UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

duminică, 22 februarie 2009

XENOFILIE

Am primit mai multe e-mailuri despre tratamentul pe care ni-l aplica presa straina, noua romanilor ca emigranti si in special faptul ca ne asimileaza pe toti romanii cu etnia rroma si sunt foarte contrariat de mesajul indus de ele. Adica de ce pentru pacatele rromilor comise pe teritoriul altor state sa sufere toti romanii? Mai multe opinii, toate convergente si o adresa de referinta, intr-unul dintre aceste e-mailuri calatoare:

http://www.urbaniulian.ro/2009/01/07/presa-elvetiana-s-a-dezlantuit-in-atacuri-furibunde-la-adresa-ciorilor-de-romani-mae-somata-de-intervina-oficial,

Inteleg xenofobia strainilor pe fondul crizei. Nu este prima oara cand iata, strainul din tara altuia poarta vina pentru cele rele! Au patit-o si evreii in decursul istoriei de mai multe ori, si chiar din partea noastra, a romanilor.
Ceea ce nu inteleg insa, este de ce, noi romanii ar trebui sa practicam din nou xenofobia si sovinismul. Adica de ce sa ne delimitam de etnia rroma atata timp cat pe pasaportul lor scrie ca sunt romani. Scrie pe pasaportul vreunui spaniol sau ceh ca posesorul lui este tzigan? Nu, nu scrie. Au reusit alte popoare sa ii asimileze mai bine decat noi? Felicitari acelor popoare! Este vina noastra sau a lor ca nu i-am asimilat, macar cultural?
Nu ne convine ca strainii se manifesta ca xenofobi si ca ne discrimineaza dar pe de alta parte, la noi acasa am dori sa facem acelasi lucru cu etnia rroma. Si iata-ne deodata sovini.
V-ati intalnit de multe ori cu opinii de genul: ,,lasa sa vada si italienii, francezii, e.t.c., pe pielea lor ce patimim noi aici cu ei si sa nu ne mai dea ei noua lectii de democratie si integrare..." Cu alte cuvinte , vesnica poveste cu capra vecinului. Nu ne mai invatam minte...
Nu mi se pare fair. Si nu mi se pare fair nici faptul ca nu dorim sa ne asumam consecintele politicii romanesti care i-au legat pe rromi de romani. Au intrat ca popor migrator in tarile romane si in scurta vreme, o buna parte din ei au fost inrobiti. De fapt a fost singurul neam care a patit lucrul acesta din partea romanilor. In istoria noastra convulsiva, nu am indraznit sa facem la fel cu nici unul dintre celelalte popoare migratoare, ai caror urmasi suntem. Munca gratis la boieri? Vezi bine! Am fost ultima tara din Europa care a abolit sclavia. Am uitat? Vezi bine! Am uitat ca regimul comunist a inchis granitele si statul comunist a facut toate eforturile pentru a-i sedentariza? Am uitat si aceasta. Daca nu ne convine manelizarea presei nu avem decat sa o sanctionam, sa schimbam ziarul sau canalul sau postul de radio. Adio audienta!!! De ce n-o facem? Simplu: pentru ca ne place ce vedem si ce auzim. Presa nu face altceva , in goana dupa profit, decat sa ne dea ce place celor mai multi dintre noi adica bube, mucigaiuri si noroi. Nu presa este de vina, ci noi, marii consumatori de emisiuni manelizate. Unde ne sunt elitele pe care sa le urmam? Le mai avem? Le vom mai avea? De douazeci de ani, o buna parte a sperantelor de eminente cenusii au emigrat.
Ce ne lipseste de fapt noua romanilor, ca sa fim consecventi cu noi insine? Daca ceva ne iese cum am vrut si e de bine acest lucru s-a intamplat pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Daca ceva iese rau este pentru ca si-a bagat dracu' coada. Daca apar varfuri, oameni talentati in muzica, fotbal, arta,e.t.c. si daca ei sunt fie unguri, fie rromi, fie ce etnie or mai fi fiind, atunci toata lumea se mandreste cu ei, ca deh...sunt romani de-ai nostri...Dar daca se intampla cumva sa fie dintre cei care incalca legea, ei...pai atunci se schimba socoteala.

Cel putin ar trebui sa fim bucurosi ca globalizarea se produce pe mai multe planuri si ca incet-incet,daca cu elitele e mai dificil, macar contribuim si noi romanii cu ceva, cu ce putem.....Cu niscai manele si rromi. :-).
A! Si sa nu uit: ii mai globalizam si cu escrocii, talharii, shutzii si violatorii romani. Neaosi.
Partea proasta este ca daca ii expulzeaza pe toti, ne vom bucura din nou, acasa, de atentia si serviciile lor. Iar de data acesata vin de la specializare.
Si inca ceva: ne place sau nu ne place ei vor ramane in continuare romanii de ieri, de azi, de maine si mai ales de poimaine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

parerea mea