UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

sâmbătă, 5 decembrie 2009

DRAGOSTE DE OAIE















In MOLDOVA
Nu stiu altii cum sunt, dar eu cand ma gandesc la balada nationala Miorita imi trec prin cap tot felul de ganduri, care de care mai nastrusnice. Si iaca ma-ntreb: ce legatura de taina trebuie sa fi fost intre ciobanasul moldovean si oaia cea nazdravana?  De ce doar acelei mioare moldave ii era drag ciobanasul, de s-a  repezit sa-l previna de napasta, pe cand toate celelalte oi au tacut malc? Oare ce favoruri ii facuse ei in mod special ciobanul moldovean, de s-a lipit ea, biata oaie, de sufletul lui ales. Sa fi fost oaia lui preferata? Cioban tanar, viguros si frumos... logodnica departe... oaia blanda, bucalaie.... Sa nu-i fi scapat el barsanei niciodata vreo sudalma sau vreo bata peste coaste, ci numai soapte dragastoase?  Pana la urma se vede treaba ca ea-l iubea sincer si asta  nu presupune altceva decat ca junele s-a purtat cu ea ca un  gentleman si nu ca un cioban. Tendresse oblige! Avea toate simptomele unei mari iubiri: nu mai manca, nu mai bea si behaia intruna, zile-n sir.















In MUNTENIA
Auzi bre, altfel stau lucrurile cu oaia munteana, daca ar fi sa privim la balada Miorita, cantata prin Tara Romaneasca. Sa luam de pilda o oaie neagra, una neaosa, focoasa, meridionala... Stiti pe care?
Ati ghicit, bre! Pe Bisisica, bre!
Bisisica cu siguranta nu ar fi procedat ca surata ei moldoveana. Fugarita si batuta cu pietre de Testosul de Moromete, mai degraba s-ar fi dus sa-l dea pe mana oricarui fel de cioban, chiar si jandarului, numai sa se scape de smintit. Nu ca ea, balaoachesa, nu ar fi avut vreo vina... dar ce sa-i faci daca asa sunt oile muntence, mai nabadaioase, mai arzoaie!? Iar el, Niculae, simtind ura Bisisicai, mai abitir capata pofta de a o cotarci. Fara regrete. El n-ar fi suferit niciodata de pierderea  Bisisicai. Si stiti ceva? Pana la urma, pentru toate aceste neintelegeri, nu oile trebuie invinuite, ci ciobanii. Pot sa va dovedesc ca ciobanii poarta intreaga raspundere pentru felul in care se comporta oile lor. Ia hai sa vedeti cum reactioneaza moldoveanu, dupa spusele lui Sadoveanu:
-De ce esti trist Niculaes?
-Mi-o murit o oaie domnule...
Ei vedeti? Vedeti cata intelegere si compasiune au moldovenii pentru animale? N-ati fi auzit una ca asta din gura lui Niculae Moromete, nici in ruptu' capului. Ia sa-ncercam aceeasi intrebare si sa vedem ce ne-ar spune Marin Preda:
-De ce esti trist, ba Niculae?
-Fir-ar a dracului de Bisisica!















In ARDEAL
No, amu' cu exceptia Tarii Fagarasului pe unde bacii sibienii or facut-o de oaie jupuind scoarta de brad si omorand padurile, in Transilvania si in Tinutul Secuiesc balada Miorita nu se canta, ci se horeste, ba pe romaneste, ba pe ungureste. Pe nemtzashte, ba. Ascultati-o p-aiasta ungureasca, ca-i  de numa-numa:

Miorita in varianta ungureasca!!...
Se pare ca ardelenilor nu prea le pasa de oi. Daca au nevoie, se asociaza in scop de talharie si omor cu premeditare cu muntenii si fac rost de oi de la moldoveni. Iar  moldovenilor nici ca le pasa. Pentru ei nu reprezinta o paguba prea mare, pentru ca ei au oi mai multe, mandre si cornute. Si chiar daca hai sa zicem ca li s-ar fura toate oile, ei tot nu pagubesc de tot. Mai raman cu mandrele si cu cornutele. Lucrul acesta nu l-am scornit eu. Asa ne spune balada. In schimb ardelenilor le plac foarte mult caii albi mai invatati si pe chestia asta sunt si mult mai religiosi si mai patrioti decat fratii lor romani din Muntenia si Moldova, caci le dau acelasi nume predilect, de arhiepiscop papistas, fost suzeran al Tarii Romanesti si principe al Transilvaniei.
-Ghii mai (Andrei) Batore, sarace!
Pai cum ar fi sa-ti omor tu calu' la carat piatra prin cariere si sa-i mai si zici:
-Ghii mai (Mihai) Viteze, sarace!
Nu merge! Chiar daca la prima vedere ar fi mai patriotic sa-l indemni asa, tot nu merge, ca i-a tinut serbi.  S-a gandit  el bine, Agarbiceanu.


