UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

miercuri, 21 iulie 2010

MINTEA ROMANULUI CEA DE PE URMA

Refuz sa ma mai uit la stiri de mai bine de un an. Nu am nimic de castigat si cu atat mai putin de pierdut. Talk-show-urile si-au depasit intelesul si au alunecat in mascarada la care participa mascaricii media si mascaricii politici. Nu mai votez de doi ani si nu am absolut niciun regret. Nu am pe cine. Aceiasi si mereu aceiasi mincinosi cupizi, o haita de lupi flamanzi, indiferent de culoarea blanii de oaie cu care se acopera, care nu ajung niciodata in puscarie. Sunt la fel de roman ca toata lumea dar de mintea si de interesele mele prefer sa ma ocup singur. Putreziciunea morala a ajuns pestilenta chiar si de dincolo de televizor. 
"Prindeti hotul'' striga cel mai mare hot de suflete: MEDIA ROMANEASCA. Nici macar scarba nu-mi mai este. Sunt indiferent. Motivele? 
Va invit sa cititi dintr-un articol de Tom Gallagher.
Scrie rar dar bine.
"Cea mai coerentă şi categorică opoziţie continuă s-o facă mogulii media - cel puţin în ceea ce-l priveşte pe Traian Băsescu. În prezentele vremuri de criză economică se tem, fireşte, pentru averile şi puterea lor, un lider cu idei politice subversive şi determinat să le mai reducă din influenţă constituind un factor de risc major. Aşa se explică virulenţa şi grobianismul atacurilor lansate constant la canalele de ştiri cu cea mai mare audienţă - atacuri care se extind cu mult dincolo de opoziţia faţă de un singur om. Cetăţenii sunt bombardaţi, invariabil, cu mesaje care invită, în fond, la o conformare în faţa unui sistem specializat în deturnarea banilor celor care muncesc din greu către cei bine conectaţi, recte posesorii eternelor "pile, cunoştinţe şi relaţii". Publicului - în special celui tânăr - îi este propovăduit, seară de seară, un set de pseudovalori, bazate exclusiv pe căpătuială. Abia după ce Băsescu va fi părăsit scena politică se vor putea evalua, mai la rece, impactul pe care degradantul şi nonsensicul spectacol tv l-a avut asupra evoluţiei/involuţiei intelectuale a naţiunii, cât şi şansele cetăţenilor de a se mai trezi din actuala lor infantilizare. "

59 de comentarii:

  1. :)
    Bun regasit, Bunule!

    Pe mine nu m-a comvins nenea cu pricina. De ce?
    Se vede din avion apartenenta sa politica, din randurile pe care le scrie si UNDE le scrie!

    Desi i se pot reprosa multe (presei), nu i se poate reprosa ca a dus tara in rahat.

    Lait motivul "mogulii" l-a folosit si Basescu in campania electorala. Cum ca ar fura posta, sarea si "democratia"!
    :) (ciocoii vechi si noi)
    :)
    Rad. Da, rad! Cat de "infantil" sa fie creirul unui om, incat sa fie atat de usor convins de acest lait motiv?!

    "Traian Basescu se bucura de respectul meu pentru ca a decis sa faca din reforma propriu-zisa a sistemului juridic prioritatea sa numarul unu." - spunea nenea cu pricina.
    :)))
    Nu e o gluma buna?!
    BA DA!

    Cu certitudine, cineva, candva, vertical si necuprins de patetism si apartenenta, va face o analiza serioasa a ceea ce a insemnat Basescu pentru tara (pentru ca despre el face vorbire nenea cu pricina).
    Urmarindu-i evolutia lui Basescu("cariera politica") de departe se evidentiaza o calitate incontestabila - apetenta pentru conflict!Eu as merge spre extreme si as spune ca e patologica.
    Nu mai vorbesc de caracterul pipernicit si de comportamentul eminamente vulgar.
    (dar avem pretentie de la media sa promoveze valori)
    :)

    Argumentul invocat de catre nenea, ma determina sa-l cataloghez "nu de buna intentie"!

    Cum sa se teama "mogulii" pentru averile si puterea lor?!
    Atata timp cat mogulii se-mpart in doua mari categorii: unii la guvernare, altii pe langa guvernare!
    :)
    Oare cat de infantili crede nenea cu pricina ca sunt cititorii acelor ziare (romania libera si evenimentul) care ziare subzista din bani a caror provenienta este suspicionata.
    :)
    Nu media ar trebui sa ne scarbeasca, pentru ca o folosim ca pe o supapa, in primul rand, iar in al doilea rand, ca pe un argument in ideea ca in Romania exista democratie.
    :)
    Scarba ar trebui indreptata spre intelectualitatea romana, care sta precum cersetorul din colt, sa-i pice niscaiva marafeti fara a face nimic.

    Scarba ar trebui indreptata spre "societatea civila" care a devenit un fel de claca care-si toceste pingelele in batatura pe manele.

    Scarba ar trebui indreptata spre noi insine, pentru ca inghitim minciuni EVIDENTE, sub masca: "nu avem ce face", "nu avem ce alege"!

    Nenea a uitat sa specifice ca presa inculpata ataca nu numai pe Zeus, ci si guvernarea haotica, degringolada la nivelul intregii clase politice. A, da... omisiune!
    :)
    Pseudovalorile sunt promovate in toata media de pe mapamond.
    E prioritatea numarul 1.

    Spalarea creierelor aduce beneficii majore celor care tin haturile, iar presei BANI!

    Nu e atat de damnabila, din punctul meu de vedere, pe cat de damnabili sunt profesorii (de la gimnaziu, pana la invatamantul sueprior). Damnabili sunt cei din Academia Romana pentru ca zac intr-o "coma" de 20 de ani.

    Actorii care se afiseaza pe sticla doar cand le sunt amenintate interesele.
    Conchid: nenea Gallagher este partinitor, ceea ce dovedeste, ca nici scolile inalte din alte state "civilizate" nu pot rezeca tarele romanului.

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    nu mai fac erata, greselile ortografice sunt asimilate din documentele oficiale!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma incearca aceleasi sentimente fata de media romaneasca. Mi-e sila.Nu mai vreau sa servesc moarte pe paine- dimineata , la amiaza si seara. Destul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata!

    Putina politica, mai invioreaza atmosfera! :)

    Andreiule,

    Daca vrei sa lasi puroaiele sa se scurga trebuie sa spargi buboiul. Si-aici nu vorbim de orice buba ci de o ditamai gangrena.

    1/ BASESCU
    Este adevarat, ca apetenta pentru scandal a lui Base am observat-o si eu, inca de la primul mandat si pot sa spun ca in perioada aceea m-a deranjat. Mi se parea ca strica armonia. Urmarile unei armonii chiar si deranjate s-au vazut in manariile lui Tariceanu cu cesionarea platformei Marii Negre si multe altele. Nu arunc anatema pe niciun politician sau partid pentru ca toate in opinia mea sunt aidoma, si nu exista intre ele nicio diferenta de moralitate si nici macar de platforma politica. Zic asta pentru ca programele si platformele politice sunt doar niste baloane de sapun, credibile doar doar de catre fraierii de votanti. De 20 de ani nimeni nu a votat schimbarea asa cum si-a imaginat, ci neschimbarea. Concluzia aceasta m-a oprit de la vot.

    Poate ca in capul lui este un justitiar si doreste sa curete locul de caracatita politico-economico-financiara a lui Iliescu, poate ca ii place mahalaua, sub care se ascunde acel "divide et impera", poate ca ajuns in fruntea leusteanului doar se distreaza pe socoteala tuturor, bucurandu-se de "pohta ce-a pohtit" sau poate poate cate putin din toate, luate la un loc. E greu de spus pentru ca oricare dintre aceste ipoteze, reprezentand cauzele iesirilor lui la rampa, este plauzibila. Dar ceea ce ne intereseaza pe noi sunt efectele pe care le suportam laolalta cu politicienii pe care ii vizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  5. 2/ ILIESCU
    Daca ceva m-a convins ca duce o lupta personala cu caracatita iesita din creierul rosu a lui Iliescu, respectiv tot esichierul politic, apoi aceasta a fost un film cu o sedinta din ianuarie cu cativa membri si nemembri CPUN printre care se lafaiau, unul langa celalalt, Tariceanu si Patriciu. In acea sedinta Iliescu le spunea celor adunati ca ce atata zarva cu partidele istorice compromise, ce atata nevoie de recunoastere si sprijin al lor in international, ca de ce sa lase pe altii dinafara sa se infrupte din placinta politica, in loc sa se bucure ei de ea. Si-atunci, sub directa sa atentie (si a SRI) s-au format si reformat toate partidele. Cine a fost contra si a dorit puterea si independenta, a fost inlaturat.

    Intai au disparut de la vedere "revolutionarii" care ar fi putut sa deturneze mersul lucrurilor pe care si-l programase Ilici. Li s-au azvarlit niste oase de ros - vezi privilegiile de revolutionar- si li s-a inchis gura. Neplacutii, cei care stiau prea mult, fie au murit subit, fie sunt inca ambasadori prin tari tropicale.

