UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

luni, 21 decembrie 2009

CIMITIRE DE SUCCES


SEMIPOST SEMICULTURAL SI SEMIDOCT 
dedic acest articol lui Andrei Radu, caruia dincolo de mintea sa ascutita, ii apreciez calitatea deosebita de a te trage de maneca. 
AR, sunt  gata sa trec pe la casierie !:)



Motto: Sunt pline cimitirele de patalamati! :)


Va reproduc mai jos un scurt articol preluat de pe www.ziare.com/ Un clasament mai putin obisnuit cu destinatii de vacanta va determina mult timp oamenii sa umble la economii sau sa faca un credit pentru o calatorie.  Este vorba despre "Cele mai iubite destinatii singuratice din lume - 2009", cu alte cuvinte ghidul celor mai frumoase... morminte

Pe locul intai se afla, desigur, Taj Mahal-ul, mausoleul construit in Agra, in nordul Indiei, in secolul al XVII-lea, de imparatul Shah Jahan in memoria iubitei sale sotii, Mumtay Mahal.  

Pe locul doi nu puteau fi decat piramidele din Egipt, construite cu mai bine de 3.000 de ani in urma. Mormintele tribului Dogon din Mali sunt a treia recomandare facuta de autorii ghidului, datorita ineditului acestor adevarate monumente aflate in patrimoniul UNESCO.  

Intr-un colt foarte aglomerat al Romei se gaseste a patra destinatie mentionata in ghid, cimitirul in care sunt inmormantati poetii romantici Keats si Shelley, relateaza Reuters.  

Un alt cimitir celebru ocupa locul al cincilea al ghidului. Este vorba despre un loc destinat stelelor Hollywood-ului, aflat in spatele studiourilor Paramount, loc in care se odihnesc Rudolf Valentino, Douglas Fairbanks dar si Mel Blancs, vocea indragitului iepuras Bugs Bunny.  

Alte destinatii inedited sunt: catacombele din Italia, cimitirul francez Pere Lachaise, unde sunt inmormantati Edith Piaf, Marcel Proust, sau Honore de Balyac sau mormantul din Pacal, Mexic, aflat langa ruinele celebrului oras maias Palenque, cimitirul Hartsdale din Statele Unite, ...  


Dar Ghencea? Pe ce loc o fi? Oricum este dupa Bellu si Sapantzain clasament.

CIMITIRUL GHENCEA  
 Cum intri in cimitirul Ghencea civil, pe prima alee din dreapta se afla bustul catarat pe un soclu al unui om de succes, chiar deasupra mormantului sau. Pe placutza de pe soclu scrie "dracu-lacu-cum s-o fi numit el, mare negustor, mare filantrop" Asta e bogatu' cimitirului.
Aaaa... da' stati sa vedeti ca nu e singura atractie a cimitirului. Peste drum este mormantul modest al lui Aurelian Andreescu. Apoi cimitirul se poate mandri cu mormintele celor doi Ceausesti si chiar cu al lui Nicu Ceausescu, care are ca monument funerar de foarte bun gust, o cruce inchipuita de spatiul lasat liber intre doua blocuri de marmura..

Mai acum fo cinci ani am asistat din intamplare la tanguirea si vaicarelile unei biete femei care venise cu flori la mormantul lui Ceausescu. Sau ma rog, la ce presupune lumea ca ar fi mormantul lui. Blablabla, blablabla, ca ce bine iereaaaa..pe vremea taaaaa... ca luam concediu medical cand vream iooooo...si ma duceam la mareeee, . mai un medical, mai un fara plataaaaa.... ce bine iereaaaaa.... N-am avut rabdare sa inventariez toate somitatile cimitirului. Si chiar si-asa, deh! Ghencea nu-i de colea!

CIMITIRUL BELLU
Da' stai sa vezi cum vine treaba cu Bellu ! Daca vrei sa faci o incursiune in cultura si istoria interbelica si moderna a Romaniei, fa un drum pana la Bellu. Dus-intors fireste! Merita! Asta da cimitir! Asta-i cimitir falos de oameni bogati si faimosi, de politicieni, (de politici nu, pentru ca din nefericire acestia trebuie cautati la gropile comune), de generali, negustori bogati, artisti, scriitori, poeti, securisti de vaza, actori... Dupa pictori nu m-am uitat, recunosc, inafara de Theodor Aman, nu am prea avut noi pictori cu bani, ca sa aspire la Bellu.

