UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

joi, 30 iunie 2011

GALERIILE SIMEZA

Elena Ceauşescu, mama noastră, a tuturor

Articol preluat de pe :
http://www.evz.ro/detalii/stiri/elena-ceausescu-mama-noastra-a-tuturor-931289.html 

De pe pereţii Galeriei Simeza, sexul gol al Elenei Ceauşescu, pictat realist şi fremătător de Marilena Murariu, ameninţă să resoarbă întreaga faună pe care a expulzat-o în ultimii 21 de ani.
Profetul şi modelul Helene

Sursa: VLAD STĂNESCU

Scandalul iscat în jurul piesei de teatru "Blonda, chiorul şi piticul"
a contrabalansat, pe nedrept, curiozitatea publicului de artă dintr-un capăt în celălalt al bulevardelor Magheru –Bălcescu. Despre spectacolul de teatru de la Sala Dalles s-a discutat asurzitor, deşi criticii îl consideră mediocru, în timp ce satira violentă din expoziţia "Despre Elena, în general", de la Galeria Simeza, s-a topit rapid în agenda ultimelor săptămâni.

Vernisată pe 11 mai, expoziţia se încheie în această seară. Pictoriţa Marilena Murariu (57 ani) a semat 17 lucrări în care silueta grotesc-erotizată a Elenei Ceauşescu însoţeşte câteva dintre cele mai notorii figuri ale tranziţiei autohtone. Artista crede că spiritul destrăbălat al Elenei Ceuşescu a bântuit şi a organizat întreaga lume postdecembristă românească.

În tablourile Marilenei Murariu, Elena Ceauşescu îl naşte pe Adrian Severin, dansează french can-can alături de Elena Udrea şi EBA, e prinsă într-un tango frenetic cu Victor Stănculescu, e potul unei partide de poker dintre Ion Iliescu, Petre Roman şi Gelu Voican-Voiculescu, e dezmierdată de Traian Băsescu, sedusă de Gabriel Oprea şi se oferă răbdător lui Radu Mazăre. De pe pereţii Galeriei Simeza, sexul gol al Elenei Ceauşescu, pictat realist şi fremătător de Marilena Murariu, ameninţă să resoarbă întreaga faună pe care a expulzat-o în ultimii 21 de ani.

În penultima zi a expoziţiei, artista a vorbit pentru EVZ despre intenţia lucrărilor sale.


EVZ: Deşi adevăratul "scandal" este în expoziţia dumneavoastră, el a răbufnit la Sala Dalles...

Marilena Murariu: Chiar dacă nu am văzut piesa, le-am spus colegilor mei actori că mesajul meu mi se pare mai violent decât ce au făcut ei la teatru...

De ce aţi pictat-o de atât de multe ori pe Elena Ceauşescu?

Ea este un laitmotiv. Apare în aceste ipostaze pentru a simboliza depravarea politică din vremurile noastre. Ea nu este reprezentată ca femeia Elena Ceauşescu. E reprezentarea acestei depravări, o sinteză a ultimilor douăzeci de ani.

E prezentă atât de mult încât cine vede această suită de tablouri ar putea spune că, în opinia dumneavoastră, întreaga Românie a ultimilor ani e ieşită din pântecele Elenei Ceauşescu?

Păi, aşa este! România ultimilor ani este o continuare a României comuniste. Ieri, a fost aici domnul Voican-Voiculescu. S-a amuzat foarte tare când şi-a văzut portretul în lucrarea "Dama de pică". Acolo e reprezentat momentul crucial al revoluţiei. Destinul Elenei, al României, se joacă la cărţi. Cei trei corifei, Iliescu, Voican-Voiculescu şi Petre Roman - în rândul cărora l-am introdus pe Ceauşescu, semn al împărţirii unui mental comun – o joacă pe Elena la cărţi. Practic, ei ne joacă nouă destinul la cărţi. Aşa s-a şi întâmplat.


