UITA - TE.........................! ! !


UITA - TE....  PE TINE!
UITA - TE...  PE BLOG!

PRIETENII BLOGULUI

miercuri, 11 februarie 2009

IUBIREA NECONDITIONATA

Nota: daca ai mai putin de 16 ani te rog sa bloguieste pe la altii.

Cuvant inainte:
Textul de mai jos, in forma lui bruta a constituit continutul unui e-mail transmis in urma cu vreo trei luni unui grup de amici. Un inginer mi-a scris plin de sinceritate si fara pic de admiratie: ,,esti nesimtit!".
Acela a fost momentul in care am constientizat ca acest exercitiu de imaginatie este bun.



Iubirea neconditionata vs. morala.
Morala crestina.


Iubirea neconditionata se face din compasiune pentru ca daca ai darui iubire din mila, fie ea si crestina, praful si pulberea s-ar alege de ea.

Acum, pe de alta parte... ce sa zic...!?
Ar trebui totusi, cu oleaca de precautie dar si din onestitate si rigurozitate stiintifica sa incercam sa definim mult mai clar ce ar putea sa insemne iubirea neconditionata. Chiar cu riscul fortarii limitei bunului simt.

Pai daca este neconditionata, socotesc eu, inseamna ca ar trebui sa pastreze si componenta sexuala in intelegerea ei, nu? Altminteri vom fi obligati sa-i reducem intelesul si s-o inghesuim pe toata intr-o forma de iubire nesanatoasa, platonica, adica sa o conditionam. Pai si atunci cand afirmam ca acordam iubire neconditionata tuturor fiintelor din univers, apoi nu ne trezim noi in ipostaza nefericita de a pacatui cu gandul, fie el si neexprimat explicit? Nu am trece noi atunci prin toate formele de perversiuni sexuale posibile imaginabile si ce ar putea fi si mai grav, inimaginabile, pentru ca dintr-o data si pe buna dreptate am putea fi acuzati de complexul lui Oedip, necrofilie, pedofilie, homosexualitate, gerontofilie, zoofilie, mineralofilie, extraterestrofilie?
Sau chiar si cuantofilie-putin mai complicat de realizat la prima vedere dar totusi posibila pentru ca stim deja cu totii ca realitatea este creata de gand...In aceasta ordine de idei ar putea urma multiple si diverse alte forme chiar si dintre cele care ar putea deveni absolut neplacute si de nedorit in practica, cum ar fi heliofilia, jaraticofilia sau acidclorhidrofilia... Sau si mai grav, am
putea ajunge sa ne autodamnam daca ne-ar impinge gandul si la cele sfinte.

Va rog sa ma scuzati de deranj, Sfinte Petre, am inteles, nu e cazul sa racniti, o poarta mai
incolo!


Romanii versus mama.
Mama lui Oedip


Ma rog, cele exprimate mai inainte poate ca n-ar fi chiar atat de grave atata timp cat iubirea neconditionata apare frecvent in injuraturile cotidiene, cel putin in realitatea ortodoxismul romanesc. Nu sunt prea convins ca taica Freud n-ar fi avut ceva de spus si prin religiile altor popoare. La noi, la romani insa, se declara intentia explicit si fara echivoc, in ceea ce priveste cristelnita, precista, arhanghelii, grijania, pastele, cristosii (sa fi fost doi?), dumnezeii (huideoooo...!!!-blasfemie!!!), anafura si toate, dar absolut toate amestecate cu mama celui vizat. Lucru rau pe de o parte, caci iei numele Domnului in desert, laolalta cu fiintele, fenomenele si obiectele de care se slujeste preotimea ca sa te impinga in bratele Lui dar si bun pe de alta, pentru ca privita prin prisma complexului lui Oedip, injuratura pe care o adresezi neplacutului nu face trimitere directa la mama dumisale, ci interpune cu delicatete sufleteasca intre tine, cel care iti manifesti intentia si mama preopinentului, diverse obiecte de cult, evenimente sacre sau fiinte divine, astfel incat sa nu ii provoace traume psihice ireparabile. Aici pot interveni de bunaseama tot felul de nuantari, in functie de cat de educat te pretinzi ca esti, cat de tare vrei sa te racoresti sau cat de apasat doresti sa-i expui problema, toate aceste nuantari fiind determinate desigur, de
gravitatea situatiei, atunci cand te-mpinge ucigaltoaca (na, ca sa vedeti si un raspuns ferm, o riposta ortodoxa asezonata cu obiecte de cult!)  sa pacatuiesti cu gandul sau cu cuvantul.