    A dat liber la furat celor care puteau sa-l traga la raspundere pentru genocid, pentru ca sa poata sa-si faca mendrele mai departe. O mana spala pe alta si in ziua de azi. Rezultatul il vedem in economic, politic si social. Iliescu nu ai este un om, ci o institutie subversiva cu interese in contra intereselor de afirmare ale Romaniei.

    RăspundețiȘtergere
  6. 3/ BUBOIUL,
    Nici partidul lui nu este mai breaz decat celelalte, dar pe ceva trebuie sa se sprijine. Daca cumva oricare piesa importanta a dominoului cade, vor cadea capete mici si mari din toate partidele, din toata societatea romaneasca, construita dupa modelul iliescian, cu "o mana spala pe alta". Si intr-adevar presupun ca se va crea un haos general pe fundamentul unei crize morale incendiare. Fiecare, acolo unde a ajuns prin pile si spagi, va incerca cu orice pret sa faca valuri ca sa se mentina. Nici nu vreau sa ma gandesc cat de putrede moral sunt TOATE INSTITUTIILE STATULUI si cum va arata cataclismul lepadarii de Satana. Probabil ca aceste lucruri nu se vor intampla, caci Base va fi debarcat, probabil violent, inainte sa se schimbe ceva. S-a mai incercat "democratic" in timpul primului mandat dar actiunea a esuat. Este prea periculos pentru coaja aparent groasa a gangrenei. ca tulbura apele in interior n-ar fi nimic, dar tulpura si interesele economice si poate chiar politice ale occidentalilor, si banuiesc ca nu numai ale lor.

    Parerile mele nu sunt imprumutate. Nu ma imbrac politic la televizor, desi am urmarit pana mai acum un an ce se intampla si am ascultat diverse opinii, care mai de care mai seducatoare. Desigur ca inca Don Quijote calareste pe deselate clasa politica Rosinanta iar Sancho Panza pe magarul de guvern.

    RăspundețiȘtergere
  7. 4/ MASS-MEDIA
    Este adevarat mercenariatul pe care il relevi in mass-media mondiala, dar intamplarea face ca in urma cu 10 ani sa am in fata toate ziarele care apar in diaspora romaneasca din Staele Unite si Canada. Am comparat si am ajuns la concluzia ca cel putin jumatate sunt inca negangrenate. Deci se poate. Interesul de a inchide gura si diasporei de pretutindeni este foarte mare si se fac eforturi in sensul acesta.

    Da, mogulii sunt inauntru si-n afara. Tocmai aici este problema, caci daca erau doar inafara erau de multa vreme dovediti si poate ca am fi avut norocul de o primeneala. Din pacate pentru mintile romanilor, instrumentele de manipulare, recte parghiile pe care ti le ofera un trust de presa se afla in mainile lor.

    Eu am lucrat in presa in marketing si publicitate si asta se-ntampla cand inghitirea publicatiilor independente era in plin proces de desfasurare. Cunosc inceputurile si vad finalul si mi se face greata si de ce nu sa nu recunosc putin frica de faptul ca exista infim putini jurnalisti verticali, care sa fie in stare sa arate cu degetul inspre minciunile confratilor, asa ca nu ma astept la o deratizare a presei pornita din interior. Trist este ca cine ar trebui sa arate raul in toata grozavia lui, n-o s-o faca niciodata, chiar cu riscul martiriului. Vor avea grija ca cei care accidental spun adevarul sa fie repede manjiti si marginalizati.

    "Spalarea creierelor aduce beneficii majore celor care tin haturile, iar presei BANI!"
    Nimic mai adevarat! Vreun Gica contra? Caci "cine are gura mare, 10 ani sapa la sare". :))

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane, tocmai eram pe punctul să fiu de acord cu exprimarea dezgustului faţă de prestaţiile zilnice de servicii mortuare şi scandaluri ale mass-media şi în special ale tembeliziunilor.

    Dar, mă abţin, văzând cu cine te-ai împreunat în suţinerea cauzei. Martorul este mincinos şi "ejusdem farinae", din acelaşi aluat cu ceilalţi "mercenari independenţi"(sic!, expresia îmi aparţine)din presa de toate expresiile.

    De altfel, împărtăşesc argumentul lui Andrei Radu privind responsabilitatea presei. Nu presa ne-a adus unde suntem. Mai pe scurt, că m-am enervat, nu presa este diavolul. Este doar unealta lui.

    RăspundețiȘtergere
  9. 5/ VINOVATII
    Nu exista vinovati partiali, nu putem pune degetul pe un anumit grup, gen profesori sau academicieni pentru malaxorul i-a absorbit pe toti. Stiu ca te astepti din partea lor la o fronda morala dar ca sa-i asculti ai nevoie de mass-media. Asa ca cercul se inchide iar "gurile de aur" raman mute. Ce "mogul" ar accepta sa vina vreun academician si sa arate in ziarele lui sau pe postul lui de televiziune care este realitatea, cand acest gest il ataca la interese, chiar si indirect, si pe el. Nu avem un HYDE PARK sub forma unui post de televiziune si nu vom avea niciodata. Pana si televiziunea publica spre rusinea natiei care o detine, are un conducator politic.

    Vinovatii suntem noi, cu totii. Pentru tacere si acceptare. Societatea romaneasca nu poate fi restructurata prin reforme institutionale asa cum "s-a vrut", caci foarte repede s-au infectat si acestea. Raul este in noi, in fiecare. Cine ar fi trebuit sa ne curete de pacate si sa ne dezvete de proastele apucaturi, recte biserca, este chiar mai putreda decat noi. Profesorii si academicienii, elita...? Toti sunt blocati la mantinela. De-abia se facuse o crestere substantiala de salarii pentru tagma profesorilor si de-abia reusisera sa-i calmeze, ca acum le-au ciupit salariile. Revolta lor, daca va mai fi vreuna, va fi ca de obicei una materiala si nu una spirituala.

    E adevaratca Gallagher se serveste tot de niste instrumente toxice, dar spre ghinionul lui, este o voce firava intr-o harmalaie generala. Iar vocea este a celui care observa diferenta intre un mediu nervos si un mediu aparent linistit, cel din care provine. Sunt de acord ca poate serveste interesele cuiva, nu pot sti cine, dar anliza lui mi s-a parut corecta. Cel putin din punctul meu de vedere. Articolul se adreseaza in mod evident tampitului de telespectator de meserie, ramas captiv si fara dicernamant in iluzia media.

    In mod sigur vom vedea capete de politicieni si moguli pe "caladaram" la iarna, caci daca paine nu este, nu le-a mai ramas ca solutie de stapanire a maselor decat circul. Din gros. Probabil ca leprele s-au hotarat deja pe care acari Paun sa-i arunce in groapa leilor. Caci daca nici acest lucru nu se va intampla, va incepe haosul social.

    Problema cu acarii este ca ei sa nu vorbeasca mai mult decat trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  10. :)
    Bunule, in loc sa facem ceva in prezent, sa "faurim strategii" pentru viitor, noi toooot ne legam de trecut.
    Trecutul se confunda cu prezentul. Sau nu, nu... mai bine spus, trecutul se IDENTIFICA cu prezentul.
    Ca se numea iliniscianist, ca acum se numeste basist... manifestarea este aceiasi - profund comunista.
    Nu se vor schimba mecanismele decat printr-un TRAUMATISM serios.

    Buboiul nu-l sparge nimeni, ci doar incearca sa prezinte o parte necontaminata de puroi. In realitate, aceasta parte NU EXISTA!
    Si, prin absurd, gandind ca acea parte exista (il luam pe absurd camarad), buboiul nu se va sparge afirmand si confirmand (crearea unui "crez") ca presa este atentat la siguranta nationala.
    :)


    Reactia unor romani: "mi-e sila de mass-media romaneasca".
    Imi vine sa rad, dar sa si plang!
    Nu ti-e sila de tine, ti-e sila de ce-ti prezinta media SI despre tine.
    Audienta ce reliefeaza?
    Preferintele la nivel macro ale romanilor.

    Mie putin imi pasa de ce scrie, arata, presa, de aici sau de dincolo.
    Este suficient sa ies pe strada, sa merg la un spital, la o institutie a statului ca sa-mi dau seama cam in ce "ape" se scalda tara asta a nimanui.


    Sa se faca curatenie! DA! Dar nu presa este prioritatea.
    Ca este impotriva regimlui, ca este cu regimul, nici nu conteaza.
    Conteaza banii risipiti pe apa sambetei de catre statul roman, conteaza ca economie noi NU AVEM, conteaza ca sistemul de invatamant este el insusi ANALFABET, ca sistemul de sanatate este cangrenat etc.
    Si, sa nu ne eschivam, conteaza ca noi suntem asa cum ne prezinta media, indiferent de afilerea ei.

    Nenea pe care l-ai dat exemplu, spune foarte multe despre noi, romanii, printre randuri.
    Toti intelectualii de aici sau de aiurea, au invatat un lucru pe care-l fac cu multa dezinvoltura (de altfel e o calitate intrinseca a romanului): analizeaza si verbalizeaza!