Iata cateva nume din floarea elitei romane: George Bacovia, Ion Barbu, Nicolae Bălţăţeanu, Anda Călugăreanu, Eusebiu Camilar, Ion Luca Caragiale, Toma Caragiu, Henri Coandă, N.D. Cocea, Corneliu Coposu, George Coşbuc, Gheorghe Cozorici, Hariclea Darclée, Anghel Demetriescu, Aristide Demetriade, Ovid Densuşianu, Mihai Eminescu, Eugen Filotti, Theodor Fuchs, Emil Gârleanu, Dimitrie Gusti, Spiru Haret, Iulia Hasdeu, Iuliu Hossu, Nae Ionescu, Iorgu Iordan, Nicolae Iorga, Şt. O. Iosif, Petre Ispirescu, Panait Istrati, Nicolae Labiş, Alexandru Macedonski, Titu Maiorescu, Lia Manoliu, Ioan Luchian Mihalea, Matei Millo, Ion Minulescu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Tudor Muşatescu, Alexandru Odobescu, Theodor Pallady, Hortensia Papadat-Bengescu, Gina Patrichi, Cincinat Pavelescu, Amza Pellea, Camil Petrescu, Cezar Petrescu, Adrian Pintea, Florian Pittiş, George Pruteanu, Marin Preda, Dem Rădulescu, Constantin Rădulescu-Motru, Liviu Rebreanu, C.A. Rosetti, Ion Marin Sadoveanu, Mihail Sadoveanu, Dan Spătaru, Nichita Stănescu, Laura Stoica, Constantin Tănase, Maria Tănase, Virgil Tatomir, Ionel Teodoreanu, Vasile Vasilache, Grigore Vasiliu Birlic, Iancu Văcărescu, Tudor Vianu, Aurel Vlaicu, Alexandru Vlahuţă, Tudor Vornicu, Traian Vuia, Alexandru Xenopol si ultimul intrat in mormant Gheorghe Dinica, Dumnezeul sa-l odihneasca dimpreuna cu ceilalti!
Dar daca chiar vrei sa vezi cum arata cavourile moderne ale unor proaspeti potentati ai zilei, care fie vorba-ntre noi, nu se prea inghesuie sa dea-n primire si sa le ia in primire.... apoi ai ce vedea. Totu-i stil, uneori kitch, eleganta, opulenta si miroase a bani fara miros!
Pe de alta parte insa, din punct de vedere cultural, cimitirul Belu reprezinta o perla arhitecturala a Bucurestiului de odinioara. Arhitecti celebri si-au pus semnatura pe cavouri si monumente funerare de un desavarsit bun gust, corespunzator stilurilor vremii. Statuile, facute in tara de sculptori autohtoni sau comandate in strainatate, nici ele nu sunt toate de duzina dar in orice caz nu se compara cu piticii de gradina de pe marginea soselelor. Vezi videoclipul. Merita!

36 de comentarii:

  1. hm... ma scarpin cu mana dreapta pe partea stanga a capului.
    si invers... o tin asa cu scarpinatul de ceva secunde, ce se transforma in minute!
    Ce legatura are continutul usor bacovian cu Andreiradum?
    pthiu, fi'mi'ar bostanul ca nu-mi face nuca sa se miste de fel!!

    Vad o singura legatura: ca si andreiradum va ajunge candva intr-un loc "recreatic" (curand sau mai tarziu)dar cu siguranta nu voi ajunge intr-unul di locsoarele bune de scos bani si pe morti!

    Mottoul l-a eludat pe SI!
    Cimitirele sunt pline si de patalamati. Acum nu stiu de a fost voit, cu trimitere, insa nu putem uita nepatalamatii. Si ei sunt parte din cimitirele fastuoase numa bune de scos bani.
    "si de-o fi Doamne sa mor
    ... sapanta
    sa ma-adaposteasca cu onor"

    Danule, astept lamuriri in ceea ce priveste legatura continutului cu persoana-mi nepatalamata, ce nuca mea sufera prejudicii copulative"
    :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu vizitasem Bellu. In mod asemanator m-a mai impresionat Cimitirul evanghelic din Sighisoara.