Dar va rog sa nu ma intelegeti gresit! Nu doresc sa devin dogmatic!

Nu intotdeauna se face apel la cele sfinte cand injuri pe cineva ci, de cele mai multe ori, ii spui omului pe sleau, verde-n fata, ce ai tu de gand sa faci cu mama lui. Desfizi sau mai plastic spus, faci ceva pe complexul lui Oedip care se manifesta in sufletul aproapelui tau dusman si calci direct una dintre alea zece porunci faimoase care spune sa nu ravnesti la femeia lui, in speta insasi mama dumisale. Iar daca nu esti dispus sa treci si la fapte, ai cel putin msansa sa capeti circumstante atenuante la Infricosata Judecata de Apoi.

Asta ar mai lipsi!

14 comentarii:

  1. Care iubire neconditionata??
    Eu cred ca neconditionat nu-ti iubesti decat copchilu', care e carne din carnea ta si etc si s.a.m.d. Dar pe restul lumii ..... sa-mi fie cu iertare, dar tare ma indoiesc ca o poti iubi neconditionat.
    Iubirea vine din modul in care celalat iti satisface anumite nevoi (se poate si spirituale, nu e cazul sa ne gandim neaparat la ... vorba 'ceea), si dureaza cam cat perioada in care ti le satisface. Ma rog, cu aproximatie, nu tocma' pe tocma'. In rest este vorba mai mult despre un soi de afectiune combinata cu ceva lene (si teama) de a schimba ce nu iti e tocmai pe plac.
    O fi bine ca e asa? O fi rau? Nu stiu cum e, dar eu nu prea ma vad in stare sa aplic morala crestina. Si ma refer acum la partea aia cu "iubeste-ti aproapele" concatenata cu (scuze, sunt in perioada de fisiere pentru mama analizelor lunare, anuale si mai ales "crizate") "intoarce si celalalt obraz" daca esti pleznit in plina iubire.
    Ca sa rezum tot ce am zis aici in atatea cuvinte: nu cred in existaenta iubitii neconditionate. Si nici nu stiu daca mi-as dori sa cred :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si Ovidiu zice:

    "Degeaba...traiesc unii.
    Respira, mananca, beau, fac sex si alearga ca bezmeticii dupa bani, mariri, putere, glorie
    si in final mor,
    Si nu stiu de ce... mor sau de ce au trait... Degeaba...
    Degeaba ii ploua in gat ca n-au necktop doar laptop de marca primit... degeaba
    de la firma unde stau pe scaun...Degeaba...
    Se vaita si cad in "spleen" si fac literatura ieftina si depresiva...degeaba...
    iar eu nebunul ... degeaba le scriu ca tot ii ploua in gat,
    cand umbrela e la picioarele lor,
    doar trebuie sa-si miste mana
    sa o ridice
    si sa o ia dar... degeaba...
    ca au ochi si nu vad,
    si au urechi si nu aud
    si au limba si vorbesc nimic despre nimic ... degeaba...

    ...Oare? Semnele din jur nu sunt... Degeaba

    Ov"

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai mai Ovidiu, ca dramatizezi :):):)
    Cine il stabileste pe "degeaba"? Ce reguli? Ce considerente? Unii traiesc degeaba dupa normele tale. Tu poate traiesti degeaba dupa ale altora. :)
    Lasa-i sa-si traiasca viata asa cum stiu ei sa o faca. Lasa-le birourile si scaunele in pace (si eu lucrez la un birou cu scaun, Doamne-ajuta! Ar fi cam nasol sa stau in picioare atatea ore. Metaforric-nemetaforic-whatever :) ). Lasa-le spleen-ul in pace. Uneori e constructiv. Lasa-le si literatura in pace. Nu iti place, nu o citi :) Fa-o tu pe a ta mai buna decat a lor, si da-le ocazia sa o citeasca. Daca in felul asta ii aduci pe drumul tau, cu atat mai bine! Sau mai rau, cine stie? Cine stabileste?
    Da-o incolo de melancolie. Afara e un soare superb, si multe lucuri ar arata mai bine daca le-am da noi voie. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Ovidiul!