    Se aseaza precum ganditorul de la Hamangia si, volens-nolens, cuvintele ii ies din gura precum moara stricata.
    La atat suntem buni, la a malaxa cuvintele.
    In atat consta abilitatile noastre.

    Cand voi vedea intelectualitatea ca vine cu propuneri concrete, ca face corp comun, in a-si prezenta ideile pentru "salvarea" acestei tari ("propasirea neamului"), abia atunci voi privi cu seriozitate un nene Gallagher!
    :)
    Mie mi-e greata de partizanii care se pretind impartiali, deontologi si profesionisti.
    Mi-e greata de intelectualii care nu mai stiu vorbi si scrie romaneste, insa arunca anatema pe societatea romaneasca.

    p.s. - ce fel de manipulare face un trust de presa? Concret!

    RăspundețiȘtergere
  11. Bunule, nenea Gallagher este el insusi un instrument!
    pentru "telespectatorul de meserie"!
    :)
    Nu gloata, "prostimea" are haturile, parghiile, necesare unei dezvoltari economico-sociale.
    Indiferent cat de manipulata sau nemanipulata ar fi ea.

    Intelectualimea nu prin mass media trebuie sa actioneze, ci prin parghiile constitutionale.
    Nu trebuie sa vina la tembelizor, sa arate "prostimii" planurile de redresare, sau parerile lor pro/contra.
    Sa actioneze la locul lor de munca: universitati, academie etc.
    Dar... intelectualimea sufera de efectul Dunning Kruger!

    RăspundețiȘtergere
  12. Faustinus,

    Nu citesc presa. Am aflat de pe net cine este acest Gallagher, caci fragmentul de articol mi-a venit pe e-mail. Si mi s-a parut corect. Desigur putem schimba unghiul de vedere si sa trecem de la diacronismul articolului la sincronismul evolutiei presei.
    Sa urmarim asadar cele doua aspecte:

    1/Aici, in mod diacronic, se vorbeste de un fenomen de concentrare a tirului presei asupra unui singur punct, un fel de vointa comuna, o coalitie a mogulilor, care brusc, au un interes major comun, generat nu de placere, ci de spaima, evident.

    Am un argument in a scoate presa vinovata, acela ca ar trebui sa fie prima mare voce care sa arate ceea ce se-ntampla cu adevarat. Si n-o s-o faca niciodata, pentru ca formal este "independenta" dar in fapt e tinuta in lesa. Deontologie profesonala in jurnalism? Zero. Ca romanii sa afle adevarul, numai prin aceste canale de comunicare il pot afla. Nu de la telefon si nici de la internet. Nu exista niciun lider opinion din cadrul ei, care sa-si doreasca adevarul mai presus decat salariul si spaga. Poate ca este exagerat sa cer acest lucru unor oameni indoiti la 90 de grade in fata casieriei sau a extrasului de cont. Aici, in mass-media, mai mult decat in alte locuri, se aplica principiul Lambert.

    "...nu presa este diavolul. Este doar unealta lui." Poate ca raul e mai sus, dar puterea de a taia raul este in mana lor. Si nu o fac. Tel maitre tel valet.

    Au vazutu-i-ai tu vreodata pe jurnalisti in strada sa ceara mariri de salarii, au vazutu-i-ai vreodata in greva, incercand sa dea adevarul in vileag? Se complac fara remuscari sa umple c...t mintile romanilor. Nu se pot ridica peste statutul de slugoi, poftitori de glorie si bani. Dupa mine nu sunt cu nimic mai prejos decat stapanii lor.

    Asta ca sa ramanem in lumina articolului. Pentru ca daca dorim sa iesim din contextul logicii articolului, si sa urmarim sincronic cum a functionat presa pana acum, vom constata ca:

    2/ Presa s-a coalizat doar daca vreun breslas de-al ei era atacat, caci altminteri s-a razboit de la mogul la mogul, pe interese politice sau economice minore. Este un moment istoric si relevant in evolutia ei, ceea ce se intampla azi. Privind insa inapoi putem in logica devenirii ei istorice sa conchidem ca atat diavolul cat si uneltele lui suntem noi, cei fara coloana vertebrala, cei care continuam prin voturi sa punem in fruntea tarii oameni fara coloana vertebrala, noi care am acceptat compromisul mic, transformat din aproape in aproape in compromisul cel mare. Si-acum il traim cu totii. Si privind tabloul de sus, nici macar mass-media nu mai este vinovata, pentru ca a trait acceptul laolalta cu noi, desi pentru noi ea a fost doctorul Mengele. Cancerul reprezentat de moguli si politicieni este pornit si acceptat de mintea noastra slaba si desucheata, avand un catalizator: presa.

    Din punctul acesta de vedere, iti dau dreptate si tie si lui Andrei.

    RăspundețiȘtergere
  13. Sincere mulţumiri lui Andrei Radu pentru trimiterea la "efectul Dunning-Kruger" despre care nu auzisem.

    Acum că m-am documentat, graţie acestei trimiteri, sunt satisfăcut că înţeleg mai bine un fenomen pe care îl constatasem, dar îl atribuisem deficitului de caracter al împricinaţilor. La locul meu de muncă se practică sistematic auto-evaluarea ca primă etapă a evaluării anuale profesionale. Am constatat empiric ceea ce David Dunning şi Justin Kruger au testat cu metodă. Efectul poate fi asimilat chiar unei legi, aşa de limpede s-a manifestat, cel puţin pe eşantionul cunoscut de mine, irelevant statistic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Andrei,

    Nu consider ca suntem in divort de idei, ci de nuante.

    Fondul problemei ramane o nuca foarte greu de spart. Ca sa pretindem ceva de la altii trebuie sa incepem cu noi si aici vorbim de o revolutie interioara personala, intima, nu in sensul spiritualistic, cu fite-n cap si vibratii inalte, ci in sensul pur moral.
    Chestiune care ar trebui sa indemne orice roman cu scaun la cap sa inceteze sa se mai gandeasca doar la binele procurat de el pentru sine si familia lui pe cai mai mult sau mai putin ortodoxe, ci de binele urmasilor lui, in contextul unei Romanii care sa le asigure prosperitate, demnitate si stablitate in viata.

    Pestele trebuie sa se curete singur de la coada, dar tonul trebuie sa-l dea capul.

    Concluzia mea pentru o astfel de reusita este: canci!
    Deocamdata.

    Asa ca vorba ta, verbalizam sau vuvuzim, cum ai zice si tu si Faustinus.

    Mass-media prezinta o realitate submedie. Adica ceea ce este mai gros, mai primitiv, mai instinctual in romani. Dar "ajunge o maciuca la un car de oale!", cum zicea bunica mea Dumnezeu s-o odihneasca... Nu suntem facuti numai din gutze, mareani, becali, vadimi, ciutaci, udre si craci. Presa este prioritatea in curatenie. Pana la urma, chiar daca nu esti cum te picteaza ea, ajungi asa, daca nu pui capat violului concertat asupra fiintei nationale. Asadar prioritatea numarul unu este sa ne curatam singuri, iar cei care nu vad ar trebui sa fie ajutati de mass-media. Ei au aruncat noroiul in mintile oamenilor, ei ar trebui sa-si toare tarana in cap si sa-nceapa sa-l curete. Manipularea in sens pozitiv este de dorit. Deci desi pare o prioritate secunda, pentru marea gloata,talpa tarii presa ar trebui sa lucreze la dezvoltarea discernamantului romanesc si nu la ocultarea lui.

    RăspundețiȘtergere
  15. Va cer putintica rabdare
    Sa-mi bag nasul meu mare
    In Dunning Kruger efect!
    Ca sa ne-ntelegem perfect.

    RăspundețiȘtergere
  16. Bunule, concret, cu exemple elocvente, te rog: ce este neadevar in artileria grea a presei?!
    Ce a mintit?
    Concret!
    Lasam patetismul de-o parte si exaltarea.
    Ce anume distorsioneaza presa care "a pus tunul" pe basescu si pe popa-miticii aceia de ministri?!

    Presa face legi?
    Presa le promulga?
    Presa este decidentul in luarea/neluarea unor masuri fiscale benefice acestei tari prapadite?
    Presa incheie contracte ce sug bugetul tarii pe realizari scriptice, dar care nu se regasesc in planul real?!
    E ca faza cu bugetarii!
    :)
    De aceea nu are Romania drumuri si poduri!
    :))

    Lumina articolului este precum flacara din balbaiala lui "inca odata" - Cristoiu.
    Acelasi tipar, acelasi discurs, insa la un nivel sperior.

    Ideea, ca prin presa oamenii au fost manipulati sa aleaga, este puerila. Gloata nu a ales, a fost o iluzie.
    Nu aveai ce alege.
    S-a indus ideea ca ne exercitam dreptul de vot.
    In esenta, indiferent pe cine "alegeai", acelasi lucru se intampla.
    Continutul este la toti IDENTIC, forma difera si caracterul.
    As fi preferat un bobonel in detrimentul unui pirat.