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga Andrei Radu,
    Dedicatia cu continutul articolului nu au nici o legatura.
    Dedicatia este mesajul meu special pentru tine, ca urmare a ultimelor contre cum ca da, recunosc, sunt semidoct, dar unul fara pretentii, ca da, articolele si ele la randul lor sunt fara pretentii, ca poate par snob dar nu ma consider astfel si ca de fapt sunt doar un biet chinuit care incearca sa inteleaga mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Iaca inca o demonstratie a ceea ce percepe fiecare din ceea ce scrie celalalt.
    :)
    Receptorul ESTE IMPORTANT, nu emitatorul!
    :)
    SINCERITATE MAXIMA:
    niciodata andreiradu nu te-a privit ca pe un snob, pentru ca nimic din ceea ce scrii tu nu are valul unei domanei ce-si ascunde machiajul strident din dorinta de a parea mai frumoasa (comparatia este trasa mult de par, exagerata).
    Semidocti suntem toti, in afara celor care-si desfasoara cv-ul cu mandrie in fata noastra si apoi nu pot face dovada cv-ului lor (adica arata mai mult decat sunt in stare sa duca).
    Pretentiile cresc in fata celor ce isi etaleaza cv-ul, este firesc nu?!

    RăspundețiȘtergere
  5. Maria,
    Cimitirele ortodoxe arata perfect spiritul romanului ortodox. E dezordine, mizerie, morminte care dau buzna in alei, cruci si monumente funerare care mai de care mai inzorzonate, gardulete de fier forjat, mai nou au aparut cavouri din termopane cu sicriul expus la vedere cu capacul desfacut(asta am vazut-o intr-un cimitir pe la Dristor), umbrare peste morminte (asta am vazut-o la Tg Jiu.. e o moda acolo), epitafuri hilare, s.a.m.d... Cimitirele altor culte sunt sobre, ordonate si solemne.

    RăspundețiȘtergere
  6. Danule, ai dreptate in privinta infatisarii mormintelor "ortodoxe", insa nu este culpabil spiritul ortodox sau filonul pur romanesc, ci cel ce se ocupa cu "arhitectura" cimitirului, aidoma arhitectului unui oras.
    Cimitirele celorlalte culte, cimitirele din alte tari au reguli stricte ce tin de estetica, ergonomie etc.
    La noi e cum bate banul!

    Privim capitala tarisoarei noastre si vedem un cimitir la scara larga.

    RăspundețiȘtergere
  7. Dan, nu stiu ce sa zic, mie nu imi plac cimitirele in general.
    Ce am vazut insa in Sighisoara mi-a placut. Si Bellu mi-ar place, cred.
    Am intalnit si spirite ortodoxe asezate. Desi mult mai tarziu am aflat ca tin de ortodoxie. Ma raportasem la acele spirite independent de apartenenta lor religioasa.
    Am postat la AR o scurta poveste. Daca iti face placere sa o citesti ...
    Sper sa nu ma certe Ar-ul.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa mai zica cineva ca nu ne-a plimbat Dan, prin intermediul postarilor lui, pe unde nici cu gandul n-am gandit!
    Nah, ca tocmai ne-a facut si "o tura de cimitir(e)" ! :))))
    Hai cu "Reinvierea"!

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta imi place la Dan.
    Iris, mi-am amintit de Mpeople, cu al sau "Hai cu spontaneitatea, ca se duce de rapa totul." :) Teribil personaj si el. Tie ce parere ti-a facut ?
    Cred ca e musai sa imi fac un spatiu mic pentru astfel de raspunsuri ca m-oi trezi expulzata de pe toate blogurile de pe unde deraiez offtopic.

    RăspundețiȘtergere
  10. Daneee! Te-ai intrecut pe tine. Fara "periuta"! M-ai convins, voi face cat de curand un drum la Belu. Bineinteles, cu revenire, dupa cum bine sugerai...:)
    Uite, pana acum nu imi pusesem problema "shic- ului" in acest domeniu. Dar ai dreptate si as parafraza asa: la ce bun o viata... Armani si un trai de Cannes?! Daca nu esti Bel(l)u pe vecie?!
    A dracului nea' Iancu, nici acolo nu-i slabeste! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Da, Maria, sper sa fie bine.
    Eu m-am gandit de mai multe ori dar mi-a fost jena sa intreb de el, poate ar fi trebuit s-o fac.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ar,
    Nu stiu,
    N-am avut curiozitatea sa intru in cimitire grecesti,bulgaresti sau sarbesti( in Rusia nu am fost inca)ca sa ma pronunt asupra cimitirelor ortodoxe in general. Asa incat, am judecat ortodoxismul dupa ceea ce am vazut acasa. Am vazut insa cimitire mexicane, copte, evreiesti, arabesti, americane - acestea apartinind de diverse culte dar foarte interesante dpdv cult al mortilor.
    Nu am o inclinare morbida, s-a intamplat pur si simplu sa intru prin cimitire, ca turist.

