UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

marți, 30 august 2011

SUFLETUL ROMANULUI

fotografia spectaculoasa a unui suflet oarecare - nu neaparat de roman - din care se poate observa lesne marimea, greutatea, situatia karmica, forma, vechimea si gradul de vibratie

38. SUFLET DE ROMAN – cu conotatia spiritualistica de “suflet stramosesc dac” este un melanj de suflet oriental, daco-romano-goto-huno-gepido-avaro-bulgaro-ungaro-uzo-pecenego-cumano-turco-tataro-fanarioto-tiganesc, cu foarte mult suflet slav (vezi pct. 39. despre sufletul slav), si in cele mai multe dintre cazuri este bun, mare, generos, ospitalier, neinfricat, drept, cinstit, patriot, milos si iertator, iubitor si mare amator de manele, mititei, bere si mai cu seama crestin ortodox si plescar. In consecinta sufletul romanului este lesne de manipulat si de cumparat politic, pe bani, fara chitanta, sau sub forma de troc, constand in bunuri spirituale, gen functii de bugetar, si promisiuni electorale, sau bunuri materiale  mai mult sau mai putin comestibile precum faina, adidasi, malai, insigne, baloane, zahar, pungi de plastic, vanghelioane, sepci, tricouri, sarmale (pardon, sarmalele tin mai mult de partea lui spirituala, de suflet ortodox, caci ele reprezinta mobilul sau rasplata de la pupatul moastelor Sfintei Parschieva), brichete, ulei, pixuri, etc. Sufletul de roman mai are in componenta sa doua tipuri de suflete specifice, neaose, care nu se mai intalnesc la alte popoare.

a/ suflet candriu de papugiu este un suflet de mic mestesugar roman la fel de neinteles, ca si epitetul de “candriu”, imposibil de definit, dar in orice caz usor schizoid, suflet care il determina pe posesorul lui spiritualistic sa se comporte paradoxal, sa planga in loc sa rada sau invers, sa rada necontrolat in biserica, la concerte si la inmormantari. Cu toate acestea el este un suflet destul de simpatic, caci este adeseori evocat la betie, prin cantecul care-i poarta numele.

b/ sufletu' lui Avram Iancu este un suflet romanesc istoric, de o maretie si o glorie incontestabila, care din pacate, printr-o folosire excesiva sub forma de sintagma in vorbirea de zi cu zi, si-a pierdut intelesul primar. Atunci cand este evocat intr-un dialog sau intr-o povestire, inseamna ca povestitorul a aflat cu stupoare ca ii lipseste sau i s-a furat (lui sau altei persoane) un bun material sau spiritual esential si de mare valoare.
Exemplu:
Intrebare: Are poporul roman o menire mesianica?
Raspuns corect: Sufletu' lui Avram Iancu! sau mai pe scurt: "Sufletu'"! 

Observatie: sufletul de roman poate fi furat, castigat sau cumparat temporar prin diverse tertipuri, dar constiinta lui ba.

39. SUFLET SLAV – suflet hipersensibil mare si paradoxal in extremismul lui sublim, spiritualistic evlavios, artistic si ticalos totodata, pe care il detin popoarele slave dar in special rusii, care au un grad mai pronuntat de paranoia. Rusul are obiceiul sa te pupe si sa-ti planga pe umar, in timp ce-ti strange mana tovaraseste si se concentreaza la ceasul tau. Deindata ce ceasul de la fosta ta mana cazuta pe jos, ticaie linstit in buzunarul de la fostul tau palton aflat deja pe umerii lui, tu spui “spasiba” iar rusul, din tot sufletul lui mare cat fosta uniune sovietica, bea cu tine cot la cot vodka, zbiara Kalinka si Internationala, bate cruci mari, danseaza cazaceasca si iti usureaza viata luandu-ti de pe cap marile griji pe care le ai cu graul, tezaurul, uraniul, padurile, aurul, teritoriul si cenusa din vatra, oferindu-ti in schimb cu generozitate o prietenie vesnica, un sprijin politic de culoare rosie precum si un cuvant tainic, care imbarbateaza, format din patru litere care incepe cu consoana “M” si se termina cu vocala “E” si care mai are in componenta inca doua vocale, ghici care !?