    Vrei sa zici ca trebuie sa fiu un vector? Sa fiu, ca sa aleg ca si tine, Vectorul?

    Stii ce mi se arata tot mai des in ultima vreme? Ca mentalul este tot atat de important ca si inima ; ca fara armonia dinauntru nu poti ordona dizarmonia exterioara. Cum poti controla si aranja haosul folosindu-te de haos? Poti? Nu poti. Pusi in situatia cantatului la pian, toti am vrea sa fim Pianistul. Cine vrea sa fie pianul?
    La scara timpului si spatiului cosmic, crezi ca mai are vreo importanta daca sunt un ILUMINAT sau doar un CORP DE ILUMINAT?

    Cat despre acel ,,degeaba"....
    Nu! Categoric NU! Nu stau degeaba cum imi reprosezi tu.Tocmai schimb paradigma.Trec printr-o rEvolutie. Stiu asta. Simt asta. Si mai sunt inca cateva, scuza-ta-mi fie cacofonia, amanunte pe care trebuie sa mi le lamuresc. Este vorba de un concert pentru pian sau pentru pian si orchestra? Ca daca e si pentru orchestra are dirijor. Stiu ce ai sa-mi raspunzi: ca nu are importanta. Dar am macar siguranta ca acest concert este al Lui si pentru El sau al celuilalt? Pai nu-ti vine s-o dai dracului de umbrela daca e umbrela lui?

    Bref! Discutiile si mai ales atentionarile tale au roade. Am inteles ideea de Actiune. Am priceput Sensul. Am inteles ideea de Sinergie. Ceea ce ma impiedica inca sa actionez este insa Rolul. Si nu din nevoia de a controla sau de a manipula, ci din nevoia de a sti ca inca pot sa aleg. Ce voi deveni, mai precis? O clapa, o pedala, o coarda, o cutie de lemn, degetele, inima sau mintea pianistului? Partitura nu ne apartine, am inteles exact. Sau Rolul e la ,,libere" si nu la ,,impuse"?
    Sau nu are importanta....Sau are?
    Zii tu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ioana,

    Ma consider privilegiat si ma onoreaza prietenia ta. In loc sa zic:,,Sari Ioane!" e ca si cum am zis ,,Sari Ioano!". Iti multumesc pentru solidaritate! Acelasi lucru i l-as fi spus si eu lui Ovidiu daca nu i-as fi cunoscut intentia cu care m-a scuturat. Iata ce ma face sa ma bucur ca am doi prieteni care, fiecaruia in felul lui, ii pasa. Sunt convins ca fiecare dintre noi nu putem percepe decat o parte a fiintei celor apropiati. Nimic mai adevarat! Nici macar noi insine nu ne putem percepe propria fiinta in integralitatea si complexitatea ei si de-aceea bajbaim si ne cautam si tot comunicam, doar-doar....
    Iti doresc:
    Sa fii iubita!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragi prieteni,

    Ioana si Ovidiu,
    Stiti ce ma face sa ma bucur si sa exult , dincolo de cele exprimate?

    Cuvantul ,,concateneaza", pe care atat tu Ov., cat si tu Ioana il folositi vad frecvent.
    Ma simt concatenat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai e bine mai Dane! :)) Eu una asa mi-as si dori sa te simti. Cred ca si Ovidiu, desi nu-l cunosc. Intuitia insa imi spune ca nu ma insel. :):):)

    RăspundețiȘtergere
  8. Aloo! Tovarasi!
    Asta e un blog nu o felicitare colectiva (la colectiva).

    DECI Dane:

    .... Hopa! Uie ca vazusi umbrela si ai facut o deplasare de la probleme cu solutii catre oportunitati, dinspre "vorbim" catre facem...
    Chestia cu "paradigma" nu prea stiu ce inseamna real. Dar tu stii ca eu cel de azi nu sunt cel de maine sau cel de ieri. Bref...