    RăspundețiȘtergere
  13. Maria,
    Cultul mortilor si lacasurile lor de veci, ramane pana la urma un fenomen cultural si merita studiat. Taj Mahalul intrece orice inchipuire, cu atat mai mult cu cat este dedicat iubirii eterne si nu falei si maretiei ca piramidele egiptene( desi unele pareri inclina spre alte scopuri in ceea ce priveste destinatia lor).

    RăspundețiȘtergere
  14. Draga Excalibur,
    Tot imi vine sa scriu excalibru, de la echilibru si daca vreodata voi scrie astfel, sa stii ca din greseala.

    Cel mai placut lucru care poate sa ti se intample in viata este sa stai in picioare si sa vezi cimitirul de sus.

    RăspundețiȘtergere
  15. Danule,
    Liceu, muzeu :)
    Sau chiar la propriu.N-ai fost la inmormantarea lui Zachi?

    Iar n-am net. Inter-niet, niet-work. Si-am ramas dator cu un raspuns lui Sorin.

    Sorine,
    Am lasat o gramada de linkuri prin text. Chestiunea a fost tratata cu foarte multa decenta si aplicatie de oameni de cultura.

    RăspundețiȘtergere
  16. Dane,
    Acum , ca mi-ai deschis ochii, am sa ma informez mai mult. M-ai facut foarte curioasa in privinta cimitirelor mexicane. Am sa caut pe net imagini.
    Sigur. Nu trebuie sa ai inclinatii morbide ca sa te apropii.

    RăspundețiȘtergere
  17. "Cel mai placut lucru care poate sa ti se intample in viata este sa stai in picioare si sa vezi cimitirul de sus."

    Dane, cu tot respectul, dar n-ai de unde sa stii! :D Daca ajung prima pe acolo, iti fac o vizita sa-ti zic daca ai avut dreptate.
    :D

    RăspundețiȘtergere
  18. Excalibur, Excalibru si Equilibrium.
    Whatever.
    Ma rog, legat de ultimul pseudonim, nu prea e cazul dar asta nu inseamna ca tre'i sa mi se tot aminteasca...

    RăspundețiȘtergere
  19. Maria,
    Mexicanii au o relatie mai speciala cu moartea. Doamna Moarte face parte din peisajul lor mental si chiar cotidian. Ai s-o vezi in vitrinele magazinelor, sau in holurile de hotel in nise frumos luminate, sau la carnaval. O doamna cu rochie lunga si cu palarie cu borurile mari. Cat priveste cimitirele... uite o mostra: mi-amintesc ca intraea in orasul Merida, capitala statului Yucatan, trecea prin mijlocul unui cimitir. Alta mostra: un cimitir al unui satuc arata ca o hacienda in miniatura. Imagineaza-ti un patrat pe ale carui laturi erau dispuse cavouri mititele, divers colorate. Mijlocul patratului era gol inchipuind o curte.

    RăspundețiȘtergere
  20. Da Dane, ai dreptate. :)
    Cimitir al tineretii lui Bacovia, bietul. Nu stiu cat de sinistru a fost liceul lui Bacovia dar al nostru a fost un fel de Sapantza.:)

    RăspundețiȘtergere
  21. Excalibur... :) Cu echili-bu am un comentariu la tine! Uita-te de curiozitate mai in urma, te rog.

    RăspundețiȘtergere
  22. Sorine,
    Te astept la Ghencea! :)
    Eu acolo am loc de veci!
    Acestea vor fi probabil glumele noastre peste vreo 20-30-40 de ani.

    RăspundețiȘtergere
  23. Stiu, Dane, am retinut intamplarea, am si comentat-o. Dar e ca si cum ai vorbi de funie in casa spanzuratului, asa ca te rog frumos sa nu-mi mai amintesti.