    Tot aici ajungeam, insa nu mai aveam atata balci, atata manelism si atatea crize.
    Vorbesc gurile de dincolo de Romania ca Zeus este insusi modelul de roman... adica rrom, prin atitudine, comportament.
    Putem sa-i condamnam?
    Nu!
    Pentru ca au dreptate!

    La ce ne este utila culpabilizarea cuiva?
    Faptul ca presa a fost trecuta pe lista "criminalilor", rezolva cu ceva situatia?

    Urmandu-ti retorica... ai vazut tu cumva angajati din mediul privat iesind in strada pentru a-si cere drepturile conferite de Codul Muncii???
    :))))
    Se respecta macar o lege in aceasta tarisoara?!
    Da... presa e vinovata, ea trebuie sa faca si audienta (pentru a avea profit) dar trebie sa fie si soldatelul cetateanului comod ce, desi sufera umilinte peste umilinte din partea statului, reprezentantilor statului, pretinde unei institutii independente ce el singur refuza sa faca, la nivel de individ.

    Eu ma intreb la modul serios: cand vom scapa de mentalitatea asta atat de contorsionata???

    RăspundețiȘtergere
  17. Bunule, presa inseamna AFACERE, peste TOT IN LUME!
    Nimeni, pe aceasta planeta, nu face presa de dragul cetateanului, de dragul valorilor morale, spirituale, pro-bono!
    :)
    Asteptam sa se curete presa?
    Presa se va curata cand audienta va fi sub limita admisibila.
    Presa joaca pe acest teren, creat de catre politic si de catre noi, gloata!
    Mai auzeam "vesnica pomenire" cum ca presa nu face cultura.
    :)
    Cum draqu sa faca cultura ca nu mai incaseaza bani, si va trebui sa-si inchida portile.
    Sa faca cultura, educatie si morala, televiziunea care papa bani din buzunarul tau, al meu, al tuturor cu forta!
    Media privata sa-si faca afacerea in limitele cadrelor legislative.
    Am pretentiii de la presa privata la obiectivitate, corectitudine?
    Pai este un prestator de servicii.
    Daca lumea nu ar fi multumita, nu ar mai avea cui presta serviciul, ar da faliment si s-ar duce la matura lui Prigoana... afacerea cu statul!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Dacă distinsul nas mare

    Ar dori să mă facă expert

    Il rog să mai fac-o sforţare

    Să-mi explice efectul Lambert.

    RăspundețiȘtergere
  19. Păi, Dane, nu este fair! Bagă-ţi strofa înapoi, de ce ai şters-o? A rămas a mea în ofsaid.

    RăspundețiȘtergere
  20. Andrei,

    inainte sa citesc despre efect, iti spun sincer ca manipularea se duce pe toate nivelurile si nisele de interes ale populatiei. Nu stiu daca exista o statistica a publicatiilor de nisa cu tiraje cu tot, ca sa vedem in ce isi gaseste romanul satisfacerea curiozitatii cu banii lui de buzunar, ca sa vedem cat la suta se scrie pe diverse teme in Romania: politica, cultura, sport, economie, timp liber, hobby, etc... dar tabloidele ar putea reflecta exact realitatea apetentei pentru un anume gen de informatie. Fiecare trust de presa isi are tabloidul ei, plus cateva publicatii de nisa care te trimit prin autoreclama sa cumperi si tabloidul.
    Fiecare jurnal, cotidian sau nu, lasa cate o pagina sau macar cate o rubrica pentru care cititorul sa considere ca merita sa citeasca jurnalul. Si dincolo de ochisor, inghite si bataturica. Fidelizarea cititorului se face insa prin informatiile care-i sunt lui permanent de folos. Se fac studii sociologice si psihologice si se aplica in practica astfel incat, nimic nu este lasat la voia intamplarii, de la punerea in pagina pana la agatarea prin titlu.

    Cat despre politica... aici se merge pe partizanat si pe seductia cititorilor celorlalte publicatii. Multa lume cumpara ziare politic orientate divers, pentru a avea o opinie cu argumente si contraargumente in caz de parere proprie, dar raman totusi fideli unei anumite publicatii care a reusit sa-i convinga mai bine. Chestiunea ramane neepuizata, caci se ramifica in multe directii de discutie.

    Cat despre televiziune.... se vede de la stiri, dupa comentariul spickerilor, ca sa nu mai vorbim de talk show-uri... Este mult de povestit despre manipularea prin tv si ar insemna sa pun la incercare pe-aici timpul si rabdarea mea si a ta. Vezi diverse articole pe "subliminal" daca chiar te intereseaza chestiunea in amanunt. Nu ma scap de responsabilitatea raspunsului dar este prea mult de spus.

    RăspundețiȘtergere
  21. Faustinule,

    N-am scos-o eu monser, pentru ca nu am bagat-o eu. Nu era a mea. :))

    Lambert ne-a facut de ras pe noi, pe romani, pentru o atitudine pe care eu am atribuit-o salutului jurnalistilor, aplicat in cazul meu particular, mogulilor de presa. :))

    Nu stiu al cui avatar esti, desi am o banuiala, dar te felicit!
    :))

    RăspundețiȘtergere
  22. :)
    Eu te-am intrebat ce reprezinta minciuna, nu modul in care manipuleaza.
    Este dreptul lor sa o faca (sa manipuleze, sa fidelizeze etc), sunt prestatori de servicii, nu reprezinta statul, care are alta obligatie, alt rol in socieate, in viata cetateanului.

    Care-i problema ca un trust de presa "pune tunul" pe actuala putere?
    Problema putem sa o consideram cand piratul a spus ca "i-a ciurit" pe cei 5 milioane care nu l-au votat! Cand a "asmutit" clasele sociale una impotriva alteia, cand esenta era cu totul alta.

    Cred ca privim rasturnat situatia.
    Ordinea fireasca a lucrurilor este rasturnata.

    Crezi ca romanul, asa grobian, cum il considera nenea gallagan, mai are nevoie de confirmarea presei in cele ce le traieste zi de zi????
    Crezi ca presa ma determina sa vad ce se intampla in tara?
    Sa ma simt revoltat si, in acelasi timp, frustrat?

    Sau daca imi indrept atentia asupra faptului ca presa face orice pentru bani, uit ca acelasi lucru face statul, insa cu banii pe care mi-i scoate din buzunar OBLIGAT! Nu-mi da dreptul de a alege ce preferinte sa imi satisfac!

    Sau... sa luam drept buna recomandarea Zeusului: nu va mai uitati la televizor, ceva timp sa vedeti ca Romania e alta" (l-am parafrazat, nu le-am retinut ad literam)
    :)
    Presa a reusi exemplar sa prezinte toate fatetele Romaniei si romanilor.
    Nu ne place?! Nu suntem altfel, chiar daca spargem oglinda (presa).
    :))

    RăspundețiȘtergere
  23. Yess! :))))
    Am reusit sa reintru in comentarii.

    MINCIUNA,
    Adevarul se afla in cosul zilnic. Restul sunt vorbe si praf in ochi.

    Problema este ca, cu exceptia B1tv, si iaca nu-mi bat capul acum caror interese economice se datoreaza sustinerea, TOATE trusturile de presa au pus artileria grea pe BASE. Nu exista comentarii favorabile. Chiar si B1 fiind sngurul sustinator a sarit calul in comentarii PRO BASE si a devenit gretos. Nu sunt fanul politic al nimanui, dar fenomenul se poate observa cu telecomanda, cel putin la tv... Nu ti se pare ciudat? Mie da. Nu stau sa asist la talk-show-uri doar trec prin ele cautandu-m documentarul de pe National Geographic si inapoi cand este reclama, dar chiar si-asa imi dau seama de incrancenarea mardeiasilor.

    CINCI MILIOANE
    Exprimare gresita, inteles exact. Ei, reprezentau probabil in mintea lui, masa de manevra a celorlalti.
    "Ciuruit" probabil ca se referea la a-i face sa-ntelega, in niciun caz ca i-a lasat pe drumuri. Ar fi hilar.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  24. @elena marin-alexe

    Draga Elena,
    Imi cer infinite scuze ca nu ti-am raspuns la momentul potrivit, dar uite-te si tu ce-mi fac voinicii de prieteni ai mei! M-au prins n foc incrucisat...:))

    Iti multumesc frumos pentru comentarii si tin neaparat sa-ti spun ca si eu gandesc la fel. De fapt cred ca se "vede".
    O zi minunata iti doresc si complimente din inima, nu din gat!

    RăspundețiȘtergere
  25. Andreiule,

    "Presa a reusit exemplar sa prezinte toate fatetele Romaniei si romanilor."

    Presa a reusit exemplar sa-si arate complet toate fatetele ei. Cu romanii a scrantit-o de la bun inceput. Scoate ce-i mai gros si mai murdar din noi. Si asta nu e oglinda completa, ci oglinda asezata sub buric.

