UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

luni, 6 decembrie 2010

DORIN STEFAN - UN ROMAN DE GENIU

 
Profesor Dr. Arhitect Dorin Stefan


FLOATING OBSERVATORIES 

 Incredibilul turn SF, proiectat de un arhitect român!

Arata precum o cladire proiectata pentru un viitor film Star Wars sau pentru un joc video de ultima generatie. Cu toate astea, remarcabilele imagini sunt – de fapt – cat se poate de reale: prezinta designul unui zgarie nori futuristic care va domina Taiwanul. Un zgarie-nori conceput de un roman!
Turnul, care a fost botezat "Floating Observatories" (Observatoarele Plutitoare) va fi construit in Taichung, al treilea oras al Taiwan-ului, dupa ce, recent, a castigat o competitie de design. "Floating Observatories" va avea 8 observatoare cu ascensoare, precum niste frunze, care se vor misca in sus si-n jos, imitand ramurisul unui copac. Fiecare observator va functiona ca un lift cu o capacitate de 80 de persoane si va fi proiectat in forma unei insule taiwaneze.
Incredibilul turn SF, proiectat de un arhitect român!
Potrivit echipei de arhitecti, observatoarele vor fi construite din materiale usoare si vor aluneca pe o pista verticala pozitionata in cadrul unui camp electromagnetic extrem de puternic. Turnul principal va avea muzee, spatii de birouri, cafenele si restaurante, precum si un parc urban.

Arhitectul roman care a proiectat zgarie-nori-ul, Stefan Dorin, declara ca: "Pornind de la infatisarea geografica a Taiwan-ului - care seamana cu o frunza - am dezvoltat conceptul unui copac tehnologic: am proiectat 8 frunze spatiale, aceasta fiind o cifra benefica in cultura locala. Turnul va avea o inaltime de 305 m, iar constructia sa efectiva va incepe cel tarziu la inceputul anului 2012." Desi nu va fi cel mai mare zgarie nori din Taiwan (Taipei 101 avand 509 m), "Floating Observatories" va fi cea mai inalta constructie din Taichung (1 mil. de locuitori).


Romanul care a proiectat acest fabulos turn adauga: "Chiar daca observatoarele plutitoare au fost influentate de cultura SF, ca proiect arhitectonic, in prezent, ele sunt fezabile si joaca un rol major in rolul turnului de muzeu, adaugandu-i acestuia o dimensiune verticala. Vazut de pe un astfel de observator plutitor in forma de frunza, orasul insusi devine exponat-cheie al Muzeului Dezvoltarii din Taichung, care va avea sediul in noul zgarie nori. Pe de alta parte, vazute din turnul principal, insasi observatoarele vor deveni exponate - dovezi fascinante ale dezvoltarii tehnologice pe care am atins-o in prezent."

Proiectul "Floating Observatories" realizat de arhitectul roman Stefan Dorin a castigat in fata a 236 alte proiecte de zgarie nori, din 25 de tari. Dincolo de a castiga sansa de a construi acest impresionant turn, romanul a mai castigat de asemenea un premiu de 4 milioane de dolari taiwanezi (aproximativ 125.000 de dolari americani).
Articol preluat de pe www.descopera.ro  


Aceia dintre voi care doresc sa stie mai multe despre acest proiect sunt invitati sa ia parte la evenimentul: 
2010 Taiwan Tower international conceptual design competition
care va avea loc vineri 10 decembrie a.c., orele 20,00 - 22,00 , la Sala ArCuB - Str. Batistei, nr.14, la  Bucuresti .

20 de comentarii:

  1. Iubitorilor de tehnologie si arhitectura de avangarda,le recomand "Future by design" documentarul lui Jaques Fresco,intiatorul miscarii zeitgeist si al proiectului venus,economia bazata pe resurse.Puteti gasi documentarul pe "Iesirea din Matrix"
    Oricum,cea ce prezinti aici,e foarte tare,super viziunea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna seara Adi,

    Poate ca ar fi interesant ca romanii sa-si cunoasca mai intai valorile prezente, (ce sa mai discutam de cele trecute) si mai apoi violatorii de babe, manelistii si curvistinele nationale, politice sau nu. Tara insa-i anapoda.