DAMA DE PICĂ. Cartea de joc de sub ciorapul Elenei Ceauşescu e autentică. Marilena Murariu a ridicat-o de pe trotuar, dintr-un pachet de cărţi pierdut pe drum, înainte de a o lipi cu vopsea de coapsa eroinei
Aţi avut vreo teamă când aţi agăţat aceste lucrări pe pereţi?
Recunosc că, la vârsta mea, trăită ani mulţi sub dictatură, am avut. Din cauza asta, înainte de a expune lucrările, le-am arătat câteva imagini unor prieteni, care mi-au spus: "Eşti nebună! Cum poţi să expui aşa ceva? Nu-ţi dai seama că te leagă ăştia". Dar până la urmă m-am gândit că n-au ce să-mi mai facă. Am consultat un prieten avocat, care mi-a zis că trăim într-o democraţie şi că-mi pot vedea de treabă.

După ce criterii aţi "recrutat" personajele distribuite în aceste tablouri? Pe multe dintre figurile tranziţiei le-aţi lăsat deoparte...

Poate că nu erau foarte importante pentru mine personajele lăsate deoparte. A trebuit totuşi să sintetizez. Ar fi ieşit o expoziţie lungă de doi kilometri dacă aş fi reprezentat toate persoanele care ne-au condus în ultimii ani, care ne deranjează sau care ne jignesc.

Şi cum i-aţi ales pe cei pictaţi?

Păi, în primul rând, am plecat de la cele mai reprezentative figuri. Cei trei preşedinţi de după 1990: Iliescu, Constantinescu şi Băsescu. Ei treabuia să apară. Apoi, Elena Ceauşescu – laitmotivul expoziţie. Pe urmă, am mai condimentat expoziţia cu câte un personaj: Vadim Tudor, Radu Mazăre, Viorel Hrebenciuc, Florin Călinescu... Dintre toţi, cel pe care am vrut neapărat să-l pictez a fost Adrian Severin care, prin scandalul mitei de la Bruxelles, efectiv, m-a jignit pe mine, ca cetăţean al României, care contribuie la salariul lui.

În "French Can-Can", toate Elenele apar cu zona genitală dezvelită. Pare că pentru toate, de la Elena Lupescu, la Elena Ceauşescu, Elena Udrea şi EBA, principala armă este sexul...

Nu sexul este arma lor, ci neruşinarea. Obscenitatea. Atâta au putut să ne arate şi asta ne arată în fiecare zi.

În "French Can-Can", Elena Ceauşescu şi Elena Udrea sunt desenate în acelaşi plan spaţial, la aceeaşi scară. Chiar aşa, le atribuiţi roluri identice?

Aici e vorba doar de compoziţia plastică a tabloului. Nu e niciun mesaj politic la mijloc. Am urmărit ca lucrările să aibă şi o valoare artistică. Să fie picturi. Era nevoie de două siluete în prim-plan.

EBA sau Elena Udrea au văzut expoziţia?

Nu, n-au venit să o vadă. Probabil că nu ştiu de ea, poate că au trimis pe cineva s-o vadă sau poate că nu au simţul necesar al umorului.

Şi Voican-Voiculescu ce v-a spus după ce-a văzut expoziţia?

Păi, ce să-mi spună... Când a văzut tabloul "Am învins", a spus: "Într-adevăr, aceştia sunt adevăraţii învingători. Dezmăţul politic". A spus asta, cu toate că şi el face parte din grupul învingătorilor şi e pictat în tabloul "Dama de pică"... Mi-a plăcut că a recunoscut.

Fizionomia clericului din "În general, un cuvios" este de nerecunoscut. De ce l-aţi lăsat neindivizualizat?

Nu e singurul în această situaţie. Şi omul de afaceri e la fel. Nu ştim cine sunt. Nici ei, nici cei individualizaţi. În general, sunt nişte măşti. Toate chipurile – ale lui Florin Călinescu, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga sau Vadim Tudor – sunt nişte măşti. În spatele lor poate fi oricine. Din moment ce legea lustraţiei nu s-a dat, oricine poate fi dedesubtul acestor măşti de generali.