    RăspundețiȘtergere
  26. referitor la politica,unde recunosc sunt in afara poporului ce se pricepe foarte bine"la forbal si la politica"..eu daca fac o sinteza a regimurilor trecute si viitoare in mintea mea [c-o fi de gasca,sau de femeie,ce uneori pentru unii este totuna:)]spun ca sa zic:ce mi-e ceuasescu,ce mi-e iliescu..de constantinescu ce sa spun,iar de basescu nu am cuvinte[desigur excluse cele de lauda:)]..si cand te gandesti ca vine din zare pe al sau cal calare ,si el insusi "mana-n lupta vijelia ingrozitoare...care vine,vine, vine, calca totul in picioare"...cin sa fie cin sa fie..iata media in zare cu Diaconescu in direct chemare...vai de tara ce-l are...[ca tot de "Escu" are chemare]...punct!
    ce mai poate fi de comentat,;pacat ca prea adevarata e sintagma"de vrei sa vezi viitorul unei tari,priveste in trecut"...pacat,pacat..de sangele varsat..am zis si eu,sa ma bag in seama:)...

    RăspundețiȘtergere
  27. Draga Ryana,
    Suntem pui de daci Pe Decebal l-a chemat Scorilescu, dar asta istoria nu ne-a mai cofirmat, caci acest cuman de "escu" se zice ca inseamna "fiul lui".

    Istoria incepe cu descalecarea ungurilor in Ardeal, apoi cu cumanul Neagoe Basaraba, cel "tare-n s..la", apoi cu descalecarea lui Dragos, maramuresean cu nume slav de Laios.

    Dupa tatal sau bunicul turc ceaus, l-am avut pe carpaciul Nicolae, apoi veni randul unui stramos Ilie cu un nepot Ion, facut c-o tiganca si scolit la rusi, apoi unul nevolnic Constantin cu nepotu-sau Emil, zis Barba-Albastra si la urma ne treziram si cu basinosul de strabun al lui Traian. Al doilea, caci intaiul, latin de origine, a fost om de isprava. Ne pricopsiram, cu o gramada de daci, ce sa zic... :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. :)
    Acum reprosam presei si nuditatea "cosului zilnic"???
    :)))
    Il limiteaza cineva pe roman ca acel cos sa si-l umple din mai multe locuri?!
    :)))
    In ce sens iti pare ciudat? Ce ar fi de laudat la adresa politicienilor, iar presa nu o face? :)

    Este suficient sa privim la haosul legislativ din ultimii ani si ne este, zic eu, suficient.
    Enumera tu lucrurile bune din aceasta guvernare, tocmai pentru a-ti argumenta pozitia.
    :)

    Bunule, nu-ncerc sa te conving de "partea" cui sa fii, fiecare sa judece si sa decida cu propria-i tartacutza.
    Ce-ncerc eu sa evidentiez, este tinta gresita.

    Admitem: presa minte, manipuleaza, distorsioneaza, arata ce e mai gros si murdar in noi!

    Da-mi un exemplu, un singur exemplu unde noi aratam altfel.
    Mergi in invatamant, e durere crunta, interesele primeaza, iar bataia pe os duce la o manipulare atroce, comparativ cu manipularea presei. (nemaivorbind de umilinta elevilor si, implicit, a parintilor).

    Mergi in sanatate, e moartea privita in ochi, nu filmata. Interesele si bataia pe os e mai intensa decat in invatamant. Iar umilintele prin care trebuie sa treaca pacientii, au trecut demult limita admisibila.

    Mergi in institutiile de stat. Santajul este la rang de virtute.
    Nu stie ce sa mai faca bietul functionar sa-si mentina postul. Se toarna unii pe altii, doar... doar vor avea siguranta zilei de maine, nu de poimaine. Iar pe cetatean il trateaza functie de "zambet".

    Mergi la regia de transport bucuresti, sa vezi legea junglei si maretia banului. Pentru a se angaja pe post de sofer unul cu experienta si nu prea batran trebuie sa dea spaga de cel putin 700 euro, si obtine la inceput un post la garaj.

    Mergi la politie, unde absolventii de academie trebuie sa aiba punguta cu doi bani transformata inr-un cont destul de gras, ca sa obtina un post.

    Mergi la ANPC, sau in oricare alta instutie de stat pe care o doresti sa vezi daca presa manipuleaza, distorsioneaza realitatea.

    Mergi si in companaiile private, in urma carei legi functioneaza si cum functioneaza. Cat este economie subterana si cat nu.
    Cat este platit un angajat pe acelasi post aici, si cat ar fi platit in exterior (desi angajatorul de aici are mult mai multe facilitati - in sensul ca lucreaza la negru in stil mare).

    Suntem frumosi?
    Suntem buni?
    Ne preocupa cultura?
    Statul isi face datoria?
    Guvernul este capabil?
    Presedintele respecta litera si spiritul legii, iar comportamentul sau indeamna la respect si buna cuviinta?!

    Mergem in trafic si ne luam pulsul. Este suficient.
    Cultura?
    Care?
    Teatrul cu actori, considerati de varf, care se prostitueaza doar, doar mai atrag spectatori?!
    Opera care nu-si mai face publicitate din lipsa de bani si cei care ii trec pragul sunt atat de putini!
    Ce este bun in societatea romaneasca, iar presa asunde cu marsavie? Interesele lor oculte vor sa ne tina in bezna, cand soarele straluceste in frumoasa romanie.
    :)
    Acolo suntem, Bunule, sub buric!
    De la ceea ce inseamna stat, pana la ultimul taran din ultimul catun.
    Iar pentru acest lucru, presa este culpabila, ca nu face educatie, morala, cultura pe banii "mogulilor", in timp ce statul joaca "alba-neagra", dupa bunul plac.

    Eu prefer sa beneficiez de balci din presa mogulilor, iar de la stat sa beneficiez de toate drepturile pe care mi le confera teoretic constitutia tarii.

    Nu mai au pe cine culpabiliza pentru prostia si incompetenta lor?
    Parca si aud: lasati justitia sa-si faca datoria, nu mai puneti presiune asupra ei.
    :)))
    Da!
    Justitia sta cu ochii pe tembelizor si da verdicte functie de emanatiile analistilor!
    De ce?
    Pentru ca noi mimam profesiile, nu le exercitam.

    Dar... presa este vinovata!

    RăspundețiȘtergere
  29. Andreiule,

    Toate relele din tara asta este evident ca nu apartin presei, dar un sut in coasta a dat si ea. De ce trebuie sa aflu singur sau de la tine, si sa nu aflu din presa ca "cutare" sau "cutare" face si drege DOAR DACA ESTE DIN TABARA POLITICA A CELUILALT si doar daca cel care spune are ceva de castigat. Niciodata nenorocirile nu vin din tabara mogulului care are trustul.

    Mi-ai cerut sa arat minciuna. Minciuna este peste tot. Adevarul, doar in buzunarul fiecarui amarat.

    Cum contribuie presa la intretinerea minciunii? Simplu. Ii tine romanului mintea ocupata cu prostii in loc sa-i arate cauzele saraciei lui si sa puna degetul pe rana. Ii lasa in fata pe toti latraii, coruptii, venalii si mincinosii, ca sa le explice ei, de la inaltimea averii si puterii lor cum sta treaba cu Romania si cu saracia lor. Si ce solutii minunate de scoatere din criza au ei, cei care sunt autorii directi sau morali ai crizei!!!

    Ia sa intre frumusel la parnaie toti cei care au votat legi preferentiale pentru un potentat sau altul, ia sa se desecretizeze dosarele vanzarilor "strategice" , ia sa vedem legea lustratiei aplicata, fie si in 12-lea ceas. Ia sa vezi atunci ca nu mai are cine sa ne povesteasca cum e cum democratia si cu solutiile iesirii din criza. Invita presa vreodata pe vreunul cu gura mare fara sa cheme si latraii care sa-l astupe cu replici necerute si nepoliticoase in timp ce omul incearca sa argumenteze? Iese vreunul necompromis din vreo astfel de discutie? Si unde nu fac fata latraii, se baga moderatorii cu indicatii din casca.

    Nu exista libertatea presei. Presa nu ia atitudine. Ea doar asculta de ordine. Presa nu ne reprezinta pe noi si interesele noastre, ci pe ei, cu interesele lor. Dezideratul democratic numit "libertatea presei" este valabil in mintea lor pentru libertatea de a alege intre a slugari la darloaga potentatilor sau de a reprezenta interesele cetateanului. Evident ca presa a ales.

    RăspundețiȘtergere
  30. Si inca:

    "Ce este bun in societatea romaneasca, iar presa ascunde cu marsavie?"