In BASARABIA
Amu, nu shtiu foarti ghini shie se-ntampla cu mioara shea basaraba, pient'ca patamu shto, izvinite minia si sa ma scuzati oleaca pajaluista, ana gavarila pa ruski i ia nicevo ni ponil, shi nish'ca-ntzalejeam fo voroava pi rusashti di la biata oaie roz, care o fo roshie in tineretzili dumneai. Si nishi shiei doi shiobani la o singura oai, nia Aliecu shi tavarish Alieku nu sa-ntzaleg prea ghini intre danshi.  Behehe - dracu' sa te ie pare ca-i la fel cu behehe - idi ciortu, dar s-audi fiecari diferit din cauza pardalnishelor di microfoani shi a Transnistriei!

25 de comentarii:

  1. Nu stiu ce sa-ti spun de mioara,(poate era chiar Mioara..cine stie?) dar de cioban, sunt sigura ca n-a murit.
    Nu scrie nicaieri!
    Si cand a pus el, baciul moldovean, mana pe bâta, si si-a facut singur dreptate, impartind-o in stanga si in dreapta, cred ca finalul e cu totul altul decat cel ce se crede.

    RăspundețiȘtergere
  2. Alina draga,
    N-ai somn?

    Stai, stai! Asta e varianta culeasa de Alecsandri. Sunt convins ca celelalte doua variante sunt cantate cu ciobanul cel bun pe dos.
    Iar cum zici tu, asculta varianta ungureasca. :)
    Si-apoi ce-ti pasa?
    Tu esti bucovineanca! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne, nu am mai riscu atita pofta cam de mult.
    Biata Miorita cu lina plavita....
    cum se mai bat ciobanii pt.ea,o fi fost vre-o predecesoare a SENZUALEI sau COLUMBENCEI HAHAHAHA
    ca pina la urma tot la zoofilie ma duce gindul hehehehehee.

    RăspundețiȘtergere
  4. e mult de comentat,ca deh, este balada:)..dar in ce priveste intrebarea referitoare la oaia ciobanului moldovean..nu e obligatoriu sa-i si fi facut ceva favoruri,poate tocmai de aia ca fiind nascuta pe pamant romanesc[si de unde si concluzie ca ar fi fost modoveanca,poate era ardeleanca:)] avea in suflet acel devotament ancenstral tipic prin care fidelitatea si atasamentul nativ o facea atenta la dusmanii din jurul "bossu-lui";sau nebagata in seama pana atunci, iaca a gasit momentul sa iasa in evidenta:)...restul oilor probabil erau preocupate de situatia berbecului din fruntea turmei,si gandeau ca na,daca ciobanul va fi omorat ce se vor face ele,ca deh,rau cu rau mai rau fara rau...:)..

    RăspundețiȘtergere
  5. Adriana,
    Recunosc. Sunt vinovat. Eu ti-am impins gandul inspre acolo. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ryana,
    Uite ca la asta nu m-am gandit... :) In transhumanta, inevitabil berbecii dintr-o turma mai scapau in alta. Si nu era nimeni suparat, nici oile si nici ciobanii si cu atat mai putin berbecii. Mi-ai dat o tema pentru viitor. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Dan,
    toate variantele mi-au placut, dar cea ungureasca e misto de tot!:)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Saru'mana Mariana,
    Aia mi-a placut si mie. Aproape as zice ca inteleg ungureste. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu stiu ungureste din gradinita, sa vorbesc. Erau multi unguri in satul meu,65%.
    Da-i bun cel de-a compus-o, il cunosti?

    RăspundețiȘtergere
  10. Dane,
    textul tău e absolut demenţial... Citindu-l, mi-am dat seama că lucrurile nu sunt, într-adevăr, niciodată cum par...
    Noroc că acţiunea baladei se petrece în alte timpuri. Dacă minunaţii ciobani ar fi fost politicieni de azi sau agenţi ai serviciilor secrete, am fi avut alte finaluri... Oiţa l-ar fi sedus pe cel mai întunecat dintre complotişti şi ar fi obţinut vreun minister din partea ciobanului moldovean... Ori păstorii s-ar fi putut împăca, ar fi dat o petrecere, pregătind fripturi şi niscai mititei din oaia năzdrăvană... Sigur, ar fi mers şi ceva mai complicat, cu implicarea berbecilor şi a celorlalte oi...

    RăspundețiȘtergere
  11. Ciocolom Mariano drago! :)

    Nu stiu cine a compus-o dar a fost inregistrata in aer liber la un festival. Nu am date.