    Multumesc pentru recomandare Adi. Eu vazusem filmuletul, dar cu siguranta altora le va fi de mare folos.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca i-ar promova mai mult televizor, ca noi pe net mai reusim sa aflam!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ai venit Mihaela!

    Corect!:)
    Din pacate stirile bune nu exista nici macar ca notiune in mintea romanilor. Au fost obisnuiti sa inteleaga ca "stiri" inseamna vesti proaste.

    RăspundețiȘtergere
  5. :)
    'neatza!

    Stiri bune sunt, insa ne e lene sa le cautam.
    De aceste proiecte se stie de ceva timp.
    Cine este interesat, asa cum spunea Ady, de arhitectura futurista, cauta, se informeaza si afla.
    Mult mai multe informatii decat faptul ca un megaproiect a fost castigat de un cetatean de nationalitate romana sau maghiara...!
    Romanul s-a obisnuit sa primeasca mura-n gura... de la tembelizor. El, romanul, crede ca tembelizorul trebuie sa faca cultura, educatie, dirigentie, politie, sanatate etc.
    Uita ca tembelizorul este, in esenta, o afacere.
    Stirile sunt "vesti proaste" pentru ca tot ce se intampla este in detrimentul cetatenilor romani!

    Stirile vor fi "vesti bune" abia atunci cand vor avea impact pozitiv asupra cetatenilor romani.

    Pe nenea Gogu care traieste dupa o viata de munca pe o pensie de 2 lei nu-l va interesa constructia futurista pe care o va realiza Dorin Stefan.
    Si nici pe doamna Ileana care are un copil de 6 luni, barba'su e somer, parintii ii sunt bolnavi... nu stie daca va fi obligata sa revina la munca dupa un an, daca indemnizatia ii va fi redusa, daca etc.

    Tembeliziunile nu sunt exclusiviste (poate doar cele care difuzeaza manele sau tarafe [era sa scriu tarfe])... acopera interesul "plebei"!
    Vrei sa aflii informatii din sport, cauti informatii din sport!
    Vrei sa afli informatii din muzica clasica, cauti informatiile cu pricina.
    Etc.
    Daca s-ar fi construit o fabrica producatoare de rahat pentru bogatii lumii, la noi in tara, cu certitudine stirea pozitiva ar fi fost transmisa. Pentru ca interesa intreaga natie: locuri de munca, crestere economica etc.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am vrut să comentez dar m-a lovit o stare de tipul "deja vu" că n-am aer.

    Oricum, e uluitor designul.
    Ce minte tre'i să ai ca să creezi o astfel de clădire?!
    Vă daţi seama cum "vede" omul acesta în spaţiu?!
    Wow!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. http://karina-lumeanoastra.blogspot.com/
    Un premiu micut:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna dmineata Andrei,
    Buna dimineata prieteni!

    Ca de obicei ai dreptate. Nu am raspuns imediat, nu m-am precipitat, am stat si am reflectat putin. Da, sunt de acord, putem sa-i spunem lene. Intre timp, cautand pe net, am observat ca mai multe televiziuni au dat stirea si aici, fireste este numai vina mea ca nu ma uit la televizor decat din an in Pasti...

    Din pacate "stirile proaste" vand emisiunea, ele sunt aducatoare de audienta si profit. Reflexul lui Pavlov a fost creat. Daca maine ar pica sa zicem curentul, inainte sa pice guvernul, :)) ai putea sa auzi bunaoara:
    "vecine, n-ai o stire proasta?"
    :))

    Aia cu fabrica de rahat este un exemplu eminent.
    :))
    Aia da stire! Cu voia ta am sa te citez si am sa dezvolt subiectul, care mi se pare extrem de ofertant, intr-o postare noua.
    Am inceput deja sa lucrez la articol.
    Sa-mi traiesti!
    :)))

    RăspundețiȘtergere
  9. Stanjenelule,

    Si unde mai pui ca omul este plin de umor, de cea mai buna calitate.