    N-am afirmat ca suntem sfinti. Nu suntem nici mai buni si nici mai rai decat altii, poate declasati, poate putin mai primitivi si mai needucati... Pai de unde sa stii ce este bun in societatea romaneasca daca presa iti arata exclusiv crime, violuri de babe, sinucideri, divertisment mahalagesco-tiganesc care au adus romanimea intr-o depresie si-o isterie nationala... Unde este incurajarea pentru cultura? In televizarea inmormantarilor sefilor de clan ai interlopilor? Unde este educarea bunului simt? In zbieretele perpetue ale moderatorilor de emisiuni de divertisment? Nu, nu cred ca acesta-i drumul cel bun. Acesta-i doar un drum al banului. Nu vreau sa devin patetic, desi probabil ca sunt, dar raman in continuare pe pozitia ca mass-media cu tv in frunte, ramane cel mai toxic bun "spiritual" al romanului. Totdeauna trebuie sa aflam din strainatate cand un roman devine celebru printr-un act de cultura. Prapaditul de Costel zidarul, tenorul veleitarist, Herta Muller, Rona Hartner... si cati ca ei nu au avut loc in emisie de gutzi, copii minune, si multi altii, nevinovati cu ifose de vedete.

    In privinta lucrurilor bune ale guvernarilor, care in general nu exista, am niste opinii personale, e drept utopice, in conditiile actuale.

    1/ cine promite numai ca sa fie votat si nu se tine de cuvant, sa plateasca cu puscaria frauda psihica.
    2/ pe timpul mandatului sa nu fie bagati in seama de presa "independenta".
    Doresc publicitate? Sa se bage singuri in seama in piete publice.

    RăspundețiȘtergere
  31. Hai sa ne oprim, bine?
    E cald... iar lucrurile nu se vor schimba decat cand va fi foarte frig. Sau poate nici atunci ca e prea frig. :)))
    Daca ne pasa inseamna ca suntem de aceeasi parte a baricadei... dincolo se afla ei...

    Ma duc sa-mi sparg televizoarele...
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  32. Nu e cazul să tragă cineva concluzii definitive, dar ar mai fi câteva lucruri de spus, plecând de unde le-a lăsat Andrei Radu.

    Dar pentru că discursurile privind starea naţiunii au plecat de la judecata presei, ar trebui cumva făcută o distincţie între presa scrisă şi tembeliziuni. În cea dintâi mai supravieţuiesc în demnitate câteva cotidiene şi 1-2 săptămânale mai în fire. Parcă s-ar mai găsi câteva condeie care măcar când ne mint, ne mint frumos, adică scriu articulat şi într-o limbă română frumoasă. Despre lătrăturile ştiriştilor de pe micul ecran şi peroraţiile deprimante ale personajelor aliniate - s-ar părea pentru eternitate - la talk-show-uri nu mai vorbim.

    Deci revenind la oi, printre cele mai dureroase constatări se numără, după mine, (i) dezastrul sistemului de învăţământ, producător la chintal de diplome de licenţe şi de masterate accesibile fiecăruia după nevoi, (ii) inexistenţa unui sistem de valori şi mai ales a reperelor de măsură a valorii, (iii) dispariţia definitivă a plăcerii lucrului bine făcut, (iv) condamnarea inexplicabilă a oricărei preocupări pentru cultivarea unui minim patriotism.

    Intrarea în UE nu pare a ne fi adus altceva decât libertatea de a ne părăsi ţara şi a munci pe alte coclauri. Suntem contributori neţi la UE, niciodată impozitul pe prostie nu a avut o formă atât de concretă pentru contabilitate. Apartenenţa la UE ne-a extirpat, în schimb, puţina capacitate reziduală de a gândi cu capetele noastre şi de a ne găsi singuri soluţii pentru problemele proprii.

    Defectele genetice populare (regulile românilor care se aplică şi presei, şi puterii, şi justiţiei, şi, cu voia dumneavoastră, ultimilor pe listă, subsemnaţilor), le-am mai menţionat într-o postare la un articol anterior. M-am oprit atunci în momentul în care „lucrurile au luat o întorsătură serioasă”, ceea ce e bine să fac şi acum...

    Bref, Dan are dreptate, ne înţelegem în defetism şi sarcasm, deosebirile fiind doar de nuanţă. Ce să facem, cioranizăm un pic …. ca băieţii!

    Dar Dan tinde să se amăgească atunci când continuă să creadă că răul nostru depinde de o epocă sau alta, de un personaj sau altul. Generaţia lui, cu un anumit număr de ani de muncă şi activitate revoluţionară, ar trebui să consimtă măcar că nu Antonescu sau Ceauşescu, Iliescu sau Băsescu, Ciorbea sau Boc, sunt cauza pentru care am ajuns sau ne-am întors unde suntem. De la Dinu Păturică la Dinu Patriciu nu-i drumul aşa de lung .

    Suntem români şi nimic din ceea ce este româneşte nu ne e străin!

    Dane, bagă şi tu o fabulă de Grigore Alexandrescu!

    PS: Vă jur că mă întrebam mai deunăzi cum de rezistă acest blog tentaţiei de a pune la ceaun o leacă de politică. Nu a rezistat săracul!

    RăspundețiȘtergere
  33. :)
    Bunule, hai, cel putin noi sa nu fim partinitori.
    Daca ii acuzam pe ceilalti de ceva, macar sa ne asiguram ca noi nu avem nimic in comun cu obiectul acuzei.
    :)
    Sa lasam emotiile de-o parte si sa judecam la rece.

    Opinia mea:
    consider ca sunt MINTIT de catre stat, pentru ca banii pe care mi-i ia din buzunar cu forta, fie cand eu imi cumpar o rosie, fie cand imi platesc taxele si impozitele, nu ii dau pentru a fi mintit.
    Astept ca acei bani sa se intoarca in invatamant, sanatate, infrastructura, siguranta etc.
    Adica in toate acele cazuri pe care le-am expus mai sus, pe care le tine in mod voit intr-o lacuna legislativa (prin interpretare, sau prin neaplicare), intr-o mocirla, unde se prolifereaza jaful la drumul mare, mai mult sau mai putin ilicit.
    Nu stau sa le enumar pentru ca as imbatrani tastand. Un exemplu proaspat este "asigurarea obligatorie" a locuintelor.
    Ma obliga sa platesc, insa nu-mi garanteaza nimeni ca, in cazul unui cataclism, acea firma asiguratoare nu dispare, sau nu da faliment hocus pocus!
    E doar un exemplu superficial...

    Nu am nevoie de presa sa constat cum traiesc, sa fac comparatii intre tara mea si, de ce nu, Bulgaria, unde ma duc sa-mi cumpar rosiile si ardei toamna, pentru ca ies de aproape inca o data si jumatate mai ieftin decat le-as lua din tara!
    Nu am nevoie ca presa sa invite pe unul cu gura mare care poate sa-mi argumenteze de ce toata tara este vraiste. Nu ma incalzesc niciunde argumentele niciunuia.
    Argumente gasim toti, la orice, de dorim. Softul tartacutei este realizat la un nivel profesional.

    Nu presa judeca, nu presa emite sentinte.
    Ea arata cu degetul indicator spre ce este platita sa arate.
    In orice tara doresti tu, vei gasi acelasi tipar. Cu un amendament - specificul romanesc si-a pus amprenta!

    Niciunde nu vei gasi o "presa libera", pentru ca nu ar supravietui. :)
    Interesele nu se cramponeaza numai in politic. Daca stai drept si cugeti stramb, ei castiga bani si din publicitate mincinoasa, la produse toxice, poate mai mult toxice decat politica.

    Din punctul meu de vedere, dea Domnu' cat mai multe trusturi de presa, cat mai multe indicatoare.Cine are tartacutza functionala, intelege pe ce lume traieste, cine nu.... legumeste, si cu, si fara presa!

    Intr-o societate sanatoasa, nu presa trebuie sa ia atitudine, ci varful, "crema intelectualimii".
    Dar la noi cine sa o ia?
    Liiceanu, care facea plecaciuni in fata piratului, cand il jignea in mod indirect?
    Ala cu icr-ul?
    Ala cu presu - Plesu?!
    Cei care au reprezentat ceva paa in '89 nu mai au niciun cuvant de spus, pentru ca poarta stigmatul "comunist", iar cei de dupa '89 sunt precum broscutele de metal care functioneaza doar cand li se intoarce cheita.

    Despre ce vorbim?!

    Legea lustratiei?
    Nu-si mai are rostul. Fuse si se duse oportunitatea ei.
    Dosare intregi disparute sau refacute.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  34. Scuze, Dane, am văzut prea târziu apelul tău să ne oprim. Am însă întotdeauna dificultăţi cu intrarea şi postarea!

    Imi dă tot timpul peste mână ăsta micu', softu'!

    RăspundețiȘtergere
  35. Da!
    Bun schimbul asta de idei pe seama mintii romanului si poate nu numai.