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga Serban,

    Am mai scris despre balada Miorita, tot pe rod... mai demult.
    Tilul era "Miorita cea absurda".
    Caci miorita cea absurda nu mai bea si nu mai zburda. :)
    Atunci am descoperit ca sufletul romanului este 33% curat, ca al moldoveanului si 66% ticalos si perfid ca al celorlalti doi frati romani. Toti cei trei romani reprezinta sufletul neamului chiar daca noua ne convine sa ne confundam doar cu moldoveanul. Strainii vad intotdeauna partea intunecata... cea care se vede, normal...:)

    RăspundețiȘtergere
  13. Serbane,
    Intra de curiozitate pe www.buriculpamantului.blogspot.com Vei avea o surpriza. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dane, sa stii ca nu m-am identificat cu ciobanul moldovean... am eu o problema - intodeauna tin ce cel slab :). Si mi-a placut sa vad un final neasteptat.
    Eu is bucovinenca, intr-adevar, dar mi-s dragi si ardelenii si muntenii, toti romanii, chiar si cei care m-au furat in Cehia, la Praga!:)) (ma bucuram ca viziteaza romanii nostri Catedrala Sf Vitt, si cand colo, ei erau acolo ptr furat tot de la ai lor).
    ..dar tot ii iubesc...

    RăspundețiȘtergere
  15. Uite Alina draga,
    Eu ma identific cu toata lumea. Am o strabunica sarboaica, alta bulgaroaica, alti doi strabunici ardeleni, altii de prin Baragan, cumnat moldovean, fete pe jumate oltence. Mi-am pierdut identitatea regionala si mi-am castigat dreptul autoironiei. Pot sa rad de orice oltean, ardelean sau moldovean pentru ca exista cate o bucata din sufletul meu care accepta autoironia. Si nu vreau sa cobor pe radacini in jos ca sa aflu ceva despre daci. Sigur ca am si daci prin neamuri in istorie, dar poate am si evrei, cartaginezi, nubieni, persani, turci sau tatari sau slavi sau si mai rau neandertalezi:) Ei si? Suntem cu totii copiii lui Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  16. Radule,:)
    HE!HE!HE!
    Pai oaia daca se ducea sa-l dea in gat pe moldovean la ceilalti doi nu poate sa fie considerata de rea credinta. Ea era din partidul lui.:) N-a turnat! A fost vigilenta.:) Celelalte care au tacut au fost bagaboante! :))))Acolo e tradarea nationala.
    Asta arata ca isprava unui bun amic de-al meu, pesedidist care se ducea la Iliescu si-i spunea: "Domnu' Iliescu, Astia va mint!" Decat ca Iliescu este toti bacii ticalosi la un loc care deja omorase o gramada de baci moldoveni nevinovati! :))))

    RăspundețiȘtergere
  17. Tare varinta ardeleneasca combinata cu cea ungureasca...hehehe!!!m-ai inseninat azi,ca tocmai aveam o stare aiurea...

    RăspundețiȘtergere
  18. Saru'mana Tasha!
    In poza asta semeni foarte tare cu o fosta iubita a mea pe care tot cam asa o chema.
    Cand de vad imi vine sa cant:
    "Si-am iubit o ardelancaaaa..." :)
    Bine ai venit! :)

    RăspundețiȘtergere
  19. Dan, sa stii ca eu apreciez sufletul tau sturlubatic si nicio clipa n-am crezut ca ma iei peste picior... iar tu, nicio clipa sa nu crezi ca eu nu am simtul umorului..sau mai rau, ca m-am suparat!
    Imi place cum scrii, pe bune!

    RăspundețiȘtergere
  20. Da, Alina,
    Umorul face bine!
    Bineinteles ca nu te-am suspectat niciodata de lipsa de umor, dar tot asa de bine stiu ca pot sa calc in strachini si sa ranesc fara sa vreau sentimentele cuiva pe care il apreciez. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Dan, draga Dan,

    Te rog sa preiei cu aceeasi bucurie ca si altadata una bucata LEAPSHA nou-nouta, pe care ti-o predau cu mare drag :))

    Gasesti inceputul "ostilitatilor" aici http://trendulcodurilor.blogspot.com/2009/12/se-apropie-sarbatorile.html

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga Alessia, :)

    Pai ce sa fac, daca mi-o acorzi cu asa drag. O primesc cu placere si o dau mai departe si de-aici chiar daca a plecat si de pe 100Ro .

    RăspundețiȘtergere
  23. Esti barbat?
    Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa te ocroteasca!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ma bucur ca fotografia mea iti trezeste amintiri frumoase,as vrea sa te pot auzi cand canti asta..:)) ...daca o sa canti candva...

    RăspundețiȘtergere

parerea mea