Definitii extrase din Spiritualist, Hypnotic & Idealistic Terms Dictionary (SHIT-Dictionary), parte integranta a lucrarii The Bases of Universal & Literary-Licentious, Spiritualist, Hypnotic & Idealistic Terminology (BULLSHIT) 
Sursa foto suflet

10 comentarii:

  1. Am râs citind deşi mai decent ar fi fost să mă simt ruşinată de adevărurile din postarea domniei tale. Şi, eventual, să lăcrimez o leacă, graţie contribuţiei aduse de partea slavă a sufletului meu.
    Da' între timp mi-am amintit că la mine s-a întâmplat ceva şi d-atunci...sufletu'-suflet, aşa că am tăcut.
    Acu', mulţumită ţie, am formula completă ca să mi-l refac. Numai că nu ştiu de unde şi cum să obţin toate ingredientele.
    Exceptând faptul că şi eu pot fi puţin candrie - e suficient să nimeresc sticla potrivită din debara şi să consum ceva licoare din ea, despre restul n-am cunoştinţă cum să le capăt.
    :)
    Concluzia e că la un asemenea melanj, sufletul românesc trebuie că e cu adevărat preţios şi...rar.

    RăspundețiȘtergere
  2. Auzi Danule, dar de ce sare dicţionarul tău direct la 38?! Am ratat eu vreo postare?

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut, Dane, şi jos pălăria pentru ineditul dicţionar! Excelentă ideea, savuroase definiţiile!

    Un cuvânt atât de misterios şi de rar, precum “candriu” nu putea să scape atenţiei etimologilor. Se pare că marele Alexandru Graur îi atribuie o origine ţigănească. „Candriu” ar avea mai multe sensuri: beat, pe de o parte, ţicnit, capiu, smintit, pe de altă parte. Cântecul binecunoscut i-a dat cuvântului o aură aparte şi l-a înnobilat, elevându-l din registrul prozaic iniţial într-unul sentimental.


    Probabil, autorul versurilor nu a găsit altă rimă, dar perechea „candriu – papugiu” se potrivea bine mahalalei, lâncedă în fapte, dar aprigă în simţiri.

    Astăzi, da, lucrurile s-au schimbat: mahalaua nu mai evoluează la periferie ci la centru şi a dat năvală, prin antene, în casele tuturor. Mahalaua nu mai este lâncedă, ci râncedă.

    RăspundețiȘtergere
  4. La multi ani, stimate !

    Cat despre Suflet ..
    „Dar toate aceste lucruri, când sunt osândite de lumină sunt date la iveală; pentru că ceea ce scoate totul la iveală este lumina” (Efeseni 5,13).

    >:D<

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunatilor!
    :)
    Va multumesc tuturor si inainte sa va imbratisez si sa-mi iau la revedere, va asigur ca voi intra cat de curand cu o vorba buna si frumoasa pentru fieacare.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. :))
    Sufletul romanului e o corceala de suflete.
    Functie de context, romanul scoate la iveala mapa cu fel si fel de suflete.
    Ma conving pe zi ce trece ca acest suflet (ce o fi fiind el) isi are salasul in tartacutza.
    Daca tartacutza este deteriorata considerabil si sufletul (ca o reverberatie) acuza aceleasi simptome (adica de deteriorare).
    In cativa ani, poate "studiile" lui peshte prajit vor iesi la rampa cu dezvaluiri socante despre suflet, evident pentru a le da apa la moara oportunistilor de a omogeniza aceste "dezvaluri" cu ceva ingrediente primitive spiritualistice.
    :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna dimineata Dane , spre pranz , asaaaa !
    Dupa ce am ras de m-am umflat (iarasi), ma gandesc cum as putea sa nu mai rad atat , ca cica rasu-ngrasa ! Asaaaa, si cum iti spuneam , citind eu si mai castigand un kilogram , am mai pus un kil la sfarsit de tot cand nu mi-a fost chiar atat de greu sa mai descopar cele doua vocale necesare intru definirea celor atat de daruite de "amicii nostri " istorici de-a lungul glorioasei noastre treceri prin spatiul ce inca ne mai apartine (????). Cred ca ai dat , bunule Dan , cea mai hazlie dar si cea mai completa definitie a sufletului romanesc . Cu care suflet, ce sa facem ? Ne mandrim !
    Unde-i o batranica ? As vrea s-o ajut sa treaca strada ! CHIAR DACA EA NU VREA !

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna seara dragii mei,
    Vin maine sa va raspund cu cel mai mare drag. Astazi sunt catranit rau caci mi-a disparut dictionarul din Word, unde-l salvasem....
    :))
    Nu-mi ramane decat amintirea: "SHIT si BULLSHIT" doua vorbe care reprezinta excat situatia actuala...
    Probabil ca_contele de Saint-Germain si-a bagat violeta in laptopu' meu...

    RăspundețiȘtergere

parerea mea