ÎN GENERAL, POLITICIAN. Viorel Hrebenciuc, una dintre măştile cu fizionomii recognoscibile pictate de Marilena Murariu.

E doar o întâmplare faptul că expoziţia "Despre Elena, în general" s-a suprapus cu ziua Sfinţilor Constantin şi Elena?
Da. Aş fi vrut s-o programez pe 1 mai, pe 9 mai sau într-o zi de felul ăsta, cu semnificaţii politice. Eventual, pe 23 august... Dar aceasta a fost perioada în care am primit sala, 11 -25 mai.

Cât timp aţi lucrat la tablouri?

Opt luni. Din octombrie anul trecut, când am ştiut că aici voi expune aici, până în mai.

Ce reacţii aţi primit de la public?

M-am pomenit cu multe înjurături pe adresa de e-mail. Unii mi-au scris că s-o pictez mai bine pe maică-mea... Alţii au scris în caietul de impresii de la intrare că ar trebui să fiu mai cu bun-simţ. Probabil că i-au şocat nudurile. Au fost şi nostalgicii care m-au întreabat ce-am avut cu Ceauşescu... Am primit, însă, foarte multe mesaje favorabile de la critici, care au considerat expoziţia o adevărată ruptură faţă de tot ceea ce s-a făcut înainte.

Aţi primit oferte de cumpărare?

Da, mult mai multe decât mă aşteptam. Unele dintre ele, foarte insistente. Însă, deocamdată, nu vreau să vând din tablouri. Expoziţia trebuie să rămână întreagă pentru a-şi menţine semnificaţia.

ORIGINEA LUMII NOI

Adrian Severin, născut din Elena Ceauşescu


Cu puţin timp înainte de vernisarea expoziţiei, Marilena Murariu a început să lucreze la un ultim tablou. L-a terminat în trei zile şi l-a adus în sala de expoziţii încă ud. În tablou, Adrian Severin tocmai născut din Elena Ceauşescu şi trei "tătuci" (termenul artistei) – Gheorghiu-Dej, Ceauşescu şi Iliescu – e împăturit cu îndemânare de primul preşedinte postedecembrist al României în steagul albastru al Uniunii Europene. Bebeluşul este vioi şi arborează acelaşi rictus victorios ca şi părinţii săi. Pânza poartă numele "Originea lumii noi".


ORIGINEA LUMII NOI. Pânza e ultima pictată. A fost adusă la Galeria Simeza când nici nu se uscase încă.

ARTIST

Carte de vizită


SUCCES. Marinela Murariu i-a şocat pe mulţi vizitatori. Alţii i-au adus flori de felicitare.
 • Născută în 1954, Marilena Murariu a absolvit Institutul de Arte Frumoase "Nicolae Grigorescu" în 1981.
 • A participat la zeci de expoziţii interne şi internaţionale, individuale sau de grup. Lucrări de-ale sale se găsesc în colecţii din Germania, Cehia, Polonia, Israel şi România.
 • Este angajată a Muzeului "Theodor Aman" şi este expert în artă românească al Ministerului Culturii şi Cultelor.

  FOTOGRAFII DE VLAD STĂNESCU

8 comentarii:

 1. De la bunul Meu prieten Catalin:

  EXCELENT

  S -au scris miliarde de cuvinte mii de talkshowuri si anchete ...

  8 tablouri care reprezinta ultimii 25 + 21 ani ....

  Reprezentarea este mai puternica decit o exlozie atomica

  Pacat ..ca sintem romani si lasam sa se intimple asa ceva

  Dumnezeu nu iarta lasitatea!

  RăspundețiȘtergere
 2. :(
  Bunule, de la mine nu se vede nicio fotografie...
  Mai incarca-le odata sau spune-mi unde le pot vizualiza in toata splendoarea lor!

  Un sfarsit de saptamana mirobolant!

