UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

duminică, 10 ianuarie 2010

ŢARUL - O CAPODOPERA


ŢARUL - UN FILM SEMNAT DE PAVEL LUNGIN
Pe Pavel Lungin l-ati intalnit ca regizor al filmului Ostrov (Insula) iar pe charismaticul actor Piotr Mamonov il cunoasteTi tot din acelasi film, el avand acolo rolul principal - parintele cu har Anatoli. In acest film interpreteaza un rol situat la polul opus, al unui personaj istoric sinistru si monstruos,  Ivan cel Groaznic. In rolul mitropolitului Filip al Rusiei veti intalni un alt mare actor rus, pe Oleg Iankovski.
Filmul este construit din contraste, din contrapunerea antagonismelor: putere despotica versus  spiritualitate, erezie versus credinta, sadism si monstruozitate versus sfintenie, iubire versus ura. Critica de film il apropie de categoria de excelenta. Daca filmul Andrei Rubliov al lui Andrei Tarkovski v-a placut, cu siguranta va va placea si Ţarul.  Geniul artistic rusesc a mai nascut o capodopera. Vizionare placuta!

Ţarul (2009, cu subtitrare în limba română)  from Apologeticum.wordpress.com on Vimeo.

17 comentarii:

  1. Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,
    Pai si eu as vrea dar nu se-nghesuie nimeni.:)
    Probabil ca prietenii mei si vizitatorii nu au timp pentru filme si inteleg. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Huuhhh!!l-am urmarit dar recunosc cu sufletul in pioneza,transportata de film...un film dramatic,domnia lui Ivan cel Groaznic a fost una grea,mesajul transmis de film ne da de gandit- regizorul merita laude.Sa privim spre viitor cu credinta si nadejde in D-zeu.Multumim Dane pentru dar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Darul e de la rushi Draga Tasha. :)
    E mai bun decat acelade la greci:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Daaaa...nu intamplator se spune in "Eneida" sa te feresti de darurile grecilor...:))
    au ramas proverbiali!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bunule am vazut "capodopera", dar nu cea a regizorului si nici cea a actorilor, ci a OMULUI!
    Un film, in opinia mea, care ridica cortina de pe fata "spiritualitatii umane".
    Aproape ca m-a deprimat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga AR-ule,
    Filmul este o drama si n-ai cum sa fii vesel dupa ce il vezi. Mesianismul tzarului potentat de posibilitatea de exercitare discretionara si paroxistica a puterii, pe fondul unui sadism evident, il scoate pe acesta din aria normalulului si-l arunca in patologic. Contrapus lui mitropolitului Filip, tzarul este personificarea Satanei si nu mai putem vorbi despre adancimile sufletului slav, ci despre abisurile si angoasle unui nebun sanguinar. Mama ce cuvinte am reusit sa scot din mine! S-au ingramadit ca proastele in tastele mele. :)
    Am scris toata poliloghia tocmai ca sa arat ca lasa cortina peste "fata spiritualitatii umane". Nu din spirit de contrazicere ti-o zic ci pur si simplu asa l-am perceput.

    RăspundețiȘtergere
  8. LA MULTI ANI!!!
    Nu am reusit inca sa vizionez intreaga pelicula, insa o voi face curand. Mi-ar place sa ne amintim insa, impreuna, de rusi... ca spirit de o creativitate aproape plenara...nu imi amintesc un singur domeniu artistic in care sa nu ii recunoastem inainte de a le sti nationalitatea...Nu stiu daca asperitatile naturii sau regimului, cantitatea... i-au facut sa construiasca mai mult inspre interior decat invers, nu stiu daca vodca are in timp reactii...artistice :) sau pur si simplu sunt un popor aparte, insa cine a auzit un cor rusesc, cine a privit un vals pe gheata, a citit Dostoievski, Bulgakov, a inteles orice film regizat de Tarkovski,... cu siguranta va reflecta putin, respectuos, la modul cum unii au facut din piatra seaca pasare maiastra...

    Anna - propunandu-si sa revada "Nostalghia" cat de curand:).

    RăspundețiȘtergere
  9. Bunule, nici nu as fi putut vedea ceea ce ai scris ca fiind in contrapondere. Nu am cum si nici macar tu. Lucrurile sunt atat de evidente, incat cuvintele, oricat de mestugite ar fi isi pierd utilitattea.

    Eu nu mi-am limitat mintea doar la poporul rus, la acel nebun "uns" de catre prostime, ci am extins-o la istoria umanitatii. Este deprimant sa constati ca omul nu si-a inteles rolul pe aceasta planeta, nici in trecut si nici in prezent.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anna, ai dreptate, poporul rus a reusit sa-si exprime trairea interioara mai bine ca oricare alt popor (din cate cunosc eu).
    Nu inspre interior, ci din interior inspre exterior.

    RăspundețiȘtergere
  11. Hai noroc si La multi ani,piosilor!Inapoi in saracie,cum se zice...Dane,promit ca iau totul din urma si voi intra in ritm cu voi.Ma bucur ca ati ramas in viata,vechea garda...Ramona,Cristiana,Tu,Ioana,etc...ma gandeam la un moment dat ca v-a lovit sindromul Oreste si pe voi,dar uite cum ma insel.Keep it up!Mai vorbim.Deocamdata salut si bine te-am gasit!
    ...s-au intors tobele...

    RăspundețiȘtergere
  12. Uauuuu... S-a intors si piratul nostru! Bine ai venit, Jolly! :)

    Am putintica treaba dragilor, dar ma intorc mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere
  13. Asa este Anna cu rushii, cum zici.
    Marele prieten porc alb, apoi rosu, apoi roz cum este astazi este de iertat pentru nemerniciile facute multor popoare in istorie, macar pentru artistii si arta pe care a dat-o umanitatii. A reusit sa faca purcei diafani dar si purcei ticalosi si monstruosi: Lenin, Stalin, Ivan Groznai... :)In Rusia vezi multe cruci, seceri si ciocane... :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dane,voiam sa te intreb,pe care din blogurile tale operezi cel mai mult?Asta pentru prezenta...Filmul nu l-am vazut dar daca tu esti cel care-l recomanda nu pot decat sa ma conformez.God,is good to be home!

    RăspundețiȘtergere
  15. Acum am terminat si eu de vazut filmul...impresionant!
    M-a marcat profund, desi in prima jumatate de ora ma gandeam sa-l abandonez...dar pentru ca era actorul din Ostrovul, am ramas. Chiar am regasit cateva giumbuslucuri pe care le facea si in "Ostrovul".:)

    Filmul a reusit sa-mi transmita o mare suferinta, amplificata si de evidenta antiteza dintre bine si rau. Sacrificiul martirilor crestinismului m-a marcat profund ( foarte bine expus).... cum de altfel si prezenta raului, intruparea Antichristului.
    Doamne ferste pe toata lumea!

    Multumesc, Dan!

    RăspundețiȘtergere
  16. Jolly,
    Pe doua dintre ele, pe rodul pamantului si pe buricul pamantului scriu mai des. Din pacate am stat foarte mult pe 100Ro in ultima vreme si imi cer iertare pentru neatentie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Alina,
    Este intr-adevar un film care te revolta. Ma bucur ca l-ai vazut.

    RăspundețiȘtergere

parerea mea