UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

joi, 8 aprilie 2010

ROMANI PUPACIOSI

Doamne pupa-ti-as urma pasilor tai! 

Am zis si m-am pus bine cu Cel de Sus! Sau cel putin asa mi se pare.

Iata ca putem deschide o fila speciala despre pupat, caci cate conotatii minunate poate avea acest cuvant in mentalul romanilor.... !!!
Prosternarea sa fie ea specifica orientalilor sau radacinile i se duc in preistorie si apare sub diverse forme in toate culturile? Iaca numai un antropolog ne poate lamuri. Specific romanilor insa, cred ca este un anume gen de pupaturi: pupat papucul turcesc, domnesc, mana care poate sa te ucida, tarana patriei, pupat leafa si hataruri, pupat mosteniri, functii, zestre si cam orice care se poate constitui intr-o pleasca. Sintagma "nu mai pupi tu..." cred ca o avem doar noi romanii in exclusivitate.

Pupatul moastelor
Trebuie sa recunosc ca initiativa criticarii pupatului de moaste aiurea-n tramvai ii apartine domnului profesor de istoria religiilor, Octavian Sarbatoare de pe "reteaua literara". Domnia sa a luat atitudine in sensul cercetarii verificarii autenticitatii moastelor oferite cu generozitate la pupat de catre Biserica Ortodoxa Romana. Adica pupam-pupam, dar ce pupam? Personal am descoperit intr-un articol de pe net ca suedezii pupau de zor niste false moaste care nu apartineau sfintei careia i se atribuiau. Stirea pe scurt arata cam asa:

"Conform unui nou studiu efectuat de specialistii Universitatii din Upasala, Suedia, mostrele extrase din craniul Sfintei Bridget si din acela al fiicei sale, Katarina, nu arata nicio legatura de rudenie intre relicvele mamei si fiicei, asa cum ar fi fost normal. Mai mult decat atat, vechimea craniilor nu corespunde deloc cu perioada istorica in care au trait cele doua personaje."

Pupatul oaselor este perceput de crestini ca un gest frumos care duce la mantuire, caci pupatul este direct proportional cu mantuirea. Cine nu pupa sfintele moaste, nu pupa nici mantuire.:) Bataturica si ochisor, nu?. :)Desigur ca actul fizic al pupatului are si o componenta manipulatorie, caci in stiinta manipularii, atingerea se stie, obliga pe cel atins (pupat) sa reactioneaze in favoarea celui care ia initiativa. Captatio benevolentiae.
Credeti ca sfintii au nevoie de actul acesta manifest al smereniei si veneratiei, ca sa puna o vorba buna pentru credinciosi pe langa Cel de Sus? Vanitatea nu este un atribut al lor. Oare cum or fi privit ei in timpul vietii lor eventualitatea ca cineva vreodata le va pupa oasele, ca sa sa intervina mai departe pe langa Cel de Sus? In sine gestul puparii unor resturi de cadavre descompuse nu mi se pare deloc la locul lui. Inclinatia aceasta nenaturala da dovada mai putin de smerenie, cat de o atitudine morbida fata de moarte. Goana dupa moaste a facut ca scheletele sfintilor sa fie dezmembrate cu buna stiinta si imprastiate prin diverse biserici, pe unde cu gandul nu gandesti. Nu m-ar mira ca peste nu multa, vreo coasta sau pubisul  lui Stefan ce Mare si Sfant sa ajunga si pe la Vladivostok, Novosibirsk, Santorini sau pe Valea Timocului, daca interesele Bisericii Ortodoxe o vor cere. Ortodoxia, care este incremenita, osificata in proiect, are o componenta depresiv-obsesiva prin aducerea permanenta in atentia dreptcredinciosilor crestini a mortii, desigur ca parte importanta a accesarii Raiului. Obiceiul pupatului de oase insa nu este un fenomen original ci de import caci l-a preluat din culturile Orientului Apropiat. Ma opresc deocamdata aici.

V-am pupat! 

Va urma -daca va fi cazul:
Sarutul lui Iuda
Pupoiul rusesc
Pupatul mainii 
Pupatul la intanire

10 comentarii:

  1. :)))
    Imi permit sa sugerez si pupatul pe portofel... :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. :)))
    sau pe buzunar!
    Functie de caz si interes.

    RăspundețiȘtergere
  3. Danule, la mine, pupăceala e marfă de contrabandă. E rară şi exclusiv virtuală. Se pune sau nu?
    Ultima oară am pupat o fereastră de messenger, că omul era on line, dar nu răspundea la mesaje. (Se stie el, dar l-am iertat că avea un motiv justificat.)