    Dar ce e in mintea oricarui Om care devine responsabil cu soarta unei familii,comunitati,natiuni,baska daca ma gandesc la Obama,la soarta intregii lumi? Gasirea rezolvarii perfecte a ecuatiei pentru o bunastare vesnica...zic eu.
    Pe vremuri pentru o bucata de pamant ca untul curgeau rauri de sange, astazi... tone de cerneala masmedia si milioane de constiinte si sufflete infierate,sclavizate intre randurile lor.
    Categoric omul crede cel mai mult in libertate.Dar ideea de libertate trebuie redefinita.Prefer sa imi inchid trupul intre 4 pereti si sa-mi fie sufletul liber.
    Presupunem ca sunt un Om intors de pe o insula pustie si dupa 40 de ani vreau sa reinvat mintea romasnului,sa traiesc printre ei. Imi va fi greu pentru ca exista atata informatie care imi vinde adevarul ca mi-ar trebui inca 2 vietii sa inteleg unde ma aflu.Oricum
    Fiecare Cicoi isi are iobagii lui si Gallagher poate fi si el. Atunci cand cel pe care il aperi sau il incriminezi are un nume devii responsabil,poate mai responsabil ca el faptasul.

    RăspundețiȘtergere
  36. Bunule, nu stau intr-un glob de cristal, conectat la media romaneasca.
    Nu ai nevoie de presa ca sa vezi ce e bun si ce nu e bun in tara asta.
    Parerea despre tara in care traiesc, eu, personal, nu mi-o fac in urma celor prezentate de catre media.

    Cand cei "alesi" vor hotari ca e momentul sa se comporte civilizat, cu bun simt, profesionalism si respect pentru toti cetatenii acestei tari, iti garantez ca si atitudinea mass-mediei se va schimba.
    Si, mai ales, cand cineva va raspunde si penal, pentru toate greselile in urma carora generatiile viitoare vor avea de muncit sa plateasca pentru ele.

    Ochim o pista falsa. Dar e singura metoda ce le-a mai ramas tuturor politicienilor de a se disculpa, inculpand pe altii, prin intermediul unor asa-zisi "oameni de cultura" precum nenea gallagan.


    :)
    Daca nu exista "parti bune" ale guvernarilor, de ce ne tataram pe presa?!
    pentru ca e a mogulilor (rai)?!

    :))

    Tututor ne pasa, insa ne complacem.
    Ori ca nu avem posibilitati, ori ca suntem prea preocupati cu interesele personale, ori ca ... ne-a apucat lehamitea si nu mai intrezarim nicio speranta ca ceva se va redresa.
    Eu sunt pentru ultima varianta.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  37. :)
    Faustinus, ai dreptate: "suntem romani, si din ce este romaneste, nimic nu ne este strain"

    Bunul facea referire la mine, la staivilirea mea, am scris prea mult si prea repede!
    Dar nu ma pot abtine cand vad cum ochim iar tinte false, ca ulterior, iar sa ne intrebam unde am gresit si ce-am gresit!
    :(

    RăspundețiȘtergere
  38. Dan...
    sunt in pragul unui atac de panica...aproape ca nu am respirat pana am parcurs toate comentariile.
    ce faceti voi aici? alt "talcshou" cu buni da' rai?
    manipulati acum si sarmana mea inima? daca unica stare inalt vibrationala pe care cineva o are se rezuma la decoperirea ca nara lui se potriveste uimitor de bine cu degetul aratator,inteleg...
    dar sa faca si presa..."Este dreptul lor sa o faca (sa manipuleze, sa fidelizeze etc), sunt prestatori de servicii, nu reprezinta statul, care are alta obligatie, alt rol in socieate, in viata cetateanului"???
    despre ce vorbim? sa presteze servicii manipuland? mi se pare grav sa gandesti asa...nu vreau sa supar pe nimeni, sunt om pasnic :))
    dragul meu/ dragii mei!
    sa invatam sa fim formatorii propriilor opinii...am spus probabil o prostie...politica e o prostie!(nu sparge televizorul Dane!)

    Cat de patimasi sunteti! mai ales dvs., domnilor! Simt nevoia unui cub de gheata in crestet!
    "jocul vostru de picioare" m-a naucit!
    Aaaaa... te felicit ca ai afisat programul de audiente la sinagoga Ta! Primesti si d'astia confuzi? :)

    RăspundețiȘtergere
  39. ca de obicei sunt bomba cu efect intirziat...imi cer scuze acum am realizat ca si tu ai un escu la coada[a numelui desigur]....
    este deosebit de interesant ce mi-ai spus,clar nu stiam despre Decebal cum ca il chema Scorilescu..si iata ca desi nu avem in traditie monarhia,divinitatea nu se abate de la a aseza in fruntea popoarelor descendenti ai voievozilor,macar si amintind prin nume acest lucru..
    apropo!..tu ti-ai facut arborele genealogic?..nu cumva ceva ruda cu marele Decebal esti si stii sau poate nu?...
    caz in care am dubla mandrie sau dilema..a cui cuscra sunt ..a Domnului,sau a Domnului?:))).......

    RăspundețiȘtergere
  40. Bun seara tuturor,
    N-am spart televizorul, era doar o figura de stil... :))

    Pe unde am ramas? Aha,

    Faustinus,

    Uite probabil tie nu ti-am spus dar incerc sa evit polemica din motivul ca furat de argumentatie sau de peroratie, pot ajunge sa spun lucruri pe care ulterior sa constat ca nu sunt tocmai cele in care cred. Desigur ca fiecare dintre voi aveti dreptate si poate ca in alt context ma asezam pe pozitiile voastre. Pana la urma adevarul este cunoscut de catre cei care il fabrica, generand discutii pe marginea efectelor lui si nu depinde neaparat de parerile avansate intr-o polemica. Cand am propus sa ne oprim am facut-o pentru ca discutia devine un fel de graf in expansiune radiala, fara un drum de intoarcere, sau mai degraba un labirint, ale carui fundaturi se desfac paradoxal in alte labirinturi.

    Departe de mine gandul sa te contrazic ci iaca aplaud cele scrise de tine despre saracirea mentala a romanului, lipsa de repere in alegerea valorilor, pulverizarea nationala, si "beneficiile" UE. Lipsa elitelor am mostenit-o si s-a perpetuat, chiar daca proletariatului intre timp i-a iesit din cap rolul sau istoric hotarator de clasa conducatoare.

    Nu confund totusi esenta cu aparenta. Radeam de marii nostri conducatori pursange stiind desigur ca la romani naravul din fire, n-are lecuire si ca nu s-a nascut inca romanul acela drept si vertical care sa ne scoata cu capul din gard, unde ne-am bulucit cu totii. Era mai mult o joaca decat o credinta insiruirea acelor "escu".

    RăspundețiȘtergere
  41. Da Andrei,
    Sunt de acord sa nu mai ridic piatra caci sunt si eu la randul meu, plin de tare si superficial, ca tot romanul.

    Sunt de acord, perfect de acord, cu cerintele tale vizavi de transparenta cheltuirii banilor publici in interes public si nu personal.

    Ma intristeaza faptul ca elita, putina cata este, s-a vandut puterii.

    Si sa stii ca nu m-am oprit din pricina ta, ci dintr-a mea, caci m-am surprins incrancenat, vorbind despre niste chestiuni pe care eu nu le pot rezolva si de care practic incerc sa-mi eliberez mintea.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  42. Xia, te servim cu un pahar plin de rece... apa! Fara xanax.
    :)

    Presa, oriunde te-ai afla, manipuleaza, fidelizeaza. Manipularea, fidelizarea, nu s-a nascut pe teritoriu romanesc.
    Nici macar cu asta nu ne putem mandri!
    :)
    Este grav sa gandesti asa?
    Adica se vezi o evidenta si sa fii de acord cu ea?
    Pai, dupa cum bine ai spus... sa fim formatorii propriilor noastre opinii, nu sa ingurgitam tot ce ne-ar spune un gallagan, un stoian etc.

    Un trust de presa este o AFACERE!
    TV national (in speta tvr) nu ar trebui sa fie o afacere.
    Acesta nu trebuie sa manipuleze, fidelizeze, partineasca etc, pentru ca vrem, nu vrem, toti scoatem bani din buzunar pentru existenta lui.
    Aceasta televiziune trebuie sa-ti dea educatie, cultura, morala, etica etc, nu posturile private.

    Un post de televiziune privat, poate sa-ti dea tot ce doreste, atata timp cat nu incalca legea audio-vizualului.
    A-i pretinde unui "mogul" sa-ti faca educatie, cultura, epurare sociala, imi pare grav. Abia asta imi pare grav... e un fel de reminescenta comunista.

    De ce?
    Pentru ca inseamna ca nu am inteles economia de piata.
    "Mogulul" face bani din publicitate.
    Publicitatea vine din audinta.
    Audienta inseamna un numar cat mai mare de persoane care belesc ochii la posturile acelui trust.
    Simplu ca buna-ziua.
    :)
    Iar numarul mare de persoane care belesc ochii la postul respectiv trebuie captat prin ceea ce-i place, ceea ce are nevoie.
    (succesul televiziunii poporului, adica 0tv - a inteles mecanismul si a prestat serviciul care avea mare cerere. Acum isi extinde "serviciul" creand un partid).
    Suntem curiosi cata prostime exista in Romania?
    Ne vom satisface curiozitatea cat de curand. Statistic!
    :)

    Negam evidenta?
    Ok. O putem face.
    Am facut-o intotdeauna.