    Si mie mi-a placut foarte tare proiectul. Foarte tare.
    Spatiul vazut e una.... dar iti dai tu seama ce zgarie nori ar putea construi in nevazut? Ia imagineaza-ti ce comenzi ar putea primi de la toate entitatile nevazutelor pentru un oras al zeilor? Cum ar arata oare atunci, taramul celalalt? Ce inghesuiala, cate sinucideri in masa ar putea avea loc pentru a prinde un apartament intr-unul dintre zgarie norii proiectati de Dorin... ? Ideea idilica de Rai, mostenita de la vrchii imaginativi religiosi, plasat intr-o gradina luxurianta, s-ar putea adapta noilor aspiratii de confort pe care le are astazi omenirea... Ia sa vedem cum ar fi dac-ar fi!
    Pai dac-ar trebui sa exite si sa functioneze Raiul Modern, el va fi prevazut cu mall-uri uriase, cu preturi mici, cu muzica celesta pusa in surdina, care sa te-ndemne sa cumperi la preturi infime si daca se poate, totul sa fie numai o promotie si inca gratis...

    Diferenta dintre Rai si Iad nu s-ar mai reduce atunci la aspectul exterior al realitatii "vazutelor", caci toata lumea ar putea trai la fel, ci, doar la diferenta de preturi in magazine. Si la facturile de intretinere, buninteles:)). Lumina ar fi pentru virtuosi gratis iar pentru viciosi extrem de scumpa.

    In concluzie:
    pacatosii - la muncaaaa!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Karina,

    Cu mult drag am primit cadoul tau si l-am si postat. La multi ani! Sa-ti traiasca blogul!

    RăspundețiȘtergere
  11. TURNUL isi va dobandi imortalitatea daca arhitectul a pastrat "regula de aur" a copacului si ( ah, Nevazutul !)a primit puterea energetica a celor opt Nemuritori ( feng shui !).

    Imi place arhitectul !:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Nima,
    Banuiesc ca a facut-o. Uite am sa-l intreb vineri seara pe Dorin daca a luat acest aspect in calcul.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cumva, este regretabil că splendidul proiect al compatriotului nostru, ne poartă, în ciuda bunăvoinţei noastre colective şi individuale, tot pe arena strâmtă a defetismului. Probabil că este inevitabil şi trebuie să ne resemnăm (iar). Se pare că toţi simţim cam la fel, dar ce simţim e greu de definit, iar când vrem să exprimăm ce simţim o facem în moduri diferite. Ăştia suntem, ăştia defilăm, ăştia primim onorul!

    Dacă ieşim din propriul turn de (imitaţie de) fildeş în care suntem cazaţi noi românii, contemplarea superbei arătări ne poate duce şi la nişte motive:

    1. Motivul frunzei

    Iată că motivul frunzei este la modă nu numai la jocurile pe teren propriu, ci şi în deplasare. Se vede treaba că după ce necivilizaţii codri s-au modernizat, transpunându-se în formele mai regulate şi mai disciplinate ale cherestelei, legătura de fraternitate cu aceştia nu mai este de actualitate. În lipsa codrului, “frunza-i frate cu românul”, mal ales când cel din urmă doarme buştean.

    Vicleanul Cătălin, citind acest blog, s-ar putea gândi să coase chiloţi în formă de frunză. În fond, cunoscută fiind natura tot mai dreptcredincioasă a românilor, asta ar nu ar fi decât o justificată revenire la originile biblice, în care frunze cochete acopereau intimităţile neapetisante pe atunci ale Evei şi lui Adam (ladies first !).

    2. Motivul banilor

    În afara de talentul (i-aş zice geniu, dar nu mă pricep la arhitectură) al lui Dorin Ştefan trebuie să observăm şi caru’ cu noroc care l-a adus în preajma proiectului. Îmi imaginez ce uriaşă satisfacţie este să-ţi poţi transforma, ad-literam, visele în realitate palpabilă. Mă refer la gingaşa dar, vai, rarisima întâlnire între nobila fantezie creatoare şi josnicii bani mulţi, fără de care ideile, oricât ar fi de sublime, se pierd în eterul din care au venit. Şi nu este vorba aici de premiu, ci de sumele uriaşe care vor fi necesare pentru transformarea abstractului în concret.

