comis. :)))
    Pentru ca nu sunt in stare sa fiu un musafir destoinic, macar ca gazda sa va servesc cu ce va place, nu?
    :)))

    RăspundețiȘtergere

parerea mea