    Te intrebi, draga Dane, "cine esti?" dar de fapt te intrebi cine vei fi. Si in intrebare zace un mare Diavol Rau: TU!
    TU = Dan = EGOUL TAU.

    Ioana face acelasi lucru (se loveste tot de EA) cand vorbeste despre scaunul EI de care nu poate scapa (mental) si de oamneii din jur pe care nu-i poate iubi EA.

    Il parafrazez pe Pacino: "Egoul este pacatul meu favorit"

    Hai sa facem un test, rasoundeti la o intrebare:

    Cand te-ai bucurat tare ultima oara?







    Daca vei raspunde "m-am bucurat...."
    atunci am dreptate dac vei raspunde "ne-am bucurat..." atunci s-a schimbat ceva in tine.

    EGO SUM NIHIL
    NOI SUNTEM... TOT

    Bendis

    Apropos daca semnez "Bendis" lasa "Bendis" ca asa e neticheta.
    http://www.inet.bg/faq/netiquete.html

    B.

    RăspundețiȘtergere
  9. Acuma .... daca raspund "ne-am bucurat, eu si fie-mea, dintr-un nimic. dar ce daca, tot tare ne-am bucurat" merge? :)

    Ce-i cu ego-ul meu? Mi-e drag de el, e al meu si ne cunoastem de ... aproape o viata :))

    Mi-ai dat de gandit, si apreciez :):):)

    RăspundețiȘtergere
  10. Na, ca eu si ego-ul meu ne-am grabit :)) si am uitat sa redactam unul dintre ceva-urile care mi-a dat de gandit. Nu am zis ca nu pot iubi oamenii. Am zis ca nu ii pot iubi neconditionat. E acelasi lucru cu a nu iubi deloc? Asa crezi, Bendis?

    RăspundețiȘtergere
  11. Nu prea inteleg ce inseamna "neconditionat". Adica fara conditii? Nu? Sau cu conditia sa fie (el-omul) drept, viteaz, verde, bland, destept, frumos, musculos, cineva, undeva, etc...?

    Dar daca nu e "conform conditiilor"; adica e urat, prost, olog, orb, sifilitic, galben cu dungi si picatele si miroase a latrina...Evident ca nu mai corespunde conditiilor.(?!)

    Uite iti prezint citiva care nu corespund conditiilor:

    Maria:
    http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=2361

    Nick Vujicic:
    http://www.youtube.com/watch?v=v4uG2kSdd-4

    Bendis

    PS "Eu si ego-ul meu" insemna ca sunteti de fapt doi? ...Pesti sau Gemeni.
    B.

    RăspundețiȘtergere
  12. Neatzaa!! Uitati-va repede pe geam, e soare :) Cineva ar fi spus acum "inseamna ca zambesti", dar... asta s-a intamplat in alta viata :)
    Bendis, de unde ai scos tu conditiile alea? Am zis eu ceva pe undeva din care sa rezulte ca alea ar reprezenta scara mea de valori? :) Daca da, arata-mi unde. Daca nu, de unde si pana unde..? :))

    Da... gemeni it is. Ceea ce inseamna ca suntem vreo 4 :))

    Buna dimineata din nou in aceasta insorita (pana acum) zi de marti. Sa va fie total lipsita de ceasuri rele (na, ca ti-am luat-o inainte, Dan) !

    RăspundețiȘtergere
  13. ma uit la ce scrieti si ma minunez.... Iubire inseamna constiinta, asa ca nu va mai intrebati ce e aia- ca mai aveti mult pana la trezire...
    Cat despre iubirea umana, actul posesiei "trocul"
    nevoilor si altele.... rumagati si ingurgitati cat mai puteti, cum Dzeu vorbiti de iubire, cand habar n-aveti ce sunteti?
    Ma abtin si ma inclin mie, poate doar asa nu musc din voi echilateral!

    RăspundețiȘtergere
  14. Aha .

    Felicitari pentru faptul ca tu stii ce esti, si ce e aia iubire. De asta este si firesc sa te inclini tie. Te inteleg :):):)

    A venit primavara, ati vazut? :)

    RăspundețiȘtergere

parerea mea