    Banc:
    Doua batrane, vechi cunostinte, se intalnesc intamplator cand isi vizitau raposatii, in acelasi cimitir:
    B1-Vai tu, ce surpriza! Ca mai faci? Cum iti merge?
    B2-Eh, destul de greu cu batranetea asta.
    B1-Dar ce varsta ai?
    B2-Eh, 80. Dar tu?
    B1-Eu 93.
    B2-Si te mai duci acasaaaa???!!!
    :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Danule, bunule
    Sa ai parte de sarbatori regesti!
    Un Craciun asa cum si-l doreste sufletul tau, sanatate si nuca sa-ti fie mereu pe roate.
    :)

    RăspundețiȘtergere
  25. Dan, draga Dan:))

    "Cimitire de succes"?!?:))) Am lipsit (iarasi!) un pic si...te-ai demoralizat cu totul?!:)) Adica existentialistii te angoasau, iar cimitirele te fac sa meditezi zglobiu?!:)) Sau poate ca dragul nostru Sisif ti-a schimbat asa de dramatic perceptia?!:))) Recunosc, personajul asta ne-a marcat pe toti din cale-afara, dar...nici chiar asa!:)))

    Am trecut sa-ti spun ca am vorbit cu Mosul (cand vizita Iasul) si mi-a spus ca ai fost cuminte si...nu prea:)), dar, stai linistit!, ca l-am omenit io cum se cuvine, cu niste pole-n brau si-o cana de vin fiert si l-am adus la sentimente mai bune in ceea ce te priveste:)) Asa ca...asteapta-te sa-ti indeplineasca orice dorinta i-ai caligrafiat-o frumos acolo, in scrisorica:)))

    Sa fii fericit, Dane!...:)

    PS Am vazut ca iarasi m-ai omenit (si tu?!:) cu un premiu!...MULTUMESC!:)) ONORATA!...Trebuie sa stii insa ca tot la Carota ceea de aur mi-a ramas gandul:(((

    PPS "semidoct"?!? Eu deja cochetez cu...sfertodoct!:))))

    Seara frumoasa!:))

    RăspundețiȘtergere
  26. Ufff,Dane,se sta la coada la tine la comentarii,carnatul vesel,na! ca tot e Craciunul...:))
    Eu am mai spus si pe 100 RO,in Italia mi-au placut cimitirele,banuiesc ca asa or fi peste tot,ca eu ma refer la nordul Italiei,unde vorba ta,m-a dus curiozitatea sa vad cum arata,si Doamne ce mi-a mai placut!daca nu-l aveam locul cumparat deja linga sotul meu,D-zeu sa-l ierte,mai ca ma gandeam sa mor acolo...:)))
    Totul zidit la suprafata,nu te maninca viermii in pamint...huuuh!!ca ma ia cu friguri numai cand ma gandesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. Draga Dan, om bun, harnic si dedicat cu tot sufletul lumii in care traim cu totii acum.. in care ne rotim trupuri, ne invârtejim vorbe, ne împletim fără să ştim, de multe ori, gânduri!! În care mainile noastre de trup, de suflet si de spirit vâslesc spre lumi eterne - fie ele universurile sufletelor noastre sau ale lumilor in care ne înfiruim - ca pulbere de stele - drumuri spre zările mereu vii, proaspete, pline de lumină, de parfum, de gingăşie, de bunătate.. de armonie!!
    La multi ani frumosi, voiosi, plini de savoarea vieţii din a cărui sticlă elegantă să ne serveşti întotdeauna şampania aleasă a sufletului tău !!!

    RăspundețiȘtergere
  28. Dane, cu tot respectul, dar eu nu pot neam sa-ti fac urari de La multi ani la postarea asta, pe cuvant. Mi se pare o potriveala asa de nasoala, ca mi-e si jena...
    Uite, mai bine iti dau mail.

    RăspundețiȘtergere
  29. craciun fericit, dane:) si a lor tai dragi:)

    RăspundețiȘtergere
  30. Dragii mei,

    Cata caldura primesc de la voi face cat Craciun fericit!
    Va multumesc tuturor pentru semnele voastre de prietenie si va doresc sa va bucurati de ceea ce v-a dat fiecaruia Dumnezeu. Stiu ca unii dintre voi au mici/mari dificultati trecatoare, de aceea ceea ce va doresc cel mai mult este sa aveti sanatate. Sarbatori cu pace in suflet si lumina, voua si celor dragi voua!

    RăspundețiȘtergere
  31. Draga Dan
    Aproape ma prinde 2010 pina sa lecturez toate postarile interesante.
    Mai intii iti zic ANUL NOU FERICIT!
    cu sanatate si belsug in familia ta!:)
    Iar referitor la cimitire am o intrebare: unde incadrezi catacombele din URSS ? Sau gresesc eu, si acelea se numesc grote si e cu totul altceva?

    RăspundețiȘtergere

parerea mea