    3. Motivul de bucurie

    Chiar dacă o astfel de capodoperă arhitecturală nu ar fi posibilă în România teritorială, nici dacă am multiplica-o şi pe ea (România) şi pe el (Dorin Ştefan) de o sută de ori, ne putem bucura la privirea minunăţiei tehnologice, ca şi la gândul că, totuşi, existenţa sa pe lume va fi asociată cu un tătic român, dintr-o ţară eminamente agrară, de mămici şi bebeluşi. Eu unul îmi trec deja în calendar speranţa că într-o bună zi voi putea şi eu să plutesc pe frunzele turnului şi să observ ce mică-i lumea, de nu ne încape şi pe noi.

    RăspundețiȘtergere
  14. Vorbeam de capacitatea de a-şi reprezenta obiectele în spaţiu, despre vederea spaţială ca aptitudine foarte dezvoltată şi - evident - obligatorie pentru a putea imagina un astfel de proiect.

    Deja vu-ul mă privea şi se referea strict la gestul meu de a comenta la o postare de-a ta despre un proiect arhitectural. Parcă retrăiam momentul.

    Acum, pentru că am şi eu partea mea de vină fiindcă am fost laconică, pentru că era dificil de inţeles ce am dorit să spun şi pentru că e vorba de domnia ta, nu de un altul, mă rezum să te intreb doar atât: mă iei la mişto?!

    RăspundețiȘtergere
  15. Tare am ramas dator...
    Buna seara domnule si saru'mana domnita!

    Faustinus,
    Imi vine anevoie sa-ti raspund printr-un comentariu tot atat de frumos alcatuit ca si al tau. Tu - si nu e prima data cand ti-o zic - ai toate uneltele ca sa ai un blog excelent, de nota 10. Te multumesti doar cu comentarii de nota 10. Calambururi dupa calambururi... :))
    Nu mai pot decat sa te urmaresc zambind. De satisfactie, evident. Hazul tau de necazul tuturor este intotdeauna elegant, erudit si de cele mai multe ori autoironic, iar nu acid si strepezitor ca al meu. Raman in continuare un mare admirator al tau. :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Dane, mulţumesc pentru amabila băgare în seamă. Noi suntem generaţii fericite care nu au cunoscut războiul. Prea rar ne aducem aminte de acest lucru important. Vremurile pe care le trăim sunt, din anumite puncte de vedere, dramatice, dar nu sunt comparabile cu războaiele reale, acelea în care mulţi dintre noi ar fi fost carne de tun. De aceea un pic de haz de necaz nu strică, mai ales dacă nu e unul răutăcios.

    Cu siguranţă se poate mai rău! Ne-a spus-o foarte frumos primul si cel mai rapid vorbitor al ţării ieri, înainte de a se aburca pe soclul eroilor neamului: "fraţilor, nu am avut antibiotice să vă vindec tusea, dar v-am extirpat o jumătate de plămân salvându-vă astfel viaţa".

    Patria recunoscătoare!

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna dimineata Faustinus!
    :)

    Eu te urmaresc tot timpul cu cel mai mare drag si cu placere crescanda, chiar daca uneori nu ma implic. Exista intotdeauna cineva care te incita la polemica si te tine ocupat....

    Ce, nu-i asa? :))

    De ce sa te mai necajesc si eu..!?
    :)

    Incerc sa-mi revin si sa ma concentrez mai mult pe oaspeti dar uite ca nu-mi iese intotdeauna. Iar daca cumva am fost nepolitocos si nu m-am implicat, te rog frumos sa ma ierti. Voi recupera. Promit! :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Stanjenelule,

    Departe de mine gandul de a te supara pe tine. Daca mie imi este adresat comentariul de mai sus, apoi sunt convins ca raspunsul il cunosti, desigur. Eu nu, nciodata.

    Istoria interactiilor noastre o poate confirma. :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Dane, chiar dacă eşti gazdă amabilă şi prevenitoare, nu trebuie să stai tot timpul şi să ne tratezi cu dulceţuri şi şerbet.

    Nu uita principiul conform căruia o instituţie cu adevărat bine condusă trebuie să funcţioneze optim şi în absenţa şefului.

    RăspundețiȘtergere
  20. Faustnus,

    Hai pe "buric" ca a-nceput distractia!

    Cat despre gazda.... Am lacune. :( Numai la Oreste lucrurile mergeau si fara el. :)

    RăspundețiȘtergere

parerea mea