    RăspundețiȘtergere
  43. Draga Xia,

    Ne mai dam si noi in petic, ca baietii. :))

    Stii cum era odata: barbatii se retrageau intr-un salon cu coniace si trabuce sa discute politica, iar femeile in altul, sa vorbeasca despre cele spirituale.

    Acum desigur ca nu mai este asa. Femeile au intrat in politica si s-a dovedit ca joaca dur, asa ca tot romanul se pricepe la politica iar noi cu totii nu facem exceptie...

    Eu cinstit sa fiu nu prea ma pricep, caci daca ma pricepeam eram inauntru, si altul mi-era acum discursul. Dar sa comentez, imi place din cand in cand.
    :))

    La sinagoga, din punctul de vedere al crestinilor, sunt numai oameni confuzi. Te primesc cu drag mai ales ca tu nu vei avea de suferit.
    Barbatii deh, ca barbatii...se mai zgarie, se mai lovesc, se mai taie... imprejur... :))
    :))

    RăspundețiȘtergere
  44. Sorine, bine-ai venit! :)

    Da, ai dreptate! Priviti dinafara suntem niste extraterestrii. Pai daca nu ne intelegem noi intre noi, cum Doamne iarta-ma sa ne inteleaga cineva care se uita la noi prima oara. Ca la girafa. :)

    Of Doamne, de ce nu ne-ai facut si pe noi niste nemti, colo, sau macar niste englezi!?
    :))

    Da si eu cred ca dorim sa le fie bine vesnic celor din jurul nostru si uneori chiar ne iese. Acum, in Romania, tot pavajul este facut din bune intentii.
    Si bordurile.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  45. :)
    Bunule, eu nu privesc discutia ca pe o "ridicare a pietrei" ci ca pe un mod firesc de comunicare.

    Noi, romanii, si cand ne comunicam parerile, o facem intr-un mod aparte.

    Argumente in sustinerea pretentiilor la adresa presei private nu sunt!
    Nu avem. Extindem dorintele noastre spre ce ni se pare ca putem ataca mai usor, spre zona mult mai vizibila, mai aproape de noi. Tot din frustrare facem acest lucru.

    O seara frumoasa tuturor.
    Multumesc pentru gazduire.

    RăspundețiȘtergere
  46. Cuscra draga,

    N-am incotro, trebuie sa te deceptionez.
    Sunt neam prost!
    :))))

    N-a ramas decat o biata mezalianta virtuala la care poti renunta fara resentimente.

    Din pacate ai doar optiunea sa ramai ruda prin alianta doar cu Domnul. :))

    RăspundețiȘtergere
  47. Andreiule,

    Nu am dorit sa jignesc pe nimeni, cu atat mai putin pe tine. Mi-am recitit comentariul si, vazut prin ochii tai, mi s-a parut putin taios. Prin ai mei, cand l-am scris, nu parea. Imi cer iertare daca te-am atins fara sa vreau.

    O noapte buna va doresc si eu tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  48. Dan,
    eu am venit cu gândul meu, îmi pare rău dar nu am citit comentariile...:(
    Dacă tot am pus întrebarea pe 100RO...am ceva sugestii...

    Cu pensula şi acuarelele s-ar putea rezolva... dar nu m-ar satisface!
    Cu acele de tricotat nu s-ar putea face ceva?
    S-o întrebăm pe mama OMIDA!

    RăspundețiȘtergere
  49. :)
    Bunule, fi pe pace!

    Nicidecum nu mi s-a parut taios.

    Ma deranjeaza lipsa argumentelor.
    Noi suntem cu preponderenta emotionali. Toate intreprinderile noastre (fie ca sunt la nivel politic, sau la nivel de individ) depind de emotii. Emotionalul ne stapaneste, ginta latina, nu?!

    :)
    Noi, spre diferenta de nemti, devenim patetici in exprimare; spre diferenta de engelezi ne punem intrebari, despicam firul in saispe'; spre diferenta de americani, nu ingurgitam inca toti, tot ceea ce ni se serveste asezonat cu pop corn; spre diferenta de suedezi, consumam alcool, insa de "inima rea" etc.
    :)
    In timp ce noi culpabilizam presa ca manipuleaza, fidelizeaza, in ue, (sua a fost prima), fiecare individ face cursuri pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare (manipulare, fidelizare) pentru o reusita pe plan profesional - de la manager, pana la spiritualist.

    Suntem sau nu conectati la lumea din jurul nostru?
    Nu fi trist, 2012 se apropie cu pasii miriapodlui hamesit!
    :)
    daca nu e 2012, cu siguranta 2013!

    Somn usor, tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  50. cuscre,nu ai scapare:)))
    ti-am zis:"buna ziua mi-ai dat,belea ti-ai capatat!"...mai neam prost ca mine n-ai sa vezi...dovada faptul ca lumea si evident Maria-Ta,vorbiti de lucruri serioase pe aici..eu insa da-i cu presupusul..sunt total pe dinafara subiectului..prin urmare,cel care pierde esti tu...la descendenta neamului nu am facut sapaturi,dar odat ce in certificatul meu de nastere scrie ,targoviste,cetate de scaun vorba ceea,de ce sa nu-mi inchipui eu ca as fi neam cu Dracula[ups,Vlad tepes,cumva...sau Mircea cel Batran]chiar daca am parasit locatia din frageda pruncie,si m-am asezat pe plaiuri de foste pasalacuri turcesti..deci cum am zis,pe la mine prin postari mai proaspete,la vremurile astea la sminteala ce ma inconjoara,mai am un pic si ma declar Napoleon:)))
    acum serios vorbind,am glumit,si sper sa nu te fac de ras,in fata distinsilor oaspeti ce umplu paginile blogului tau,cu parerei si comentarii deosebit de inteligente,iar eu umblu pe aici precum cetateanul turmentat al lui Caragiale,intreband"eu cu cine votez?"..
    gata, e ultima oara cand mai imi folosesc tupeul si fac glume nesarate..parol!:)...

    RăspundețiȘtergere
  51. Buna dimineata!

    @Mariana,

    Cu acele de tricotat da, daca cineva ii tine strans sa nu se miste atunci cand sunt folosite.
    :))

    Andrei,

    Iti inteleg revolta.
    Suntem conectati la lumea din jurul nostru? Eu zic ca da.

    RăspundețiȘtergere
  52. Ryana, :)

    Ba glumele tale sunt sarate, cel putin eu le gust!:)

    Zici ca mai am un pic si te declari Napoleon, ceea ce ma indeamna sa cred ca de fapt, tu ne-ai ascuns ca esti contesa Walewska.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna dimnineata Nima? :)

    Cum iti merge? Cum mergi? :)

    RăspundețiȘtergere
  54. Merge !...Si merg ! Amandoua ...binisor . Cu sprijin :))

    RăspundețiȘtergere
  55. hahahahahahaaaaaa!..contesa Walewsca?..pardon,draga cuscre,nu stii cu cine stai de vorba..sunt Iosefina in persoana:)))))))..ce naiba daca e bal bal sa fie!..pai ce dau eu un tron pentru o noapte doua de amor?..departe de mine gandul...prin urmare pana nu se anunta divortul maine poimaine...in ce salon preferi sa bei cafeaua?..in cel din aripa de vest,sau de est al castelului meu fantomatic?:))))))...
    ps...multumesc pentru apreciere..esti un gentelmen ca de obicei!:)..un week-end magnific iti doresc!...

    RăspundețiȘtergere
  56. Nima,

    Da-ti-ar Dumnezeu sanatate! :))
    Daca nu era Seban, caruia ii doresc acelasi lucru, si daca nu ma-ntalneam cu Serban la Oreste, astazi nu te-as fi "cunoscut" . Multumesc sintagmei a nimic nu este intamplator! :))

    Weekend bun! :)

    RăspundețiȘtergere
  57. Iosefinaaaa,
    cuscra draga! :))

    De ani de zile ne pacalesti si zici ca esti Ryana. :)Pai gata acum nici macar cuscra nu-mi mai permit sa-ti zic! :)

    Iosefina draga,

    Te invit la o polca.
    Sa-nceapa muzica!

    Doamna...., dansati? :)
    :))

    RăspundețiȘtergere
  58. Dane,
    am senzatia ca esti Napoleon deghizat,si vrei motive de divort:))))...ai uitat sau te prefaci,ca eu prefer menuetul...polca imi zalatuceste dantelele si volanele de catifea,si ce fel de imparateasa as fi daca tinerii astia ar incerca si ei cumva sa ma imite...si apoi jurnalistii"mai draga"mama ce apa la moara le-as da:)))))..hai ca daca mai continui dialogul cu tine,rezerva-ti cumva timp si fa cercetari pe la spitalul noua,caz in care cineva cheama 112 si ma trimite pe acolo...nu de alta dar daca nu ai relatii in ziua de azi pe la spitale,mai bine cauti un preot..ce viata duc si preotii astia in ziua de azi...incep sa-i invidiez...in ce tara traim,of,of,of!....zise ryana,revenita la luciditate:)))))

    RăspundețiȘtergere

parerea mea