  RăspundețiȘtergere
 3. :)
  Bunule, am vazut "expozitia"!
  :)
  hmmm... adevarat sensul picturilor Doamnei Marilena, insa exagerate, din punctul meu de vedere.
  Poate tocmai aceasta "exagerare" va atrage multimile...
  "cumintele" nu asmute, nu incita, nu tenteaza etc.
  :)
  Terapia soc functioneaza la romanasi de minune... uneori dusa la extrem, pentru ca altfel nu-i clintesti.
  "mamaliga" a dat nastere moliilor, de fier, tot nu fierbe!

  :)
  Un sfarsit de saptamana gradnios, Bunule!

  RăspundețiȘtergere
 4. Andrei,
  Lucrurile acestea sunt produsul presupunerilor artistei .... si al filtrelor ei personale. Si eu la randul meu, intoxicat de mass-media romaneasca_cu tot felul de "informatii", dezvaluiri socante si adevaruri duse pana la jumatate sau impinse dincolo de bunul simt al ratiunii, am adevarul meu, nu foarte departe de al ei.

  Ceea ce insa am apreciat in mod deosebit la arta ei este simtul acut al umorului, amar, dureros dar perfect aplicat Circului National de Partid(e) si de Stat.

  Iar dincolo de panze, am simtit... gustul amar si mirosul pestilent lasate de acceptarea tacita a circului, de catre noi, vinovati de a ne comporta ca spectatori-actanti, pentru ca, desi nu ne convine, dintr-un soi de masochism national, il perpetuam, deoarece de fapt... chiar ne place. Paradoxul functioneaza de doua decenii. Nu ne place dar ne place! :) Ba inca si stimulam circul, prin vesnicul nostru umor tembel cu care reactionam invariabil la situatiile grave.

  Ca mamaliga e.... de fier... :))) nu ma mira, caci n-a iesit nimeni cu oua clocite sa-si demonstreze adeziunea... Si nici n-o sa iasa nimeni prea curand... Pai cu atatea talk-show-uri politice interesante, cu atatea emisiuni de divertisment manelizate si otevizate si cu atatea stiri abominabile, cum sa-ti mai lasi tu fotoliul din fata televizorului si sa pleci izmene pe calator sa te agiti in strada... Pierzi emisiunile... Si-apoi a doua zi pleci neinformat la serviciu risti sa nu ai opinii fata de evenimente si sa te faci de ras in fata colegilor.:))

  C-asa-i romanul... "m'en fiche"-ist de profesie si aplaudac de cariera...
  :)))))

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna Seara!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ce vremuri , cand intram la "Galeriile Simeza" !!!
  ( Supraveghetorului ii ziceam "maturica"( avea o barba asemeni )...

  Nu-mi plac tablourile doamnei .
  Deh..i-a fost mai la-ndemana sa se foloseasca de pictura ...ca doar nu-i simona-senzuallll :D

  RăspundețiȘtergere
 7. Fiecare cu armele dumisale.... :) Bunaoara Eu pot folosi traznetul, cutremurul, tsunami-ul, etc ... :))

  Asa o parlita de etcetera le-as cam trage peste ochi, dar are cine sa se ocupe de ei ca doar au semnat... :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Mie unuia mi-a placut ideea, caci nu este altceva decat vesnicul nostru haz de necaz... :)

  Caci daca era Simona Sensual... si ar fi trebuit sa faca acelasi demers cu al pictoritei, apoi trebuia sa defileze in pielea goala prin fata Cotroceniului, a Parlamentului si a Guvernului cu pancarte purtand mesaje directe, nu asa cum le sugereaza picturile.... Desi nici asa, n-ar fi citit nimeni mesajele ei scrise si mai risca sa se umple si de aplauze, fluieraturi de admiratie si oua clocite....
  :)
  Asta pe de o parte. Pe de alta parte insa, ceva de bine tot s-ar fi intamplat, caci ar fi devenit instantaneu stire internationala si-atunci ar fi aflat tot mapamondul adevarul gol-golutz!

  RăspundețiȘtergere

parerea mea