    Oricum, o să fiu prezenţă la lecţia despre pupoiul rusesc. (Cum sunăăăăă!) M-ai făcut curioasă.
    :)))))))))))

    Apropos de pupat, acum vreo 10 ani am asistat la o mare ceartă între un patron şi directorul tehnic al firmei respective. Directorul solicita o mărire de salariu, patronul în amâna de ceva vreme. La un moment dat, directorul s-a înfuriat f tare şi au ieşit scântei. El aducea argumente în favoarea acestei măriri îndreptăţite, iar celălalt n-avea contraargumente, dar îl luase pe "nu" în braţe şi-o ţinea pe a lui. Şi a urmat acest schimb de replici:

    Dir: -Ţi-aminteşti cum la lucrarea X te-am scos din rahat şi ţi-am vârât în buzunar suma de xxxxx euro, salvând tot ce stricaseră proiectanţii?

    Patronul: - Nu e meritul tău!

    Dir: - Nu e meritul meu!!!! Atunci să mă pupi în ffff... (a urmat un moment de linişte năucitoare, acompaniată de zgâirea tuturor ochilor care asistau la scandal). ...runte, nah!, a continuat directorul în vreme ce noi ne scăpasem câte ceva pe jos şi căutam cu înverşunare ca să nu ne vadă nimeni cum ne sufocăm de râs.

    Cam asta-i cu pupatul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Uitasem! Salutări lu' bebe-ştrumf. Văd că i-ai pus fotografia în dreapta.
    Uite că acum administrez un pup sincer. Micuţei. Că mi-e tare drag de ea.
    Să vă trăiască şi să vă bucuraţi de viaţă lungă alaturi de ea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Haha, ce mi-a placut asta!
    Eu am fata de religie o atitudine destul de amestecata, tu stii asta Dane. De fapt nu stiu daca fata de religie in general sau fata de preotime (o anumita parte a ei) in special. Am ajuns sa asociez biserica si preotii cu santajul. Vrei sa-ti botez copilul? baga banu'! Ah, dar stai.....nu ai bagat destul! Pai ....cu baietii de la cor cum ramane? Si tot asa. Eu nu cred ca in biserica si pupat poala popii sta credinta. Si apoi pe bune ca sunt acrita de personaje care pupa icoane prin biserica si imediat ce s-au vazut in strada, proaspat mantuiti, le e lene sa arunce o hartie la cos si ii dau drumul pe trotuar.
    Dar astea sunt cazuri particulare, nu generalizez.
    Zic doar ca ma scot din sarite preotii, ca linistea si credinta sunt in mine daca sunt, si ca pot sa pup moastele pana mi se apleaca daca am gusturi de genul asta, dar sigur nu capat vreun cerculet luminos deasupra capului.
    Aoleu, ce jalnic stau la coerenta astazi. Dar voi ma iertati, ca e vineri, e devreme, e presiunea naspa si mi-e somn de nu mai stiu de mine :)

    RăspundețiȘtergere
  6. "Saruta-ma cu sarutarile gurii tale, ca sarutarile tale sunt mai bune ca vinul"
    ( Cantarea cantarilor 1:1)

    "Iuda, cu sarutare vinzi pe Fiul Omului ? "
    ( Luca 22:48)

    Din vremuri biblice, pupatul trata alcoolismul :)))
    Sau ...a folosit la vanzarea Fiului Lui Dumnezeu :((

    Astazi se pupa orice ...chiar din mers !

    RăspundețiȘtergere
  7. De la un timp ma tot intreb de ce biserica accepta moastele? De ce se "dezmembreaza" un sfant iar parti ale lui sa fie duse, daruite in lume. Mie chiar nu mi se pare normal. Daca e un sfant, e canonizat, lasa-i corpul intreg, nu-l cioparti. Oare sfantul ar fi fost de acord cu asta?

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dimineataa!

    Sorine,

    Cel mai bine este sa-ti pupi portofelul singur!
    :)

    Andrei,
    Pe buzunarul lui Vantu?
    :)

    Poetessa,:)

    Eu am pupat... recunosc. Prin Egipt erau o gramada de moaste celebre... si se statea la coada ca venisem cu autocarul... Ma gandeam ca poate voi simti si eu energiile asa cum ziceau femeile din grup cand se intorceau de la pupat cu o privire ratacita... dar nu am simtit nimic. M-am obstinat. Ma gandeam ca poate nu "rezonez" cu moastele care trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  9. Blue Bleu,

    Pupaceala virtuala este aseptica, asadar buna! :)

    Aia cu directorul este dementiala. Mi-aduce aminte de butada cu Moisil cand, dupa ce studentul a primit un patru si a scrasnit printre dinti un "sa ma pupi in cur!", Moisil care l-a auzit, l-a chemat si l-a pupat pe frunte. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Ioana,
    Nu, nuuuu!!! Stai bine la coerenta. Eu care sunt doar un pic mai conformist, cand din an in Pasti mai ajung pe la biserica, doar ma fac ca pup icoane.
    De altfel nici eu nu ma dau in vant dupa obiceiurile crestine. Da' Pastele si Craciunul imi plac... tre'sa recunosc! :)

    Nima, :)

    Concluziile tale sunt absolut logice! :))

    Si inca! Ori David avea fo ovreicuta mirobolanta la asternut, ori evreii aveau vinul prost! :)

    Mihaeladr,

    Biserica accepta orice nazbatie cu care poate controla emotional masele.

    RăspundețiȘtergere

parerea mea